Glavni grad povukao spot, ne govori koliko je koštao

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" o uslovima za snimanje reklame "Podgorica blista, kad je čista", koju je dio javnosti ocijenio "seksističkom" i "mizoginom"

23037 pregleda 60 reakcija 20 komentar(a)
Povukli spot poslije navoda da su kritike na taj sadržaj politički motivisane: Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Povukli spot poslije navoda da su kritike na taj sadržaj politički motivisane: Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković

Glavni grad povukao je sporni spot "Podgorica blista kad je čista", ali nisu i saopštili kome je posao snimanja spota povjeren, kao i koliko je spot koštao.

Spot, koji je dio javnosti ocijenio kao seksistički i mizogin, objavljen je na društvenoj mreži Facebook 9. septembra.

Izvršni direktor "Čistoće" Denis Hot tog je dana "Vijestima" rekao da nije bio uključen u njegovo kreiranje, nakon čega su pitanja upućena i Glavnom gradu.

Iz njihove službe za odnose sa javnošću nisu odgovorili na pitanja koja su upućena 10. septembra, kao i na ponovljeni mejl, koji je Glavnom gradu dostavljen dva dana kasnije.

Pored ostalog, "Vijesti" su pitale koliko je koštalo i ko je angažovan za snimanje reklame, ko je autor scenarija.

U spornom spotu, koji je trebalo da promoviše podgoričku "Čistoću" i, kako su to iz Glavnog grada naveli uz objavu na Facebooku, da apeluje na građane da budu savjesni i zaposlenima u "Čistoći" pomognu da Podgorica "bude čista i da blista", prikazana je mlađa, dotjerana žena, koja nosi kesu sa smećem i gura kofer, a potom smeće i ostavlja pored kontejnera.

U spotu ženu pogledom prati mladić koji sjedi na klupi i čita novine "Vijesti", a nakon što ona odlaže kesu sa smećem on joj prilazi i odlaže kesu u kontejner, nakon čega odlaze zajedno i momak grli ženu.

Iz menadžmenta Daily Presa, izdavača "Vijesti", rekli su listu da kompanija nije dala saglasnost za pojavljivanje njenog brenda u spotu.

Zbog sadržaja, nedugo po objavi, spot je naišao na kritike korisnika društvene mreže Facebook, koji su ga okarakterisali kao "seksistički" i "mizogin", da je "opasno i vrlo površno upotrebljavati stereotipe koji su zastarjeli i problematični", postavljali pitanja poput "da li je neophodna seksulana tenzija da bi se bacilo smeće"...

U vezi sa spotom reagovanje je uputila i Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorica, koja je kazala da "posebno zabrinjava činjenica da su žene u spotu prikazane na stereotipan i degradirajući način i svedene na objekte pažnje slučajnih prolaznika".

"Jasno je da je spot seksistički i da dodatno učvršćuje rodne stereotipe...", kazala je ona.

Nakon saopštenja predsjednice Skupštine Glavnog grada medijima je upućeno i saopštenje podgoričke uprave, sa porukom da su, u vezi sa spotom, najbrojnije politički motivisane interpretacije, a da umjetnost nudi slobodu izraza u kojoj nema mjesta politici.

"Autorski tim koji je radio na realizaciji video spotova u kampanji 'Podgorica blista kad je čista' apsolutno nije imao namjeru da povrijedi bilo čije osjećanje, već da podstakne na društvenu angažovanost u cilju rješavanja jednog od ključnih problema u Podgorici", saopštili su iz Službe za odnose sa javnošću Glavnog grada 11. septembra.

Bonus video: