Borovinić Bojović: Veoma je važno da Podgorica bude grad u kojem su znanje i obrazovanje dostupni svima

Ona je povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se na inicijativu UNESKO-a obilježava svakog 8. septembra, ukazala da kao društvo moramo da ulažemo još više napora kako bi se dodatno smanjio broj nepismenih, posebno kada je riječ o funkcionalnoj pismenosti

5013 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Skupština Glavnog grada
Borovinić Bojović, Foto: Skupština Glavnog grada

Veoma je važno da Podgorica bude grad u kojem su znanje i obrazovanje dostupni svima, bez obzira na godine, pol, socijalni ili ekonomski status, saopštila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Ona je povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se na inicijativu UNESKO-a obilježava svakog 8. septembra, ukazala da kao društvo moramo da ulažemo još više napora kako bi se dodatno smanjio broj nepismenih, posebno kada je riječ o funkcionalnoj pismenosti.

"Prema poslednjim podacima koji datiraju još od prethodnog popisa 2011. godine, u Crnoj Gori je bilo nešto preko 8.000 onih koji ne znaju da čitaju i pišu. Očekujem da dobijemo ažurirane podatke sa poslednjeg popisa, kako bismo znali sa čime se u ovom trenutku suočavamo. Veoma je važno da Podgorica bude grad u kojem su znanje i obrazovanje dostupni svima, bez obzira na godine, pol, socijalni ili ekonomski status. Sposobnost čitanja i pisanja je osnovni preduslov ne samo za dalje obrazovanje, već i za mogućnost pojedinca da učestvuje u savremenim društvenim procesima, pa samim tim i da bude aktivan član lokalne zajednice. Imajući u vidu današnji stepen razvoja informacionih tehnologija, elementarna pismenost, iako neophodna, sasvim sigurno nije dovoljna, i ja se nadam da ćemo u Podgorici i Crnoj Gori kao jedan od prioritetnih ciljeva postaviti unapređenje funkcionalne pismenosti, koja podrazumijeva nešto više od čitanja i pisanja, odnosno uključuje informatičku pismenost i, što je najvažnije – sposobnost kritičkog čitanja i primjenjivanja znanja. Zato nam je potreban jak obrazovni sistem, a Glavni grad je, na moje zadovoljstvo, pokazao spremnost da u okvirima svojih nadležnosti bude kvalitetan partner državnim organima u unapređenju uslova u kojima se odvija nastava u podgoriškim školama", istakla je Borović Bojović u saopštenju objavljenom na sajtu Skupštine Glavnog grada Podgorica.

Ona je doda da "još jedan važan aspekt pismenosti, s obzirom na koji kao društvo ne stojimo dobro, jeste poznavanje pravopisa, gramatike i leksike našeg maternjeg jezika".

"Svjedočanstva o tome možemo naći na svakom koraku – od natpisa koje vidimo na našim ulicama i trgovima, preko objava u medijima i na društvenim mrežama, pa do akata državnih i lokalnih organa. Vjerujem da je današnji Međunarodni dan pismenosti upravo dobra prilika za opomenu da više pažnje posvetimo našem jeziku, jer kako nas je još Duško Radović upozoravao, jezik nema nikog drugog osim nas", poručila je Borovinić Bojović.

Bonus video: