Blokada Budoša zbog grita odložena do 23. septembra, mještanima obećano da će otpad do tada biti premješten

Održan sastanak mještana sa ministrom, predsjednikom lokalnog parlamenta i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine

5656 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Mještani nikšićkih naselja Straševina i Kličevo, koji već mjesec protestuju, a i duži vremenski period organizuju blokade magistralnog puta Nikšić – Podgorica, zbog grita koji je odložen na njihovim imanjima, ali i na zemljištu koje pripada Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore i Opštini Nikšić, do 23. septembra neće blokirati tunel Budoš, jer im je obećano da će do tada grit iz njihovih naselja biti odložen na drugu lokaciju.

To je dogovoreno na sastanku mještana sa ministrom ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjanom Ćulafićem, predsjednikom Skupštine opštine Nikšić Nemanjom Vukovićem i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Milanom Gazdićem.

grit sastanak Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Sporni otpad na pomenutim lokacijama odložila je firma „MM System“ kojoj je, nakon reagovanja mještana, Uprava za inspekcijske poslove naložila da otpad premjesti na drugu lokaciju. Ona to još uvijek nije uradila, a mještani Straševine i Kličeva, kao i predsjednik Opštine Marko Kovačević, zahtijevali su da otpad bude premješten van Nikšića.

Nikola Perović, predstavnik građana, kazao je da su se dogovorili da sačekaju sa dobrovoljnim izvršenjem rješenja koje je donio postupajući inspektor, da je rok 23. septembar, i ukoliko se to ne dogodi, nastaviće sa protestima.

Perović
Perovićfoto: Svetlana Mandić

„Za sada nećemo protestovati, nećemo maltretirati putnike, nećemo uzurpirati put kao građani. Imamo obećanja, zadovoljni smo, ai moramo sačekati dobrovoljno izvršenje rješenja. Ovo je građanski protest i mi nijesmo ultimativni. Mi nijesmo došli da kršimo zakon. Agencija može donijeti rješenje da se taj otpad odloži na teritoriju opštine Nikšić. Mi ćemo apelovati i naš je zahtjev da to ne bude u Nikšiću, ali nijesmo u prilici da postavljamo uslove, već da se to bezbjedno ukloni van naseljenog mjesta. Lokacija se traži i imamo nastojanja da to ne bude na teritoriji nikšićke opštine“, kazao je Perović.

Ministar Ćulafić je nakon sastanka kazao da će sačekati da „MM System“ dobrovoljno izvršni nalog inspekcije, a ukoliko se to ne dogodi izmještanje grita će uraditi Opština Nikšić uz finansijsku pomoć Ministarstva ekologije.

Ćulafić
Ćulafić foto: Svetlana Mandić

“Našli smo neko optimalno rješenje, a to je da Opština Nikšić da maksimum u smislu faktičkog uklanjanja otpada sa te lokcije i da uloži maksimalan napor, ukoliko je moguće, da pronađe neku bezbjednu lokaciju na teritoriji opštine Nikšić. Ukoliko nije moguće, da se otpad dislocira iz Nikšća. Da li će to biti na legalnu deponiju u Podgorici ili će to biti neko privremeo odagalište koje ispunjava uslove, o tome ćemo u hodu razgovarati i odlučiti“, rekao je Ćulafić nakon sastanka ističući da je ekološka slika Crne Gore „krucijalna tema kojom svi treba da se bavimo“.

Nemanja Vuković je naglasio da Opština Nikšić za navedeni problem nije nadležna, ali da je svaki problem građana Nikšića i problem lokalne samouprave i da se odmah uključila da taj problem riješi.

Vuković
Vuković foto: Svetlana Mandić

„Ono što je zaključak sa sastanka jeste da ćemo dozvoliti prostor za dobrovoljno izvršenje, a nakon toga ćemo mi vidjeti koji su mehanizmi, zajedno sa Ministarstvom i naći način i lokaciju na kojoj će ovaj otpad biti izmješten. Nakon toga ćemo pokrenuti sve pravne procedure kako bi se šteta sanirala i ta sredstva uložena u uklanjanje i rješavanje problema koji je drugi napravio Nkšiću, nadoknadila i Opštini Nikšić, M Ministarstvu i svima koji budu uključeni u to“, poručio je Vuković.

Kako je kazao, sastanak mještana sa ministrom je samo jedna odskočna daska da problem bude riješen.

„Postoje lokacije koje su uzete u razmatranje. Drago mi je da postoji fleksibilnost i zahvalan sam sugrađanima i komšijama na razumijevanju i volji da se problem zajednički riješi na najbolji mogući način“, kazao je Vuković.

grit sastanak Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Agencija za zaštitu životne sredine izdala je dozvolu firmi „MM System“ da na lokacijama u Nikšiću privremeno odloži i preradi sporni otpad za koji je analizama Centra za toksikološka istraživanja (CETI) utvrđeno da je neopasan. Prema riječima direktora Agencije, Milana Gazdić, postoji jasno definisana zakonska regulativa i procedura kako se dolazi do dozvola.

„Sve navode ćemo provjeriti opet i naravno po zakonu postupiti“, rekao je Gazdić.

Gazdić
Gazdićfoto: Svetlana Mandić

Agencija, istakao je on, nije dala novo rješenje da neopasnom otpadu prestaje status i da prelazi u neotpad jer su kod kod firme koja je podnijela zahtjev „pronašli manjakvosti“. Istakao je da je firma „MM System“ imala dozvolu pojedinih vlasnika privatnih parcela da na njihovom zemljištu odloži otpad, ali da nije imala dozvolu od svih vlasnika, kao ni od Željezničke infrastrukture i Opštine Nikšić.

Nakon sastanka učesnici sastanka obišli su lokacije gdje je firma „MM System“ odložila grit.

Bonus video: