Opozicija traži kontrolno saslušanje: "Propusti nadležnih u suzbijanju kju groznice"

Poslanici DPS-a, GP URA i SD-a traže kontrolno saslušanje Jokovića, Dakovića, Kovačevića, Grgurovića i Lauševića

4309 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Poslanici opozicije podnijeli su zahtjev predsjedniku skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dejanu Đuroviću, tražeći kontrolno saslušanje na temu: "Propusti nadležnih u suzbijanju Q groznice".

U pisanim zahtjevu koji je medijima dostavila Demokratska partija socijalista (DPS), opozicija traži kontrolno saslušanje: ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića; direktora Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove Vladimira Dakovića, predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića; predsjednika Opštine Danilovgrad Aleksandra Grgurovića i direktora Instituta za javno zdravlje Dragana Lauševića.

"Imajući u vidu da se na prostoru opština Nikšić i Danilovgrad pojavila zarazna bolest kod krava – Q groznica, od koje je, u međuvremenu zaraženo dvoje ljudi, smatramo da je neophodno da svi prethodno navedeni, budu saslušani pred ovim Odborom. Podsjećamo da je javnost za epidemiju Q groznice saznala slučajno prek objelodanjivanja podataka o nepropisnom zakopavanju, otkopavanju i transportu zaraženih krava na teritoriji Nikšića, nakon čega su objavljeni i snimci iz Danilovgrada, čime je u opasnost dovedeno i zdravlje stanovnika ove dvije opštine. Koliko su lokalne samouprave, Uprava za bezbjednost hrane i resorno ministarstvo neprofesionalno postupali u slučaju ove epidemije, potvrđuje podatak da su krajem jula obavijestili IJZCG, a prije dva dana su kazali da su prvi slučajevi zaraze kod životinja identifikovani početkom juna. Zbog propusta u suzbijanju širenja Q groznice ugrožene su farme, samim tim i stočarski fond, mlječna i mesna prerađivačka industrija u Crnoj Gori, te očekujemo od poslanika Skupštine Crne Gore da pokažu odgovornost i omoguće građanima Crne Gore da dobiju odgovore na sva problematična pitanja kako bi ovaj slučaj dobio institucionalni epilog", piše u obrazloženju.

Zahtjev potpisuju: Aleksandra Despotović, Drita Lola, Oskar Huter (DPS), Ana Novaković Đurović (URA) i Branislav Nenezić (SD).

Bonus video: