"Dani nauke i inovacija" donose preko 80 sadržaja u 15 gradova: Na zanimljiv način približiti nauku široj publici

Ovo je dvanaesti festival po redu i održaće se od 23. do 27. septembra pod sloganom "Nauka i inovacije na dohvatu ruke"

5705 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kočanović
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kočanović

“Najuzbudljiviji dio godine je ovaj kada nauka izlazi iz laboratorija, a dolazi nama”, kazala je državna sekretarka Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) Marijeta Barjaktarović Lanzaradi, povodom najave festivala “Dani nauke i inovacija”.

Ovo je dvanaesti festival po redu i održaće se od 23. do 27. septembra pod sloganom "Nauka i inovacije na dohvatu ruke", kazala je Barjaktarović Lanzardi na pres konferenciji.

Ona je kazala da nude preko 80 sadržaja u 15 gradova, i kako je program veoma bogat, te da sadrži 37 projekata vrijednih 34.000 hiljade eura.

“Festival ima za cilj da na inovativan i zanimljiv način približi nauku široj publici, uključujući učenike, studente, ali i sve građane zainteresovane za najnovija dostignuća i tehnologije. Tokom pet dana trajanja festivala, posjetioci će imati priliku da prisustvuju različitim predavanjima, radionicama, izložbama i prezentacijama koje će pokriti širok spektar tema iz oblasti nauke i inovacija. Ovaj događaj ne samo da pruža platformu za razmjenu znanja i ideja, već i ohrabruje mlade ljude da se zainteresuju za nauku i tehnologiju, čime doprinosi razvoju inovativnog potencijala Crne Gore”, piše na sajtu Dana nauke i inovacija.

Festival će biti svečano otvoren u Naučno tehnološkom parku u Podgorici, najavila je Barjaktarović Lanzaradi, i dodala da se festival završava dodjelom nagrada i koncertom.

Dekanica Pomorskog fakulteta Kotor na Univerzitetu Crne Gore (UCG), Tatijana Dlabač kazala je da smatra da je obaveza svih da sve što rade, približe mladima i učine sve dostupnim njima.

“Nauka na dohvat ruke zapravo znači nauka do svakog djeteta”, kazala je Dlabač na pres konferenciji.

“Bio je izazov za nas sa pomorskog fakulteta da uradimo nešto za našu djecu, ali i da približimo sve to svoj djeci u Crnoj Gori, bez obzira na grad u kojem se nalaze”, kazala je Dlabač.

Osnivač FIVE Grupe, Ivan Šoć kazao je da svake godine teže da unaprijede festival.

“Trudimo se da ove godine sve što radimo budete u mogućnosti da dodirnete”, kazao je Šoć.

Izvršni direktor Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, Đorđije Malović kazao je da “ovih pet dana festivala treba da budu dokaz da se nauka dešava 365 dana u godini, a da se tokom ovih pet dana samo vidi rezultat godišnjeg truda i rada”.

“Svake godine imamo po jedan događaj koji je masovniji od ostalih, a ove godine to je sajam robotike, 3D tehnologije itd, i nosiće naziv Texpo”, kazao je Malović.

Na sajmu će biti dostupna obuka robotike i 3D tehnologije za najmladje ali i za starije, kazao je Malović i najavio da će Nikšić uskoro dobiti i Dom digitalne revolucije.

Bonus video: