Digitalni sat u Sahat kuli u Ulcinju može, ali da se utvrdi stanje starog

Odloženi radovi na rekonstrukciji Sahat kule, značajnog kulturno-istorijskog spomenika u Ulcinju

7022 pregleda 1 komentar(a)
Sadašnji izgled starog mehanizma, Foto: Privatna arhiva
Sadašnji izgled starog mehanizma, Foto: Privatna arhiva

Prije planirane rekonstrukcije Sahat kule u Ulcinju, u okviru koje je planirana i ugradnja novog, digitalnog sata, koju je lokalna vlast planirala početkom ove godine, neophodno je ispitati mogućnost rekonstrukcije starog satnog mehanizma, a nakon toga angažovati konzervatora koji će nadgledati radove.

To piše u odgovoru Uprave za zaštitu kulturnih dobara (UZKD), dostavljenom sekretaru za investicije Miniru Karamanagi.

U dopisu se podsjeća da je zakonska obaveza vlasnika - držaoca kulturnog dobra da o svim promjenama na njemu informiše tu Upravu.

“Ovo naglašavamo tim prije, što planirane aktivnosti na satnom mehanizmu treba da budu evidentirane i postanu sastavni dio dosijea o kulturnom dobru Sahat kula, koji vodi ova Uprava”, piše u dopisu.

Prethodno, Karamanaga je pisao UZKD nakon što je komunalna policija polovinom maja prekinula radove na ugradnji digitalnog mehanizma.

U tom aktu, Karamanaga je upoznao Upravu da je Opština Ulcinj preduzela aktivnosti na popravci unutrašnjeg satnog mehanizma, postavljanjem digitalnog, kao i da neće biti intervencija na spoljašnosti Sahat kule i satu na njoj. Naglasio je i da u Sahat kuli nema mehanizma starog sata, nastalog u vrijeme njene gradnje, već da je unutrašnji mehanizam nabavljen u Češkoj nakon zemljotresa 1979.

Iz Uprave, Karamanagi su odgovorili da cijene nastojanja Opštine da unaprijedi stanje tog kulturnog dobra.

“Uprava je upoznata sa tim podatkom i u našoj dokumentaciji “Projekat sanacije Sahat kule u Ulcinju” iz 1982, u predmjeru i predračunu radova, nalazi se stavka o nabavci novog sata... Smatramo da je prije svega potrebno ispitati mogućnost rekonstrukcije starog satnog mehanizma, odnosno izvršiti hronološku analizu satova - njihovih mehanizama u dugoj istoriji kulturnog dobra, od strane stručnog lica, koje će procijeniti koje je rješenje najadekvatnije”, stoji u dopisu UZKD.

Dio mehanizma sata iz Češke
Dio mehanizma sata iz Češkefoto: Privatna arhiva

Ističe se da će tek nakon toga biti stvoreni uslovi za intervencije na mehanizmu.

“Pri čemu je neophodno voditi računa da budu sačuvani autentičnost i integritet kulturnog dobra. Stoga je potrebno angažovati stručno lice - konzervatora, koje će nadgledati intervencije i dostaviti detaljan izvještaj sa foto-dokumentacijom ovoj Upravi”, piše u dopisu Uprave Karamanagi.

Sahat kula u opštini Ulcinj posjeduje status kulturno dobro shodno rješenju o proglašenju spomenika od 14. 3.1954. godine, pa sve intervencije na njoj podliježu odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Za sve intervencije na kulturnom dobru Sahat kula neophodno je obratiti se UZKD, kako bi propisala uslove i smjernice u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

Na tenderu u januaru ove godine, vrijednom 16 hiljada eura, pobijedila je firma “Digitalpro” iz Novog Pazara. Ta firma posluje u svim zemljama bivše Jugoslavije, a nedavno je rekonstruisala i instalirala sat na Sahat kuli u Podgorici.

Karamanaga je tada kazao da će na Sahat kuli biti ugrađen sat renomirane francuske firme ‘Bodet’, jednog od najvećih proizvođača satova u Francuskoj.

U okviru rekonstrukcije, bila je planirana i popravka svih dotrajalih investicija i postavljanje četiri reflektora, koji će noću osvjetljavati Sahat kulu.

Sat na Sahat kuli u Ulcinju odavno nije u funkciji, a rekonstrukcijom je bila predviđena ugradnja centralnog matičnog sata koji bi bio sinhronizivan preko GPS antene, tako da bi uvijek prikazivao tačno vrijeme. Bila je planirana i ugradnja novih samopodesivih motornih mehanizama sa elektronskim praćenjem pozicija kazaljki, koje bi bile istog dizajna kao stare. Bio bi i ugrađen automatizovani elektronski zvučni sistem, koji će oglašavati pune i pola sata i koji će moći da se podesi da ne radi noću da ne bi remetio noćni mir.

Sahat kula u Ulcinju
Sahat kula u Ulcinjufoto: Privatna arhiva

Sahat kula je izgrađena davne 1754. godine donacijama građana. Kako piše na sajtu Turističke organizacije Ulcinj, pozicija je pažljivo birana jer se može vidjeti iz gotovo svih djelova užeg dijela grada, gdje se mogu čuti i otkucaji sata. Osnova joj je kvadratna i građena je od lijepog klesanog kamena. U gradu je dugo bila i osoba “muvekit”, koja je svakodnevno vodila računa o tačnosti sata.

Karamanaga: U lošem je stanju i zarđao, ali poštovaćemo odluku

Karamanaga je kazao da stari satni mehanizam iz Čehoslavačke nema istorijsku vrijednost i da je njegova rekonstrukcija nepotrebna.

“On je u vrlo lošem stanju, zarđao je, a i njegovo održavanje bilo bi skupo. Uostalom, nikad nije radio kako bi trebalo”, kazao je Karamanaga “Vijestima”.

Uprkos tome, naveo je, Sekretarijat će svakako poštovati sve smjernice Uprave.

“Angažovaćemo stručnjaka koji će procijeniti šta je najbolje da bi Sahat kula ostvarila svoju namjenu - pokazivanje i označavanje tačnog vremena. Predani smo da taj kulturno-istorijski spomenik u tom dijelu, poslije više decenija, privedemo namjeni”, kazao je Karamanaga.

Bonus video: