Despotović: Vlada sakrila od javnosti pojavu Q groznice, odgovorni da podnesu ostavke

Poslanica Sonja Milatović ponovo je zatražila odgovore na pitanja ko je naredio da se krave zaražene Q groznicom zakopaju u Župi nikšićkoj mimo pravila i procedura, a zatim otkopaju i transportuju do druge lokacije

4081 pregleda 8 komentar(a)
Aleksandra Desptović, Foto: DPS
Aleksandra Desptović, Foto: DPS

Poslanica DPS-a Aleksandra Despotović optužila je Vladu Crne Gore da je sakrila od javnosti pojavu Q groznice, koja ugrožava stočni fond i utiče na javno zdravlje građana, i pozvala nosioce vlasti na državnom i lokalnom nivou da podnesu ostavke.

“Najmanje što odgovorni nosioci vlasti na državnom i lokalnom nivou treba da učine, jeste da podnesu ostavke iz moralnih razloga, jer prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu instancu još više podstiče sumnju građana da se na vrijeme nije reagovalo, a zdravlje građana treba da bude iznad politike. Poručujem premijeru da zaroni u probleme crnogorske poljoprivrede i preuzme odgovornost za obavljanje premijerske funkcije za koju je plaćen”, poručila je Despotović.

Ona je kazala da svjedočimo moralnoj devastaciji jer je trebalo da premijer i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izađu na teren u Župu nikšićku kako bi umirili javnost, a ne da o tom skandalu ćute tri dana.

"Sakrivanje bolesti od javnosti ukazuje da nadležne institucije nijesu spremno dočekale pojavu bolesti, jer da jesu, bio bi donešen protokol zbrinjavanja eutanaziranih životinja na lokalnom i državnom nivou. Pokazalo se da nema plana upravljanja u kriznim situacijama, već samo prebacivanje odgovornosti sa jedne službe na drugu. Da li se radi o neznanju, neodgovornosti ili neprofesionalnosti?”, pitala je Despotović.

Ona je istakla da zbog neblagovremenog reagovanja institucija nije pronađen uzrok infekcije i da je potrebno najprije locirati problem i utvrditi koliko u strukturi uginulih grla ima grla iz uvoza, a koliko iz sopstvene reprodukcije, kako bi se preduzele sve adekvatne mjere.

Despotović se osvrnula i na konstataciju direktora Uprave za bezbjednost hrane “da su šanse za zarazu putem hrane gotovo nepostojeće”, kazavši da je ta izjava proizvoljna, jer na sajtu Instituta za javno zdravlje jasno stoji "nekuvano mlijeko inficiranih krava sadrži uzročnike i moglo bi biti odgovorno za neka slučajna obolijevanja". Ona je dodala da se takve tvrdnje moraju potkrijepiti naučnim dokazima i analizama, te da je važno uraditi testiranje članova domaćinstva koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženim grlima.

"Na kraju, nažalost, stiče se utisak da je problem najlakše prenijeti na poljoprivredne proizvođače i njima iz kabineta dijeliti lekcije šta i kako treba da rade na svojim gazdinstvima. Čak se ide dalje i Ministar daje izjavu: 'Ako neko misli da zaradi to nije fer'. No, ovdje se ne radi o zaradama, već samo o isplati štete, zbog očiglednih propusta svih institucija i na državnom i na lokalnoim nivou. Od ove vrste odgovornosti se ne može pobjeći", kazala je Despotović, inače profesorka Biotehničkog fakulteta.

Poslanica DPS-a Sonja Milatović ponovo je zatražila odgovore na pitanja ko je naredio da se krave zaražene Q groznicom zakopaju u Župi nikšićkoj mimo pravila i procedura, a zatim otkopaju i transportuju do druge lokacije.

"Shvata li lokalna vlast iz Nikšića, konkretno predsjednik Opštine, sekretar sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, direktor Komunalnog preduzeća, kakav su skandal napravili zbog svog neznanja i svoje nesposobnosti? Razumiju li da su zato što su tako neodgovorni, neprofesionalni i neznaveni u opasnost doveli građanke i građane? Neka gospoda prestane da bježi od odgovora na pitanja, koja im ne postavlja poslanica DPS-a, nego građani. Pošto ne umiju da se ponašaju, odnosno da se nose sa ovom katastrofom i opasnostima po zdravlje ljudi, treba da podnesu ostavke još danas", kazala je Milatović.

Ona je dodala da je skandalozno to što se čini da je ministar Joković iz medija saznao da se u Crnoj Gori postoji epidemija Q groznice.

Milatović je na kraju zatražila od Vlade i da riješi problem odlaganja leševa uginulih životinja.

Bonus video: