Teško da će se ikad popuniti prazne klupe u Pivi: "Za kratko vrijeme broj djece se mnogo smanjio"

Zorica Tufegdžić o školama u Pivi, prvo kao učenica, a sada kao učiteljica. Škola u Donjim Breznima nekada imala 150 đaka, a sada samo troje. Slično je i u školi u Stabnima

16216 pregleda 159 reakcija 4 komentar(a)
Škola u Stabnima, Foto: Svetlana Mandić
Škola u Stabnima, Foto: Svetlana Mandić

Učiteljica iz Pive Zorica Tufegdžić osnovnu školu je završila 1998. godine. Kaže da ih je tada u razredu bilo šestoro, da su se fino slagali i bili kao jedna porodica. Sada čitava škola broji manje đaka nego što je ih je bilo u njenom razredu.

Škola u kojoj je učila zove se “Bajo Pivljanin” i nalazi se u selu Donja Brezna, tridesetak kilometara od Plužina. Kada je Zorica Tufegdžić završavala osmogodišnje školovanje u školi je bilo oko 50 učenika. Danas škola broji svega troje. S obzirom na to da dva učenika ove godine završavaju školovanje, škola će naredne godine imati svega jednog učenika.

“Za kratko vrijeme broj djece se mnogo smanjio, a to je uslijedilo nakon što je zatvorena Pilana, pa su mlađi napuštali Brezna. U Breznima je sada samo jedno dijete i mala je vjerovatnoća da će dječak ići u brezansku školu”, kaže ona.

Zorica Tufegdžić
Zorica Tufegdžićfoto: Svetlana Mandić

Škola u Breznima je počela sa radom 1898. godine, 15 godina nakon prve škole na Goransku. U početku je radila po privatnim kućama i često je dolazilo do prekida u radu, upravo zbog nedostatka učitelja i prostorija u kojima bi se držala nastava. Prve dvije školske zgrade urađene su 1920. godine. Škola je imala i područno odjeljenje u Gornjim Breznima koje je bilo aktivno do 1977. godine kada je zatvoreno jer nije više bilo učenika. Do 1960. godine škola je bila četvorogodišnja, da bi te godine prerasla u osmogodišnju. Nova zgrada napravljena je 1964. godine i tada je u školi bilo oko 150 učenika, da bi ih školske1968/69. bilo 154. Današnje ime škola je dobila 1969. godine.

U Pivi, pored škole u Donjim Breznima, postoji i škola u Stabnima “Bećko Jovović”, dok je u Plužinama Obrazovni centar u sklopu koga je i osnovna i srednja škola.

Zorica je povezala škole u Breznima i Stabnima - u prvoj je završila osnovnu školu, u drugoj radi kao učiteljica. Ni škola u Stabnima se ne može pohvaliti velikim brojem učenika - sedmoro u matičnoj školi i četvoro u područnom odjeljenju u selu Orah.

Zahvaljujući njenim kćerkama Sanji i Tanji, škola u Stabnima ima peti i osmi razred.

“Sviđalo mi se da radim sa djecom, zbog toga nije ni čudo što sam postala učiteljica. Iskreno, možda mi je lakše bilo dok sam bila učenica, jer nijesam osjećala odgovornost hoću li djeci pokazati pravi put i približiti im velike stvari sa gledišta ‘malog’ čovjeka, kao što to radim danas”, kazala je ona.

Priznaje da nema popuštanja, kada su njena djeca u pitanju, ali i da je njima vjerovatno teže nego njoj, mada su relativno brzo naučile da im je Zorica prije podne učiteljica, a poslije podne majka..

“Kući bi mogle da imaju malo više slobode i mogle bi da sakriju neki domaći”, kaže Zorica.

Daleke 1897.godine, u privatnoj kući Vika Radojičića, ondašnjeg komandanta Župo-pivskog bataljona, otvorena je škola u Stabnima, treća vaspitno-obrazovna ustanova u Pivi. Prva generacija učenika bila je sastavljena uglavnom od djece starijeg uzrasta, od deset do 16 godina, a bilo je i onih koji su imali i do 20 godina. Među tim učenicima bilo je i nekoliko učenica, što je bilo neobično za to doba.

Prva školska zgrada podignuta je 1929. godine, a škola je u osmorazrednu prešla 1959. U tom periodu školi su pridodata područna odjeljenja Orah i Ravno.

Od 1964. godine škola nosi ime borca sa Sutjeske i nosioca Obilića medalje iz balkanskih ratova Bećka Jovovića. Sadašnja školska zgrada podignuta je 1975. godine.

Prije skoro šest decenija škola je, sa područnim odjeljenjima, imala 393 učenika, najviše od osnivanja. Zatim su uslijedile migracije i broj učenika se iz godine u godinu smanjivao.

Područno odjeljenje u Ravnom sa radom je prestalo 2000. godine, a Orah tri godine kasnije, da bi se prije šest godina upornošću mještana u tom selu ponovo oglasilo školsko zvono. Kako je Orah jedno od rijetkih sela u opštini Plužine koje se, za sada, u odnosu na sva ostala, uspješno bori sa migracijama, mještani su tvrdili da će gašenje škole dovesti do raseljavanja stanovništva. Opština i Ministarstvo prosvjete renovirali su školski objekat u Orahu, selu koje je od Stabana udaljeno oko pet kilometara, i 2018. godine nastavu su pohađala dva đaka prvaka. Danas su u tom područnom odjeljenju četiri učenika.

“Teško se više išta može uraditi da se situacija u selima popravi, pošto su uglavnom ostala staračka domaćinstva”, kaže učiteljica iz Stabana.

Ništa nije bolja situacija ni u Obrazovnom centru u Plužinama gdje se broj učenika iz godine u godinu smanjuje. Tako će ove školske godine nastavu pohađati 125 učenika osnovne škole i deset u područnim odjeljenjima – u Borkovićima i na Goranskom po tri, u Crkvičkom Polju dva, i u Smriječno i Dubljeviće po jedan učenik. Što se tiče srednjeg opšteg i stručnog obrazovanja, ove školske godine nastavu će pohađati 60 učenika

Ako se ima u vidu da je u Pivi sve manje sklopljenih brakova, da se sve rjeđe čuje plač beba, ne može se ništa drugo ni očekivati do praznih klupa.

Bonus video: