Miris sača na obali Zete

Ispod gradskog mosta u Danilovgradu održan prvi “Sač fest” na kom se 70 ekipa takmičilo u pripremi mesa na tradicionalan način

24266 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović

Veliki broj ljubitelja kulinarstva, tradicije i dobre zabave iz Crne Gore i država okruženja okupio se juče u srcu Danilovgrada, na obali rijeke Zete, ispod mosta Radovana Pavićevića, gdje je održan prvi “Sač fest” na kom se oko 70 ekipa takmičilo u pripremi hrane ispod sača.

Dan je počeo postavljanjem štandova i sačeva ispod kojih su hranu pripremale ekipe iz gotovo svih crnogorskih gradova, ali i iz država regiona. Već oko 10 sati širio se prigušeni miris pečenog mesa i začina, a ekipe takmičara spremale su se za nadmetanje u pripremi tog tradicionalnog jela. Jedna ekipa svoj sač spremala je na vodi - takmičari iz Spuža, koji su još juče doplovili splavom.

Na stotine posjetilaca, koji su šetali obalom ispod gradskog mosta, posmatrali su proces pripreme hrane, a mnogi su iskoristili priliku da sami zavire ispod sača i nauče nešto više o tehnikama pečenja i začinjavanja. Na štandovima takmičarskih ekipa, ali i Turističke organizacije Danilovgrad, gosti su se mogli počastiti i domaćim proizvodima - sirom, medom, suhomesnatim proizvodima i poslasticama...

foto: Vuk Koljenšić

Jedan od organizatora Dejan Vukotić iz Nevladine organizacije “Crepulja” kazao je za “Vijesti” da njihova ekipa već godinama učestvuje na sličnom takmičenju u Novoj Gajdobri, između Novog Sada i Bačke Palanke, gdje su i dobili ideju da napravimo nešto slično u Crnoj Gori.

“Danas je ovdje oko 70 ekipa, što je za prvu manifestaciju izvrsno”, kazao je Vukotić.

Ana Vukotić kazala je da je njih 11 iz NVO Crepulja uspjelo da uradi i moguće i nemoguće kako bi organizovali manifestaciju.

“Sve je bilo drugačije zamišljeno, ali vremenske neprilike udesile su da bude ovako. Išla sam od štanda do štanda i svi su zadovoljni. Imamo takmičare iz gotovo svih crnogorskih gradova, zatim iz Srbije, iz Trebinja i svi smo ovdje kao jedna porodica”, rekla je ona.

Direktorica TO Danilovgrad Ivana Vujović istakla je da je više nego zadovoljna brojem posjetilaca koji su se slili na obalu rijeke Zete.

“Ovo je još jedna uspješna manifestacija kojom smo, kao što vidite, uspjeli da vratimo goste u Danilovgrad. Idejni tvorac manifestacije je NVO Crepulja, a organizovana je uz podršku Opštine Danilovgrad, TO Danilovgrad, Centra za kulturu, Komunalnog preduzeća, DOO za uzgoj, zaštitu i lov divljači riba Danilovgrad. Svi smo dali svoj doprinos da bi ova manifestacija bila uspješna i da bi posjetioci uživali u našem gradu”, kazala je ona.

Vujović naglašava da je iza TO Danilovgrad veoma uspješno ljeto, tokom kog su se potrudili da lokalno stanovništvo i turiste zadrže u gradu podno Garča.

“Bilo je vrlo zahtjevno organizovati sve manifestacije, s obzirom na to da smo ograničeni i finansijskim sredstvima i logistički, ali se na kraju sve isplatilo, jer je za nama predivno ljeto, s više nego lijepim manifestacijama i čini mi se nikad većim brojem gostiju. Nadam se da će u budućnosti ljeta u Danilovgradu biti još bolja”, kazala je ona.

Sačijada
foto: Jelena Jovanović

Dok se meso zagrijavalo ispod sačeva, pažnju posjetilaca privlačili su najmlađi učesnici manifestacije, koji su, šetajući u tradicionalnoj crnogorskoj nošnji, pokazivali značaj očuvanja kulturne baštine i tradicije našeg podneblja...

Neki od posjetilaca kazali su “Vijestima” da je “Sač fest”, iako prvi put organizovan u Danilovgradu, doživio veliki uspjeh i da se nadaju da će postati značajan događaj u kalendaru ovog grada.

Takmičarski dio bio je izuzetno dinamičan, jer su ekipe dale sve od sebe da impresioniraju stručni žiri, koji je ocjenjivao ne samo ukus, već i tehniku i način prezentacije jela. Među ekipama je vladalo prijateljsko rivalstvo.

Sačijada
foto: Jelena Jovanović

Nešto oko 16 sati počelo je ocjenjivanje pripremljenih jela - žiri, sastavljen od uglednih kulinara i gastronomskih stručnjaka, bodove je davao ocjenjujući ukus, izgled, slanoću, aranžiranje, sočnost mesa.

Na kraju, nagradu za najbolji sač odnijela je ekipa “Zagor”, čiji je specijalitet od teletine oduševio žiri svojom sočnošću i bogatstvom ukusa. Drugo mjesto pripalo je ekipi “MM Nikšić”, a treće “Sač virtuozima”.

Bonus video: