Poruke mladih pred izbore u Podgorici

Uoči lokalnih izbora u glavnom gradu, mladi reporteri UNICEF-a u Crnoj Gori promovišu prava i usluge za djecu i mlade

4573 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mladi reporteri UNICEF-a u Crnoj Gori pokrenuli su kampanju #MladiPredIzborePG kako bi pitanja koja se tiču djece i mladih stavili u prvi plan na izborima koji će se održati u glavnom gradu ovog mjeseca.

„Mnoge djevojke i momci će prvi put glasati na ovim izborima. Želimo da odlučimo za koga da glasamo na osnovu toga što će svaka lista učiniti na rješavanju najbitnijih pitanja za djecu i mlade u glavnom gradu”, poručila je UNICEF-ova mlada reporterka Lana Jovanović.

Video-poruke mladih iz Podgorice, sa njihovim zahtjevima za narednu lokalnu vlast u glavnom gradu, biće objavljene na TikToku i drugim kanalima društvenih mreža UNICEF-a Crne Gore tokom predizbornog perioda, saopštila je ta organizacija.

„Pozivamo sve medije i novinare da političke kandidate pitaju šta će uraditi za zaštitu i promociju prava djeteta, kao i za poboljšanje usluga po mjeri djece i mladih i rješavanje ključnih izazova u ovoj oblasti. Pozivamo ih da u tu svrhu koriste poruke iz naše kampanje s mladima”, rekao je UNICEF-ov mladi reporter Arsenije Aleksa Mraković.

@unicefmontenegro ➡️ Mladi reporteri #UnicefCrnaGora danas počinju kampanju koja ima za cilj da izazove s kojima se suočavaju mladi i djeca stavi u centar predizborne kampanje u glavnom gradu tokom ovog mjeseca. 🎤 “Mnoge djevojke i momci će prvi put glasati na ovim izborima. Želimo da odlučimo za koga da glasamo na osnovu toga što će svaka lista učiniti na rješavanju najbitnijih pitanja za djecu i mlade u glavnom gradu”, poručila je UNICEF-ova mlada reporterka Lana Jovanović. 🗳️ Pridruži se kampanji mladih i pošalji nam tvoj zahtjev za novu vlast u Podgorici u formi kratkog videa. 📹 Zahtjevi će biti objavljivani na društvenim mrežama UNICEF-a Crne Gore. #MladiPredIzborePG #YouthBeforePodgoricaElections ♬ original sound - UNICEF Montenegro

Rješavanje pitanja koja se tiču djece i mladih, kako se navodi, korisno je za sve porodice i građane Podgorice.

"Veća podrška djeci koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, te djeci bez roditeljskog staranja; jednake mogućnosti i inkluzivne usluge za djecu sa smetnjama u razvoju, kao i za Rome i druge manjine; bolji razvoj vještina i više mogućnosti za zapošljavanje adolescenata; redovnije besplatne kulturne, obrazovne i sportske aktivnosti za sve djevojčice i dječake od prvih godina života; unapređenje zaštite životne sredine i povećanje zelenih površina; sigurnije ulice za sve djevojčice i dječake – neki su od zahtjeva mladih Podgorice za narednu lokalnu vlast, koja će biti izabrana 29. septembra", saopštio je UNICEF.

@unicefmontenegro 📢 UNICEF-ovi mladi reporteri nam donose novi zahtjev mladih za sve kandidate za opštinske izbore u Podgorici. Rješavanje pitanja koja se tiču djecu djece i mladih od koristi je svim građanima Podgorice. “Pozivamo sve medije i novinare da političke kandidate pitaju šta će uraditi za zaštitu i promociju prava djeteta, kao i za poboljšanje usluga po mjeri djece i mladih i rješavanje ključnih izazova u ovoj oblasti. Pozivamo ih da u tu svrhu koriste poruke iz naše kampanje s mladima”, poručio je UNICEF-ov mladi reporter Arsenije Aleksa Mraković. ➡️ Pridruži se kampanji mladih i pošalji nam tvoj zahtjev za novu vlast u Podgorici u formi kratkog videa. #MladiPredIzborePG #YouthBeforePodgoricaElections ♬ original sound - UNICEF Montenegro

Podsjećaju da Konvencija UN-a o pravima djeteta, koju je Crna Gora ratifikovala, propisuje da svaka djevojčica i svaki dječak imaju pravo na učešće u svim odlukama koje utiču na njihov život.

„Kroz ovu kampanju mladih reportera UNICEF podržava političko učešće mladih tokom ključnih lokalnih izbora za zemlju. Zdrava demokratija je ona koja čuje poruke djece i mladih, jer jednaka prava i jednake mogućnosti moraju biti pruženi svim građanima od rođenja”, rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikele Servadei.

Prema posljednjim podacima, djeca uzrasta do 18 godina čine skoro jednu četvrtinu stanovništva Crne Gore, dok djeca i mladi uzrasta do 29 godina čine više od jedne trećine ukupne populacije.

"Brojne UNICEF-ove analize i izvještaji o djeci u Crnoj Gori posljednjih godina ukazuju na probleme u vezi sa siromaštvom djece, nasiljem, obrazovanjem i zdravstvenim uslugama koji traže hitna rješenja i kojima se treba baviti kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: