Traže odgovornost nadležnih službi i pojedinaca zbog zakopanih krava

"Odgovorne službe i pojedinci su izložilili riziku od prenošenja zarazne bolesti na građane i životinje u Nikšiću, Župi i Ljeskovim dolovima"

7379 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Vlasnici imanja, kuća i vikendica koje se nalaze u blizini mjesta gdje su pokopane uginule i eutanazirane krave, u Ljeskovim dolovima, u Mjesnoj zajednici Bogetići, kraj Nikšića, traže odgovornost nadležnih službi i pojedinaca.

„Ova lokacija je u neposrednoj blizini bistijerne i privatnih objekata stanovanja, vikendica. Trupla zaraženih životinja su tokom vikenda ostavljena slobodnom pristupu divijim životinjama, pticama, pčelama, neobaviještenim drvosječama, izletnicima. U pitanju je i popularno lovno područje. Ovakvim svojim postupanjem odgovorne službe i pojedinci su izložilili riziku od prenošenja zarazne bolesti na građane i životinje u Nikšiću, Župi i Ljeskovim dolovima. Vlasnici vikendica, kuća i imanja u Ljeskovim dolovima postali su taoci ovakvih postupaka“, piše u saopštenju koje su potpisali Zoran, Zorica i Branka Vučinić iz Ljeskovih dolova, Mihailo Vujović iz Bijelih Poljana, Periša Nikolić iz Broćanca, Veselin i Milan Vujović iz Nikšića i Vučinići iz Nikšića – Darko, Radoman, Nikola, Rajka i Nemanja.

krave Nikšić, krave Bogetići
foto: Svetlana Mandić

Potpisnici zahtijevaju odgovornost, kako ističu, neodgovornog i nesavjesnog vlasnika na čijoj imovini je „odložen, po zdravlje ljudi i životinja, opasan otpad“, nadležnog veterinara i veterinarske inspekcije, kao i nadležnih i odgovornih službi i pojedinaca na opštinskom i državnom nivou.

krave Nikšić, krave Bogetići
foto: Svetlana Mandić

Savjet Mjesne zajednice Bogetići je sa čelnicima Opštine postigao dogovor da se pomenuta lokacija dodatno sanira i ogradi, kao i da se „slične situacije neće više dogoditi“ na teritoriji pomenute MZ.

Bonus video: