Čestitke povodom Dana opštine Žabljak

Dan opštine Žabljak obilježava se 17. septembra

12983 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2024. 16:18h

Dan opštine Žabljak obilježava se u utorak, 17. septembra, a tim povodom su stigle i čestitke.

DPS Žabljak: Čestitke sugrađanima, mada je malo razloga za slavlje

Iz Opštinskog odbora DPS-a Žabljak čestitali su njihovim sugrađanima Dan opštine, ali i kazali da je malo razloga za slavlje.

"Kad pogledamo stvari koje slave trenutni vlastodršci onda vjerovatno treba slaviti lošu sezonu, raskopanu glavnu gradsku saobraćajnicu koja je bila raskopana cijelo ljeto i koja još nije završena iako su rokovi probijeni, buku, naplatu parkinga i njegov cjenovnik, masovna zapošljavanja bez oglašavanja, divlju gradnju koja je priča za sebe. Al’ neki kažu treba biti strpljiv. A to kažu isti oni koji su predhodnu vlast kritikovali i uvijek nalazili mane. Ali kad se mane njima nađu onda to ide kao u dječjim igrama 'pun-pik, ne važi'", navode iz DPS-a.

Podsjećaju da su obećavane kule i gradovi: od zaustavljanja divlje gradnje, preko trgova pa sve do transparentnosti.

"Od navedenog nema ništa. Tako je i zahtjev našeg kluba odbornika da se sazove hitna Skupština zbog alarmantne situacije u gradu odbijena, a na redovnim Skupštinama kako je došla nova vlast nema ni jednog medija izuzev kad je bila rasprava o moratorijumu na zabranu gradnje", ističu iz žabljačkog DPS-a.

Kao šlag na tortu danas Žabljakdobija i čestitke od vlastodržaca sa državnog nivoa, dodaju.

"Tako nam danas čestitaju predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić nekada u velikoj ljubavi a danas veliki i ljuti protivnici. Čestitka ide u smjeru prosperiteta i napretka Žabljaka. U redu je čestitka. Funkcija je nalaže. A isto funkcije ministar ekonomije i ministar finansija su nalagale da se Žabljak pomogne i da se u Žabljak uloži. E pa drage sugrađanke i sugrađani ovaj dvojac je poslije smjene vlasti 2020. godine stopirao sve investicije sa državnog nivoa dok je bila vlast na lokalnom nivou Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima. Toliko o lijepim i iskrenim željama. A čestitka je stigla i od predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića. Čovjek koji gazi po tekovinama antifašizma i predstavlja deklarisanog 'četničkog vojvodu'", ukazuju iz DPS-a i kažu da zbog svih tih okolnosti njihov klub odbornika nije prisustvovao svečanoj sjednici povodom 17. septembra, Dana opštine Žabljak

Kordić: Žabljak postao brend crnogorskog turizma

U ime Ministarstva turizma i u svoje ime Dan opštine Žabljak čestitala je i ministarka turizma Simonida Kordić.

"Žabljak je, sa svojim izrazito bogatim prirodnim, kulturnim i istorijskim naslijeđem, obezbijedio značajno mjesto u turističkoj promociji Crne Gore. Ovaj grad postao je veliki turistički centar i brend crnogorskog turizma, koji privlači brojne turiste iz cijelog svijeta.

Vjerujem da će se, kroz saradnju resornog ministarstva sa lokalnim vlastima, razvijati u pravcu visokih standarda održivosti, na dobrobit svih njegovih građana. Crno jezero, Savin kuk i domaćinski odnos Durmitoraca simbol su planinskog turizma Crne Gore", poručila je Kordić.

Borovinić Bojović: Neprocjenjivi dragulj Crne Gore

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je rekla da Žabljak oduvijek bio prepoznat po svojoj prirodnoj ljepoti i bogatom turističkom potencijalu.

Ona je uputila čestitke građanima Žabljaka, predsjedniku Skupštine opštine Ivanu Popoviću, predsjedniku Opštine Radošu Žugiću i ostalim članovima rukovodstva.

"Ovaj značajan datum nas podsjeća na izuzetan doprinos vašeg grada u očuvanju slobode, mira i antifašističkih vrijednosti, koje su ugrađene u temelje naše države.

"Žabljak je oduvijek bio prepoznat po svojoj prirodnoj ljepoti i bogatom turističkom potencijalu. Vaša opština je neprocjenjivi dragulj Crne Gore, a njen razvoj i zaštita moraju biti prioritet, jer to nije samo obaveza prema sadašnjosti, već i zalog za buduće generacije. Sa uvjerenjem da će lokalno rukovodstvo nastaviti da predano vodi opštinu ka daljem razvoju i prosperitetu, još jednom vam srdačno čestitam Dan opštine”, napisala je ona.

Bečić: Stvoriti uslove koji će mlade zadržati u rodnom kraju

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, kazao je da Žabljak s pravom nosi status prijestonice planinskog turizma, a da je "na nama zadatak da stvorimo uslove" koji će zadržati mlade u rodnom kraju.

On je čestitao praznik predsjedniku Opštine Radošu Žugiću, predsjedniku Skupštine opštine Ivanu Popoviću, odbornicima i građanima.

"Danas se sa dubokim poštovanjem i ponosom sjećamo slavnih stranica istorije koje su ispisali neustrašivi Durmitorci, braneći svoje ognjište i slobodu u trenucima najvećih izazova. Njihova hrabrost i nepokolebljiva odanost antifašističkim vrijednostima utkane su u svaki kamen Durmitora, kao trajni simbol naše borbe za slobodu i pravdu, a ujedno i temelj naše budućnosti.

"Zahvaljujući svom bogatom prirodnom bogatstvu, ovaj jedinstveni kutak Crne Gore stekao je međunarodni ugled kao simbol našeg turističkog potencijala, a uvrštavanje Durmitora na UNESCO-vu listu svjetske baštine dodatno potvrđuje njegov značaj. Kao dom najposjećenijeg nacionalnog parka u zemlji, Žabljak s punim pravom nosi status prijestonice planinskog turizma, visoko rangirane na mapi evropskih i svjetskih turističkih destinacija.

"Naša je dužnost da, kroz odgovornu politiku i strateško planiranje, osiguramo razvoj Žabljaka i dobrobit njegovih stanovnika. Svjesni smo izazova migracija i depopulacije, stoga je pred nama zadatak da stvorimo uslove koji će zadržati mlade ljude u rodnom kraju, pružajući im priliku za lični i profesionalni napredak. Unaprjeđenje infrastrukture, obrazovnih i zdravstvenih usluga, kao i podizanje životnog standarda, naši su prioriteti na putu ostvarenja ovog cilja.

"Sa svim predispozicijama koje posjeduje, uz jasnu viziju i odgovornu saradnju lokalne samouprave i državnih vlasti, Žabljak može stati rame uz rame sa prestižnim evropskim i svjetskim turističkim centrima, te doprinijeti ostvarivanju evropskog životnog standarda života za sve svoje građane.

"Uvjeren da će Žabljak doživjeti privredni i ekonomski preporod koji zaslužuje, još jednom vam čestitam Dan opštine", zaključio je Bečić.

Ćulafić: Podrška svim razvojnim projektima

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić rekao je da će taj resor uvijek pružiti podršku svim budućim razvojnim projektima, kako bi zajedno radili na unapređenju kvaliteta života na Žabljaku.

"Vaša posvećenost očuvanju prirodnih resursa, promociji održivog turizma, kao i stvaranju novih prilika za lokalnu privredu, od neprocjenjive je važnosti ne samo za Žabljak, već i za cijelu Crnu Goru.

"Predanost u očuvanju ovog dragocjenog dijela Crne Gore, kao i vaš kontinuirani doprinos unapređenju lokalne zajednice, služe kao inspiracija svima nama. Upravo vaša vizija i trud omogućavaju da Žabljak ostane ekološki biser Crne Gore, ali i primjer ekonomske i društvene vitalnosti.

"Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera će uvijek pružiti podršku svim budućim razvojnim projektima, kako bismo zajedno radili na unapređenju kvaliteta života u vašoj opštini.

"Uz želju da i dalje ostanete posvećeni očuvanju vašeg predivnog okruženja, podsticanju ekološke svijesti i stvaranju novih prilika za ekonomski i društveni napredak, čestitam vam ovaj važan dan i nadam se da ćemo i ubuduće zajedno graditi održivu budućnost za Žabljak i cijeli sjever Crne Gore", napisao je Ćulafić u čestitki.

SEP: Svijetleća tačka na turističkoj mapi

Zahvaljujući višegodišnjim ulaganjima u turističku i komunalnu infrastrukturu, uz izuzetne prorodne ljepote durmitorskog kraja, Žabljak je postao svijetleća tačka na turističkoj mapi Crne Gore i regiona, saopštila je Stranka evropskog progresa (SEP).

Takve okolnosti, dodaju, učinile su da Žabljak danas sve više privlači pažnju zaljubljenika prirode jednako zimi kao i ljeti, iz gotovo cijele Evrope i šire.

"Biće, naravno, potrebno još dosta znanja, ulaganja i truda da se postigne snažniji razvojni zamah žabljačke opštine i unaprijedi turistička ponuda cijelog kraja, s obzirom da se posljednjih nekoliko godina nije nastavilo sa projektima koji su planirani," navodi SEP.

Kažu da je Vlada koju je predvodio predsjednik te partije Duško Marković radila na stvaranju konkretnih uslova za dinamičan razvoj Žabljaka, odnosno da su u to vrijeme uloženi višemilionski iznosi u turističku, putnu i komunalnu infrastrukturu, u žičare i ski-liftove, kao i u podizanje hotelskih kapaciteta.

"Stranka evropskog progresa u svojim programskim prioritetima visoko drži do razvoja lokalnih samouprava, kako Žabljaka, tako i svakog grada u Crnoj Gori – što ćemo konkretno pokazati našim skorim učešćem u konstituisanju nove lokalne vlasti u Podgorici", zaključuje se u saopštenju.

Bogdanović: Žabljak će biti jedan od najvećih turističkih centara regiona

Boris Bogdanović, šef Kluba poslanika Demokrata, uputio je čestitke predsjedniku Opštine Radošu Žugiću, predsjedniku Skupštine opštine Ivanu Popoviću i građanima, upućujem čestitke povodom 17. septembra - Dana opštine Žabljak.

"Antifašizam i slobodarska tradicija, sve tradicionalne vrijednosti, neraskidivo su povezane sa Durmitorskim krajem. Žabljak predstavlja jedan važan temelj savremene Crne Gore, koja je vrlo važan faktor regionalne stabilnosti kao i prva naredna članica EU. Sa prirodnim i ljudskim potencijalima koje ovaj kraj posjeduje, ova opština može postati privlačno mjesto ne samo za turiste već već i za još više stranih investicija s obzirom na neprocjenjiv potencijal u oblasti seoskog turizma. A na nama je da sve te potencijale iskoristimo.

"Uvjeren sam da će u godinama koje su pred nama, Žabljak predstavljati jedan od najvećih turističkih centara regiona, a isto tako da će velikim dijelom doprinijeti ekonomskom razvoju Crne Gore. U to ime, još jednom, čestitam Dan opštine", napisao je Bogdanović.

Camaj: Posebno mjesto na mapi turističkih gradova

Potpredsjednik Skupštine Nikola Camaj čestitao je praznik predsjedniku Opštine Radošu Žugiću, predsjedniku Skupštine opštine Ivanu Popoviću i građanima.

"Za ljude koji su makar jednom posjetili Žabljak, to ime će ih uvijek asocirati na neopisivo lijepu prirodu, sa neprocjenjivim prirodnim resursima. Zbog svoje jedinstvene prirode i kulturološke posebnosti Durmitora, Žabljak zauzima posebno mjesto na mapi turističkih gradova u Evropi i svijetu, a Nacionalni park Durmitor već godinama nosi epitet najposećenijeg Nacionalnog parka u Crnoj Gori.

"Žabljačani su oduvijek bili poznati kao dobri i vrijedni domaćini, koji s posebnim ponosom ističu vrijednosti durmitorskog kraja, što predstavlja temelj budućnosti ovog područja i osnov za dalji razvoj u svakom pogledu. Na kraju, još jednom upućujem iskrene čestitke povodom Dana opštine svim građanima, sa željom da Žabljak nastavi svoj put razvoja“, naveo je Camaj.

Popović: Nastaviti put razvoja

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović uputila je čestitku predsjedniku Opštine Radošu Žugiću, predsjedniku Skupštine opštine Ivanu Popoviću i građanima.

"Žabljak je oduvijek bio prepoznat kao simbol turističke ponude i prirodne ljepote, ne samo u Crnoj Gori, već i mnogo šire. Njegov jedinstveni spoj netaknute prirode, Durmitorskog masiva i brojnih kulturno-istorijskih spomenika, privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta. U tom smislu, razvoj infrastrukture i unapređenje turističke ponude moraju ostati prioritet, kako bi se osigurala dugoročna održivost i dalji prosperitet. Takođe, trajna zaštita Durmitora kao UNESCO-vog spomenika prirode osigurava svijetlu budućnost za sve građane Žabljaka i okoline. Sigurna sam da će rukovodstvo Opštine, uz podršku građana, nastaviti sa radom na projektima koji će unaprijediti kvalitet života svih stanovnika", navodi ona.

Kaže da Dan opštine Žabljak nosi poseban značaj i kao podsjetnik na "slavnu antifašističku borbu koja je u temelju naše slobode".

"Žabljak i njegovi hrabri stanovnici dali su ogroman doprinos u borbi protiv fašizma tokom Drugog svjetskog rata, čuvajući čast i dostojanstvo svog naroda u istorijski najtežem periodu. Ovaj datum simbolizuje ne samo sjećanje na borce koji su položili svoje živote za slobodu, već i neprolazne vrijednosti antifašizma, slobode i jednakosti, koje su utkane u temelje moderne Crne Gore. Sjećanje na herojsku prošlost obavezuje nas da i dalje radimo na očuvanju mira, slobode i solidarnosti među ljudima. Na kraju, još jednom upućujem iskrene čestitke povodom Dana opštine svim građanima, sa željom da Žabljak nastavi svoj put razvoja", zaključuje se u čestitki.

Bonus video: