Vučinić: Valorizacijom Duklje pretvoriti je u ključni centar promocije antičke istorije Crne Gore

Kandidat za odbornika je istakao da će lista "Za bolju Podgorici" pokrenuti tri ključna koraka u tom smjeru, i to: unapređenje saobraćajne infrastrukture, regulisanje urbanizacije kroz kvalitetno prostorno planiranje i kulturno-istorijska valorizacija

3433 pregleda 149 reakcija 18 komentar(a)
Dragutin Vučinić, Foto: Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu
Dragutin Vučinić, Foto: Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu

Kandidat za odbornika liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" Dragutin Vučinić obećao je da će se ta lista po dolasku na vlast u Podgorici posvetiti valorizaciji arheološkog lokaliteta Duklja i ispravljanju decenija nemara.

"Valorizacija Duklje jedno je od ključnih pitanja zaštite kulturne baštine - ne samo Podgorice, već i cijele Crne Gore. Duklja je jedini arheološki lokalitet prve kategorije u Crnoj Gori, koji je prilično zanemaren, uprkos nastojanjima usamljenih entuzijasta da očuvaju ovo drevno nasljeđe, i njegovu istorijsku vertikalu, od antičkih vremena do danas. Stoga se s pravom postavlja pitanje, da li se, i u kojoj mjeri mogu ispraviti decenije nemara", kazao je Vučinić.

On je istakao da će lista "Za bolju Podgorici" pokrenuti tri ključna koraka u tom smjeru, i to: unapređenje saobraćajne infrastrukture, regulisanje urbanizacije kroz kvalitetno prostorno planiranje i kulturno-istorijska valorizacija.

"Početni korak je izmještanje drumskog saobraćaja izvan ovog lokaliteta, i svako rješenje u tom smjeru uslovljeno je iznalaženjem alternativnog rješenja, a jedini pravac u tom smjeru je izgradnja dva nova mosta. Manji most na Širaliji biće usmjeren na zadovoljenje potreba lokalnih stanovnika. Drugi, veći i mnogo značajniji – novi most na Morači bi uvezao prostor podgoričkog Zagoriča i piperskih Rogama u jednu zaokruženu cjelinu, time omogućio najkraću i najbržu vezu Duklje sa centrom grada i konekcijom na autoput, čime bi se omogućio jednostavan i bezbjedan transfer posjetilaca Duklje, što bi bilo posebno važno za turističke operatore i školske ekskurzije", objasnio je Vučnić.

On je dodao da rješavanje saobraćajne povezanosti lokaliteta sa gradom mora ići paralelno sa aktuelnim procesima izmjena državnog prostornog plana, kojim se predviđa izmještanje redovnog drumskog saobraćaja iz lokaliteta Duklje, po obodu okolnih brda na granici naselja Rogama. Time bi, kako ističe, redovne potrebe stanovnika bile zadovoljene, ali ne na uštrb zagušenja saobraćaja uz Duklju.

"Od izuzetne je važnosti institucionalno pokriti cijeli lokalitet, daljim arheološkim istraživanjima, ali i izgradnjom muzejsko-obrazovnog objekta u što skorijoj budućnosti, koji bi se konstitutisao kao ključni centar promocije antičke istorije Crne Gore, i kao takav konačno je otvorio turistima i učenicima", zaključio je Vučinić.

Bonus video: