Kolašin: Posebna pažnja za zelene površine

U Kolašinu stiglo 200 zahtjeva tokom izrade Programa privremenih objekata, prihvaćeno 80 odsto

4185 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrt Programa privremenih objekata u Kolašinu za period od 2024. do 2029. godine biće završen za desetak dana, kazao za “Vijesti” obrađivač tog dokumenta Marko Rakočević.

On je, objašnjava, zadovoljan saradnjom sa lokalnom upravom, ali i razumijevanjem Kolašinaca, koji su dostavljali zahtjeve.

“Stiglo je skoro 200 zahtjeva i oko 80 odsto njih je prihvaćeno. Treba znati da privremeni objekti služe za privredne aktivnosti, a zadovoljstvo mi je što su se zahtjevi, uglavnom, odnosili na turizam i što će služiti za razvoj malog i srednjeg biznisa. Zahtjevi su bili, uglavnom, racionalni i prihvatljivi. Očekivano je i nastojanje Kolašinca da tokom narednog petogodišnjeg perioda valorizuju svoje parcele, između ostalog i one koje pripdaju zelenim zonama i na njima nije dozvoljena gradnja”, kaže Rakočević.

Prema njegovim riječima, tim obrađivača uvažio je i zahtjeve nadležnog skupštinskog odbora. Članovi tog odbora su, prije mjesec i po, tražili intenziviranje rada na Programu, ali i posebnu pažnju kada je riječ o budućem spomeniku prirode Park šuma Dulovne i gradskom parku u neposrednoj blizini hotela “Bjanka”. Prema tim prostorima, uključujući i korito Tare, kaže obrađivač, odnijeli su se s posebnom pažnjom.

Obrađivači su, objašnjava Rakočević, obišli svaku lokaciju na koju su se zahtjevi odnosili i o tome napravili foto-elaborate. Nacrt, prije nego o njemu budu odlučivali odbornici Skupštine opštine (SO), ide na javnu raspravu. Prema propisima, treba i da dobije sedam saglasnosti iz različitih resora Vlade

“Vrlo je važan proces javne rasprave i neophodno je da bude što više učesnika. Važna nam je bila i dobra saradnja sa lokalnom upravom. Naravno, Program će proći i “filtere” određenih resora, kao i Agencije za zaštitu životne sredine, ali i Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Cio taj proces služi da se otklone eventualni nedostaci”, podsjeća Rakočević.

On tvrdi da će Kolašin dobiti Program, čijim poštovanjem će se omogućiti da privremni objekti ne naruše nijednu od vrijednosti Kolašina, uključujući i one ambijentalne..

Bonus video: