Đeković: Izgradnjom nove saobraćajne infrastrukture bolje povezati sve djelove Podgorice

"Stimulisaćemo građane na sve načine, kako bi počeli masovnije koristiti javni saobraćaj, a prekršaji u saobraćaju biće striktno i konzistentno kažnjavani", obećao je kandidat za odbornika Podgoričke liste Dragutin Đeković

2947 pregleda 2 komentar(a)
Dragutin Đeković, Foto: Luka Zeković
Dragutin Đeković, Foto: Luka Zeković

U Podgorici se mora obezbijediti bolja protočnost saobraćaja. Problem saobraćaja u glavnom gradu je slojevit i mora se rješavati simultano različitim aktivnostima, a izgradnjom nove saobraćajne infrastrukture neophodno je bolje povezati sve djelove grada, saopštio je kandidat za odbornika Podgoričke liste Dragutin Đeković.

​Đeković je u saopštenju dostavljenom medijima kazao da je nedopustivo da Stari Aerodrom sa preko 30.000 stanovnika bude povezan sa ostatkom grada sa samo dvije saobraćajnice.

"Izgradnjom nadvožnjaka i spajanjem ulica Zmaj Jovine i Bulevara Save Kovačevića, Stari Aerodrom će zaista postati dio šireg centra Podgorice.Umjesto postojeće Ulice Vojislavljevića, potrebno je hitno izgraditi modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa sa adekvatnim pješačkim i biciklističkim stazama. Takođe, da bi se otklonilo usko grlo, nužno je napraviti most blizanac preko Morače, a umjesto sadašnjeg privremenog kružnog toka uraditi pravilan, stalni, koji će sve rasteretiti i omogućiti bolji protok saobraćaja", ocijenio je Đeković.

On je dodao da ​gužvama u gradu doprinosi i tranzitni saobraćaj, te da zato svaka glavna pristupna saobraćajnica Podgorici mora biti bulevarskog tipa.

"Podgorici je neophodna Zapadna zaobilaznica kojom bi se Komanski most spojio sa saobraćajnicom u Donjoj Gorici i dalje sa jugozapadnom zaobilaznicom sa Petrovačkim putem.

​U našem planu je i sprovođenje digitalizacije upravljanja saobraćajem, kako bi pametnim semaforima rasterećivali najopterećenije saobraćajnice u gradu. Izgradnjom mreže podzemnih garaža i parkinga ispod gradskih trgova i prostora u kvartovima između zgrada riješićemo pitanje saobraćaja u mirovanju", istakao je kandidat Podgoričke liste.

​Kako građani ne bi konstatno bili prinuđeni da koriste svoja vozila, on je kazao da im je potrebno pružiti kvalitetnu alternativu u modernom gradskom saobraćaju.

"Postojeći saobraćaj je nužno poboljšati, povećati broj linija i frekvencije saobraćanja. Stimulisaćemo građane na sve načine, kako bi počeli masovnije koristiti javni saobraćaj, a prekršaji u saobraćaju biće striktno i konzistentno kažnjavani.

​Pješacima se mora konačno posvetiti zaslužena pažnja, zato je potrebno urediti sve trotoare kako bi bolje i bezbjednije povezali pješačke staze. Moramo vratiti saobraćajnu kulturu Podgorici", zaključio je Đeković.

Bonus video: