Euromost: Na "Mostini" pred inspekcijom zatrpali meso, nakon toga ga iskopali i odnijeli

Nevladina organizacija objavila snimak koji su im dostavili građani, "zbog nepovjerenja i sumnje da će se čitav slučaj zataškati"

11650 pregleda 11 komentar(a)
Sa snimka, Foto: Euromost 
Sa snimka, Foto: Euromost 

Nevladina organizacija Euromost je saopštila da su od građana dobili video snimak na kojem se, kako su kazali, vidi da se na nelegalnom privremenom odlagalištu "Mostina" u Rožajama, pred inspekcijom i službenikom rožajske policije, "kao uništava meso, a nakon toga uzima i odnosi u nepoznatom pravcu".

Upitali su da li se to privremeno odlagalište zloupotrebljava i ko je pali, te pitali ministarku evropskih poslova Maidu Gorčević "je li ovo taj put ka Evropskoj uniji".

Pojasnili su da se slučaj desio 28. avgusta, od 19.20 do 19.40 sati, kada su građani nadgledali to privremeno odlagalište i o svemu obavijestili Euromost, a da je nakon toga obaviješteno i Osnovno tužilaštvo u Rožajama, kao i druge nadležne institucije.

Euromost navodi da su dan kasnije, u telefonskom razgovoru sa direktorom rožajskog Komunalnog preduzeća, od njega dobili informacije da je inspekcija uz asistenciju službenika Uprave policije iz Rožaja pratila uništavanje mesa "i da isti sve prati, jer imaju instalirane dvije kamere, dok nije kazao da je meso, nakon odlaska inspekcije i službenika Uprave policije, otkriveno uzeto i odnijeto u nepoznatom pravcu", što se, kažu, vidi na snimcima, koje je ta NVO dostavila medijima.

Pojasnili su da se na snimku vidi automobil iz kojeg se, pred službenikom inspekcije i policije, "dva lica istovaraju i pokrivaju", a "takođe nakon odlaska inspekcije i službenika, isto auto se vraća i ista dva lica sve što su odložilli uzimaju i odnosi u nepoznatom pravcu".

​​​​​​Iz Euromosta su kazali da se na snimcima "jasno vidi da je i zapošljeno lice na ovom privremenom odlagalištu umiješano u cijeli slučaj i učestvovalo u svemu i na kraju sa ženskom osobom, takođe uzimao dio i odnosi u nepoznatom pravcu".

Iz te NVO navode da "sve ovo jasno ukazuje kako se zloupotrebljava ovo nelegalno privremeno odlagalište, kako inspekcije ne završavaju čitav postupak do kraja, šta se sve istovara i dešava" na tom odlagalištu.

Zato su, kažu, zatražili od tužilaštva u Rožajama da odmah nalože da se ode na to mjesto i obavi uviđaj, "da li se još tu nalazi navedeno, da se zatraže video snimci od strane direktora rožajskog komunalnog preduzeća u vremenu kada je inspekcija zajedno sa službenikom policije vršila ove radnje, dana 28.08.2024. godine u vremenu koje su pomenuli u prijavi, šta se sve dešavalo nakon odlaska inspekcije i službenika Uprave policije, gdje je isto meso završilo, saslušaju svi aktere ovog slučaja i utvrdi, da li je izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti."

Dodaju da su o cijelom slučaju obavijestili sve nadležne inspekcije, da "reaguju u skladu sa njihovim nadležnostima", posebno Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, "u čijoj je nadležnosti i ispitaju svog inspektora i pokrenu postupak protiv svih učesnika u ovom djelu, kao i Upravu za inspekcijske poslove, Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Agenciju za zaštitu životne sredine.

Iz Euromosta kažu da do sada od pomenutih nisu dobili nikakav odgovor, iako je već prošlo više od deset dana, a da su danas o svemu obavijestili javnost "zbog nepovjerenja i sumnje da će se čitav slučaj zataškati".

Poručuju da će nastaviti da prate "sve šta se sve dešava i na ovom i na ostalim nelegalnim privremenim odlagalištima" u opštinama na sjeveru i obavještavati institucije i javnost.

Bonus video: