Vukićević: Evropska nedjelja mobilnosti odlična prilika da se predstave održive alternative u saobraćaju

"Ovo je prilika da se razgovara o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da se potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobile, te se isprobaju nova tehnološka i planska rešenja", kazala je ministarka

1808 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo saobraćaja
Foto: Ministarstvo saobraćaja

Evropska nedjelja mobilnosti pruža odličnu priliku da opštine i gradovi svojim stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju, kazala je ministarka saobraćaja Maja Vukićević.

Ministarstvo je saopštilo da je ona govorila na događaju u Podgorici, organizovanom povodom obilježavanja Evropske nedelje mobilnosti.

"Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Za opštine i gradove, Evropska nedjelja mobilnosti pruža odličnu priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Ovo je prilika da se razgovara o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da se potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobile, te se isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rješenjima koja doprinose rješavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha’’, rekla je Vukićević.

Evropska komisija je odlučila da tema ovogodišnje Evropske nedjelje mobilnosti bude: Zajednički javni prostori. Ove godine slogan kampanje je "Krećimo se kvalitetnije!’’.

"Tema ovogodišnje kampanje odnosi se na bolje i efikasnije korišćenje javnih prostora u gradovima, posebno ulica, ali i trgova, trotoara i drugih mjesta za susrete svih kategorija stanovništva. Kvalitetnijim javnim prostorima koji su ugodni za boravak ljudi, doprinosimo aktivaciji lokalnih zajednica, a stanovnike podstičemo da koriste aktivne vidove kretanja kao što su pješačenje i biciklizam", navodi se u saopštenju.

Pored predstavnika Ministarstva saobraćaja, među prisutnima su bili dekan Mašinskog fakulteta Radoje Vujadinović sa saradnicima i gradonačelnica Olivera Injac sa saradnicima.

Bonus video: