Euromost: Nakon novog ekološkog incidenta, otkriveno koja firma ispusta nepoznatu bijelu tečnost u Lim

"Trenutno je vodostaj Lima na najnižem nivou i svaki dan je rizik, da se ponovo desi pomor ribe na području Opštine Bijelo Polje zbog velike zagađenosti ove rijeke"

12039 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Euromost
Foto: Euromost

Nevladina organizacija (NVO) Euromost saopštila je danas da je nakon novog ekološkog incidenta, otkriveno koja firma ispusta nepoznatu bijelu tečnost u rijeku Lim.

"Zajedničkom saradnjom NVO Euromost, Osnovnog državnog tužilaštva Bijelo Polje, Centra bezbjednosti Bijelo Polje, Uprave za inspekcijske poslove i inspektora za vode Omara Bašića, kao i Centra za ekotoksikoloska ispitivanja, juče je nakon novog ispuštanja bijele tečnosti u rijeci Lim otkriveno iz koje firme se ispušta", ističe se u saopštenju Euromosta.

Euromost
foto: Euromost

Iz Euromosta su dodali da se ta firma nalazi u bjelopoljskoj industrijskoj zoni, a dostavili su i video snimak sa jučerašnjih zajedničkih aktivnosti.

Iz Euromosta navode, da je bijela nepoznata tečnost ispuštena juče od 12 do 14 časova, a što se kako su kazali vidi na fotografiji i snimku sa datumom i vremenom ispuštanja (naslovna fotografija).

Tvrde da su nakon ispuštanja, odmah obavijestili inspektora za vode i Centar bezbjednosti Bijelo Polje, koji je kako dodaju, obavijestio dežurnog tuužioca, a isti dao nalog službenicima za privredni kriminal, da uđu u firmu za koju se sumnjalo da ispušta tečnost.

Euromost
foto: Euromost

Iz Euromosta su rekli da su službenici za privredni kriminal u saradnji sa inspektorom za vode Omarom Bašićem otkrili nakon pet godina, gdje se ispušta bijela tečnost, jer je kako su poručili ta firma godinama negirala da je ona ispušta.

To je kako su poručili iz Euromosta bio razlog da se saslušaju dvije osobe u Centru bezbjednosti.

"Odmah nakon saznanja o ekološkom incidentu na Limu, uključio se i Centar za ekotoksikoloska ispitivanja koji je juče uputio svoj tim iz Podgorice u Bijelo Polje i uzeo uzorak u firmi sa mjesta ispuštanja, kao i u rijeci", piše u saopštenju.

Iz Euromosta su kazali i da se 2019. godine desio pomor ribe u septembru da se tada sumnjalo da je sa iste cijevi ispuštena nepoznata tečnost, što je kako su rekli izazvalo pomor ribe, te da se još vodi sudski postupak.

"Trenutno je vodostaj Lima na najnižem nivou i svaki dan je rizik, da se ponovo desi pomor ribe na području Opštine Bijelo Polje zbog velike zagađenosti ove rijeke. Iz tog razloga pozivamo sve državne institucije, inspekcije, organizacije, ribolovce i građane, da obrate pažnju na ovu rijeku i svi zajedno kao u ovom slučaju djeluju, u cilju zaštite ove rijeke i ribljeg fonda", kazali su iz Euromosta.

Najavili su će nastaviti da svakodnevno sa svojim članovima i ribolovcima prate stanje na ovom mjestu, kao i na drugim lokacijama pored rijeke za koje sumnjaju da se ispustaju štetne materije u rijeku.

Bonus video: