Ministarstvo nije krivo što Budva trpi štetu

Odbijen zahtjev Opštine za produženje Programa privremenih objekata, šetalište i ovog ljeta bilo vašarište, inspekcija “žmurila”, a opštinska kasa uskraćena za gotovo 600 hiljada eura prihoda od taksi

13270 pregleda 33 reakcija 7 komentar(a)
“Kruške” duž čitavog šetališta, Foto: Vuk Lajović
“Kruške” duž čitavog šetališta, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nema zakonskih mogućnosti da produži važenje starog Programa privremenih objekata za područje Opštine Budva, koji je istekao krajem prošle godine, upozoravajući da zbog neusvajanja tog dokumenta grad trpi negativne posljedice.

To je “Vijestima” zvanično odgovoreno iz Ministarstva na čijem je čelu ministar Slaven Radunović.

Početkom avgusta potpredsjednica Opštine Jasna Dokić uputila je urgentan dopis novoimenovanom ministru Radunoviću, zatraživši od njega da da saglasnost da se do kraja sezone produži važenje isteklog Programa privremenih lokacija, kako bi lokalna uprava aneksirala ugovore i obezbijedila naplatu taksi, kao što je to Vlada dozvolila u slučaju Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koje je zaključilo do kraja godine anekse ugovora sa starim zakupcima. Opština je bila dužna da do 31. decembra usvoji novi, petogodišnji program privremenih objekata za period 2024-2028, što nije učinila, tako da su svi privremeni objekti, počev od ugostiteljskih terasa od Staroga grada do Petrovca i Buljarice, bili nelegalni, čime je opštinska kasa uskraćena za gotovo 600 hiljada eura prihoda.

“U skladu sa članom 116 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata program privremenih objekata donosi jedinica lokalne samouprave, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva i drugih organa, dok Program privremenih objekata za područje morskog dobra i nacionalnih parkova donosi Ministarstvo. Program se donosi na period od pet godina. Dakle, ovlašćenje Ministarstvu u pogledu programa lokalnih samouprava odnosi se, shodno Zakonu, samo na davanje saglasnosti na Program”, odgovorili su “Vijestima” na pitanje da li su dali saglasnost Opštini na zahtjev da se omogući aneksiranje ugovora.

Imajući u vidu da Program privremenih objekata za teritoriju Opštine Budva za period 2024 -2028. godine još nije donijet, kako su iz Radunovićevog resora pojasnili, a da je prethodni Program istekao, nesporno je da ta okolnost ima značajne negativne posljedice, kako po budžet Opštine Budva, tako i po samu privredu Opštine.

“Stoga je potrebno da se u Opštini Budva ubrza rad na izradi i donošenju Programa privremenih objekata za teritoriju Opštine Budva za period 2024-2028. godine. Budući da je donošenje Programa privremenih objekata u nadležnosti lokalne samouprave, mišljenja smo da je na nivou Opštine potrebno, u skladu sa zakonom, donijeti odluke koje se odnose na aktuelna pitanja u vezi sa privremenim objektima”, zaključili su u ovom resoru.

Na šetalištu i kruške za boks
Na šetalištu i kruške za boksfoto: Vuk Lajović

Opština je zatražila da se omogući aneksiranje starih ugovora sa zakupcima opštinske zemlje na kojima su postavljeni privremeni objekti.

“Služba predsjednika Opštine obratila vam se kao nadležnom ministarstvu za oblast prostornog planiranja, zahtjevom 19. juna za saglasnošću na potpisivanje aneksa postojećih ugovora o zakupu zemljišta za postavljanje privremenih objekata za 2024. godinu, a po Programu privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period 2019-2023, po modelu koji je već usvojila Vlada kao nadležan organ, a tiče se informacije o davanju saglasnosti na potpisivanje aneksa ugovora o korišćenju plaža, kupališta i lokacija za postavljanje privremenih objekata u zoni morskog dobra”, navela je Dokić u dopisu Radunoviću.

Sekretarijat za privredu već je sačinio spisak svih zakupaca koji koriste lokacije po starom programu kako bi se odmah, nakon što Vlada ili resorno ministarstvo budu dali saglasnost na aneksiranje ugovora, naplatile takse i obezbijedio priliv u gradsku kasu. Imajući u vidu da je ljetnja sezona praktično prošla i da većina zakupaca polako uklanja privremene objekte, pitanje je na koji način će Opština naplatiti zakupninu, jer Program privremenih objekata nije donijet.

Opštinska Komisija kojoj je povjerena izrada Programa privremenih objekata, a koju je formirao još aktuleni, pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović, nije završila izradu ni nacrta Programa.

Dodatno na neusvajanje ovog planskog dokumenta uticala je i politička situcija, jer da bi Program bio usvojen potrebno je da zeleno svjetlo da lokalni parlament, koji nije konstituisan ni nakon vanrednih izbora u maju, a sada Budvu očekuje novi izborni ciklus u novembru, pa je pitanje da li će Program biti i usvojen.

U međuvremenu se na budvanskom šetalištu ponovio vašar, koji je bio i prošle godine, jer su počeli da niču privremeni objekti, na šta je ukazao i predsjednik MZ “Potkošljun” Ivan Marković, posebno ukazujući na primjere nelegalnog postavljanja aparata za razonodu, poznatijih kao “kruške” koje su prikačene na stubove javne rasvjete. Komunalna policija uklonila je sedam aparata za zabavu sa šetališta, ali su se oni ponovo “pojavili”. Haos je posebno bio vidljiv na dijelu šetališta ispod stadiona Lugovi, kod hotela “Park”, gdje je cvjetala nelegalna prodaja voća i povrća.

Da je haos na šetalištu, na sastanku Koordinacionog tijela za pripremu sezone Opštine Budva ukazao je predsjednik MZ “Podkošljun” Ivan Marković koji je pozvao Komunalnu policiju da reaguje.

“Govorim o dijelu šetališta ispod stadiona Lugovi, tamo se nalaze noćni klubovi gdje su poznati problemi. Pored toga imamo bezbroj novih divljih privremenih objekata. Da li to Komunalna policija vidi, ne znam. Ne znam da li su data rješenja ili nijesu, tamo se na dnevnom nivou pojavljuju nelegalni objekti. Tu su i neke trafike, škatule, čovjek napravio mini pijacu...”, istakao je Marković.

Načelnik Komunalne polciije i inspekcije Vladan Braunović tada je kazao da je upoznat sa stanjem na šetalištu, te da su počeli akciju kontrole privremenih objekata, jer su do sada bili angažovani na kontroli gradilišta i obustavi građevinskih radova.

“Komunalna policija sprovodi akcije imajući u vidu da je u deficitu s radnom snagom. Uručili smo rješenja o uklanjanju 11 zvučnika s ugostiteljskih terasa u Starom gradu, a takođe zapisnički je naloženo uklanjanje dvije ugostiteljske terase ispred Jadranske straže u Starom gradu”, naglasio je Braunović.

Novović da ispita kako su se odobravale privremene lokacije

Haos na gradskom šetalištu, nelegalni privremeni objekti su ono što je obilježilo ovogodišnju ljetnju sezonu, a opozicione stranke u više navrata spočitavale su Božovićevoj administraciji da je dozvolila pojedincima, bliskim toj političkoj opciji nekadašnjeg DF-a, da nesmetano postave objekte na šetalištu.

Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv opštinskog rukovodstva nedavno je podnio mještanin Goran Slovinić zatraživši da istražitelji tužilaštva na čijem je čelu Vladimir Novović ispitaju kome je dozvoljeno bilo da ima privremene objekte na samom šetalištu tokom cijelog ljeta naočigled lokalnih inspekcijskih službi, te da je nedonošenje ovog planskog dokumenta oštetilo budžet grada.

Bonus video: