Đeka-Mesec: Razvoj politika zasnovanih na ljudskim pravima ključan za poboljšanje položaja OSI u regionu

Slovenački ministar naglasio da je za puno učešće osoba sa invaliditetom u političkom i društvenom životu neophodno obezbijediti personalne asistente

2860 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Razvoj politika zasnovanih na ljudskim pravima ključan je za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u regionu, zaključeno je na sastanku ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i delegacije sa slovenačkim ministrom rada, porodice, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti Lukom Mesecom.

Sastanak je održan tokom dvodnevne zvanične posjete Sloveniji, a tom prilikom je istaknut i značaj unapređenja regionalne saradnje u oblasti zaštite i jednakih prava lica sa invaliditetom, saopštilo je ministarstvo.

Bilo je riječi i o zajedničkim naporima u promovisanju jednakih mogućnosti i inkluzije.

Mesec je naglasio da je za puno učešće osoba sa invaliditetom u političkom i društvenom životu neophodno obezbijediti personalne asistente. "Ovaj vid podrške omogućava osobama sa invaliditetom da ravnopravno učestvuju u svim društvenim procesima, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju", ističe se.

Đeka je izrazio zahvalnost Sloveniji na podršci Crnoj Gori u procesu evropskih integracija i istakao važnost saradnje u oblasti standarda zaštite osoba sa invaliditetom. "Razmjena iskustava i dobrih praksi između dvije države doprinosi jačanju kapaciteta Crne Gore u ovoj oblasti, te približavanju evropskim standardima", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Crna Gora cijeni napore koje Slovenija kontinuirano ulaže u pružanje podrške, te se raduje nastavku saradnje na ovim i sličnim pitanjima od zajedničkog interesa.

"Obje strane izrazile su uvjerenje da će jačanje bilateralnih odnosa između Crne Gore i Slovenije u oblasti zaštite prava osoba sa invaliditetom donijeti konkretne rezultate i unaprijediti položaj ove ranjive grupe", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: