"Vidjele smo spot i nemoguće je otćutati onakav neukus i uvredu za svaku misleću građanku"

Šest članica Ženskog kluba Skupštine Glavnog grada reagovalo na spot "Podgorica blista kad je čista"

14799 pregleda 48 reakcija 9 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Glavnog grada, Foto: Nikola Saveljić
Detalj iz Skupštine Glavnog grada, Foto: Nikola Saveljić

Uklonjen ili ne, vidjele smo spot i nemoguće je otćutati onakav neukus i uvredu za svaku misleću građanku i mislećeg građananina. Decenije borbe, učenja i osvješćivanja o štetnosti rodnih (i svih drugih) stereotipa, zbrisano je u onih nekoliko sekundi.

To se navodi u reagovanju na spot "Podgorica blista kad je čista", koje su potpisale članice Ženskog kluba Skupštine Glavnog grada Jevrosima Pejović, Nađa Ljiljanić, Biljana Ćulafić, Milena Vuković, Ranka Otašević i Anika Bajić, a koje je dostavljeno iz izborne liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu".

"Da podsjetimo: žena je poluobnažena, iz kratke i tijesne haljinice kipe njeni 'atributi'; mačo muškarac u mornarskoj majici čita o sportu; njegov fokus sa sporta pomjera se na one 'atribute', ne na osobu. Kesica koju treba baciti u kontejner je samo izgovor da se muškarac približi predmetu pažnje, ne da pomogne. Uostalom, nije joj bila ni potrebna pomoć, jer je, očigledno, od kuće do kontejnera i kesu i kofer donijela sama", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je pokušaj pravdanja ovakvog sadržaj “umjetničkom slobodom” neubjedljiv i patetičan.

"Ovo reagovanje nije politički motivisano, jer ovakve pojave nadilaze politiku. Još jednom se pokazalo da ljudi nedorasli bilo kojem poslu nanose štetu cijelom društvu, te nam je dužnost da se oglasimo, protestujemo, upozoravamo, ujedinjene oko univerzalnih vrijednosti", piše u saopštenju.

"A jasno je, Podgorica nit’ je čista niti blista, niti će dok god odbacujemo one koje znaju zbog onih koji klimaju. A to je politički motivisano", zaključuje se.

Bonus video: