Studentima od oktobra više novca na računu

Isplata uvećanih iznosa za stipendije i kredite počinje narednog mjeseca

9520 pregleda 1 komentar(a)
Studentima veće mjesečne rate kredita i stipendija, Foto: BORIS PEJOVIC
Studentima veće mjesečne rate kredita i stipendija, Foto: BORIS PEJOVIC

Prva rata nedavno uvećanih studentskih kredita i stipendija biće isplaćena već u oktobru, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Ta rata za studente, dobitnike stipendija, neće biti manja od 300 eura, dok najniži studentski krediti iznose 150.

Maksimalni iznos studentskog kredita je 214 eura.

Iz MPNI su podsjetili da je iznos stipendija do nedavnih izmjena Zakona o visokom obrazovanju bio 225, a da je najveća rata kredita iznosila 161 euro. Radi se, saopšteno je iz MPNI, o uvećanju od 33 odsto.

MPNI će studijske 2024/2025. godine dodijeliti 450 stipendija za one najbolje, a kandidati se prijavljuju od 1. do 30 oktobra.

Predviđena je i dodjela 3.400 studentskih kredita studentima koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori, kao i studentima crnogorskim državljanima koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore, koji su upisali semestar odgovarajuće godine studija.

Studentima crnogorskim državljanima koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore dodijeliće se 140 kredita za brucoše, 310 kredita studentima starijih godina osnovnih studija i 30 kredita studentima dvogodišnjih master studija.

“Vijestima” su iz MPNI saopštili da će uvijek i u kontinuitetu raditi na povećanju standarda za sve studente.

Povećani iznosi za sufinansiranje master i doktorskih studija

Iz tog Ministarstva su kazali da su povećani i iznosi za sufinansiranje školarina za studente master studija i doktorskih studija.

"Prošle godine je taj iznos bio 500 eura za master studije, a sad je povećan na 750 eura. Za studente doktorskih studija iznos za sufinansiranje povećan je sa 1.000 na 1.500 eura", kazali su "Vijestima" iz MPNI.

Bonus video: