Tivat: Parking zakatančen, a u Portu 1,5 eura na sat

Iako joj hronično manjka javnih parking prostora, Opština Tivat godinama ne koristi preostali dio parkinga ispred bivše upravne zgrade Arsenala

19399 pregleda 52 reakcija 13 komentar(a)
Dio neiskorišćenih parking mjesta u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Dio neiskorišćenih parking mjesta u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Iako Tivtu hronično manjka parking prostora, posebno u najužem centru grada, lokalna uprava već godinama nije uradila ništa da u tu funkciju vrati dio parking prostora u Arsenalskoj ulici, na prostoru preko puta nekadašnje upravne zgrade bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal.

Prostor na kome se, dok je poslovao Arsenal, parkirao tridesetak automobila radnika te u međuvremenu ugašene firme, dijelom je u međuvremenu “potrošen” dogradnjom i produženjem Arsenalske ulice kroz kompleks Porto Montenegra prema sjeveru. Međutim, preostali dio parkinga bivšeg Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda “Sava Kovačević” već godinama zvrji prazan i što je još nerazumljivije, ograđen betonskim stubićima između kojih je rastegnut lanac, da se spriječi svaki ulazak vozila na tu nekadašnju parking površinu.

Ovo malo parkiralište inače, nalazi se kod zapadnog ulaza u Veliki gradski park Tivta, te u blizini glavnog i pomoćnog stadiona FK “Arsenal”, a preko puta je poslovno-rezidencijalne zgrade “Tara” u kompleksu nautičko-turističkog rizorta Porto Montenegro. I dok neko već godinama ovdje iz neobjašnjivih razloga, postavljanjem stubića i rastezanjem lanaca onemogućava parkiranje vozila, samo par desetina metara dalje u Porto Montenegru uvijek ima slobodnih parking mjesta, ali se ona naplaćuju po paprenoj cijeni od čak 1,5 eura za svaki započeti sat.

Dok već godinama ova površina stoji van funkcije, Opština Tivat u drugi djelovima grada efikano i brzo uklanja bespravno postavljene privremne objekte sa javnih površina i pretvara ih u dodatne parking prostore, ili ulaže na stotine hiljada eura u gradnju sasvim novih parkinga, kao što je ove godine napravljeno novo parkiralište u blizini zgrade Muzičke škole. Sve te tako dobijene nove prostore za parkiranje vozila, lokalna uprava potom povjerava na gazdovanje i upravljanje opštinskom preduzeću Parking servis Tivat koje onda naplaćuje građanima njihovo korišćenje po sistemu naplate uličnog, odnosno parkiranja na tzv. posebnim parkiralištima.

Na pitanje “Vijesti” zašto se to već godinama ne radi i sa preostalim dijelom parkirališta bivšeg Arsenala, te da li taj prostor spada pod režim javnih površina u Tivtu s obzirom na to da se nalazi u zahvatu Državne studije lokacije “Arsenal” po kojoj se gradi i razvija kompleks Porto Montenegro, iz Opšine Tivat su kazali da je “kako stoji u u planskom dokumentu, to dio katastarskih parcela 4886/1 i 4886/3 KO Tivat”.

“U pitanju je javna površina na kojoj je predviđeno 14 parking mjesta”, rečeno nam je iz Opštine.

Iz opštinske Direkcije za investicije ističu da je povećanje broja parking mjesta u gradu bio u fokusu njihovog rada protekle godine, te da se uklanjanjem nelegalnih privremenih objekata iz užeg centra grada ostvario značajan porast raspoloživih parking mijesta. Međutim, to u skorije vrijeme ipak neće biti urađeno sa preostalim dijelom bivšeg parking MTRZ “Sava Kovačević” u Arsenalskoj ulici.

“Budžetom za 2024. godinu nisu, međutim, predviđena sredstva za konkretno ovu namjenu sa prostorom koji je predmet vašeg interesovanja. U saradnji sa Sekretarijatom za uređenje prostora, osim ove biće detektovane i druge površine sa istom namjenom koje je potrebno urediti i privesti namjeni. U skladu sa tim, za narednu godinu biće planirana i neophodna finansijska sredstva”, naveli su iz Direkcije za investicije.

Bonus video: