Rakočević: Riješiti pitanja uvećanja koeficijenta i Stambene zadruge, "Evropa sad 2" najveća prevara

Sindikat uprave i pravosuđa pita kad će se odblokirati rad Stambene zadruge Odgovornost

5082 pregleda 20 reakcija 8 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Sindikat uprave i pravosuđa poručio je da se zaposlenima u javnoj upravi duguje uvećanje koeficijenta od 10 odsto za ovu godinu, te upitao kad će se odblokirati rad Stambene zadruge Odgovornost.

Predsjednik sindikata Nenad Rakočević je, između ostalog, rekao da se programom "Evropa sad 2" planira "najveća prevara svih radnika u Crnoj Gori ikada".

Saopštenje Rakočevića prenosimo u cjelosti:

"Pemijer Milojko Spajić je u ime Vlade i svojih koalicionih partnera Andrije Mandića i Alekse Bečića poručio da će ispraviti sve nepravde prema radnicima Crne Gore koje su im nanijete u prethodnih trideset godina.

"Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore pita navedene funkcionere da li se radnici javne uprave i pravosuđa računaju u dio tih nepravdi i da li će i nama izaći u susret, odnosno da li je izjava data samo kao kontekst jedne uobičajne predizborne kampanje.

"Radnici Košute su morali mjesecima i mjesecima da protestuju i blokiraju krucijalne saobraćajnice da bi se se sada Vlada sjetila i kitila rješenjem ovog problema, a zašto tu obavezu nisu ispoštovali posle njihovog prvog protesta i blokade. Zar je trebalo toliko da se muče ovi napaćeni ljudi, zar je trebalo da dođu neki izbori da biste vi, gospodo vlastodršci, dobili minimum saosjećanja.

"Poštovani premijeru, predsjedniče Skupštine i gospodine potpredsjedniče Vlade, znate li da zaposlenima javne uprave dugujete uvećanje koeficijenata od 10% za 2024. godinu, a veoma brzo doći će isto uvećanje za 2025. godinu. Zar je trebalo da tužimo Vladu kako biste ispoštovali propisano, zar će trebati da država plaća enormne iznose po osnovu niza pratećih troškova tužbe.

"Svih 23 hiljade radnika javne uprave dobro znaju da vi blokirate početak rada Stambene zadruge Odgovornost, iako su Vlada i Sindikat uprave i pravosuđa njeni osnivači, iako je budžetom obezbijeđeno milion eura za ovu godinu po tom osnovu. Hoćete li, uvaženi funkcioneri, odblokirati početak njenog rada i ispoštovati obećanje da ćete izaći u susret svih neriješenih problema radnika.

"Čitava javna uprava i pravosuđe željno iščekuje da se po prvi put u njenoj modernoj istoriji pokrene pitanje rješavanja stambene problematike. Vi ste jedini krivci za njenu blokadu, a sa druge strane tako izdašno dajete obećanja koja će trajati samo do skorijih izbora.

"Preporučujemo vam da požurite i krucijalna pitanja uvećanja koeficijenata i Stambene zadruge riješite prije 29. septembra, jer ćete od 23 hiljade zaposlenih javne uprave i članova njihovih porodica na taj dan dobiti veliki šamar, gdje do sada vašim odnosom to i zaslužujete.

"Uvaženi predsjedniče Mandiću, znate li da su naše plate najmanje u Crnoj Gori, a vi ste glasali da nam ih ne uvećaju. Uvaženi predsjedniče Skupštine Crne Gore i uvaženi potpredsjeniče Vlade gospodine Bečiću, dajte nam plate koje ste dali radnicima Rudnika uglja, Elektroprivrede, Termoelektrane, CEDIS-a, Monteputa, prosvjete. Naše škole nisu ništa manje vrijedne od njihovih.

"Srednja škola u ovim preduzećima ima mnogo veću platu nego naši zaposleni sa visokom stručnom spremom, a da o članovima rukovodstava zajedno sa upravnim odborima ne govorimo. Članovi upravnih odbora ovih preduzeća imaju po nekoliko hiljada eura nadoknade, dok im lični doprinosi i rezultati nisu baš na zavidnom nivou.

"Uvećali ste koeficijente prosvjetnim radnicima, čak ne u iznosu koji je trebalo, dok nama, zdravstvenimm radnicima, policiji, vojsci i ostalima niste, mi smo za vas izgleda manje bitni.

"Sa programom Evropa 2 planirate da izvršite najveću prevaru svih radnika u Crnoj Gori ikada.

"Oslobađajući državu plaćanja doprinosa za PIO u visini 5,5% vi ste zaposlenima javog sektora uzeli 50 miliona eura godišnje. Hvaleći se da ste uvećali plate, obmanuli ste sve.

"Iz našeg ličnog dijela bruto zarade doprinosa za PIO, uzeli ste 5%, te mimo naše volje usmjerili u neto zaradu, a penzije će nam samo po tom osnovu biti manje za 10,5%.

"Sa neprecizno obrazloženim javnim saopštenjima o visini ličnih koeficijenata za buduće penzije, iznosite grube neistine. Sadašnja prosječna zarada nakon uvećanja kroz Evropu 2 biće uvećana oko 50 eura, srednjoškolcima od 30 do 35 eura. Kada se uveća prosječna zarada na hiljadu eura, sadašnja prosječna zarada će biti oko 870 eura, što znači da će im lični koeficijent koji je glavni element za određivanje visine buduće penzije biti manji za oko 13%.

"Nisu tačni navodi vaših eksperata da se povećanjem neto zarada povećava bruto zarada, bruto zarada se za gro zaposlenih smanjuje. Kalkulatorom za izračunavanje budućih neto i bruto zarada sadašnja prosječna plata od 820 eura kada se uveća iznosit će 870 eura, dok se istom bruto zarada sa sa 1.071 eura smanjuje na 1.016 eura. I da, gdje je onaj kalkulator koji je pokazivao povećanje od 25%, ko ga to izbrisa gumicom.

"Target programa Evropa 2 su očigledno glasači sa minimalnom zaradom i minimalnom penzijom, kojima ste usmjerili onih 50 miliona eura koje ste uzeli nama iz javnog sektora, a još urokujete deficit prema Fondu PIO od oko četiri stotine miliona eura.

"Na prste se trenutno mogu prebrojati oni koji u privatnom sektoru rade za ispod šest stotina eura plate, a tako je i u javnom sektoru gdje ovoj kategoriji pripadaju higijeničari i treći stepen stručne spreme.

"Svi navedeni i te kako zaslužiju minimalnu zaradu od šest stotina eura, čak naprotiv oni zaslužuju onih sedam stotina koje ste obećali u predizbornoj kampanji, gospodo vlastodršci.

"Zašto niste, kako je trebalo da uradite, linearno uvećali svim ostalim plate i penzije u istom procentu kao ovim kategorijama sa minimalnim platama i penzijama. Broj predstavnika ovih grupacija je mnogo velik, isti će vas kazniti jer to i zaslužujete.

"Obećali ste, premijeru Spajiću, mnogo šta, kroz Vas i Vaše koalicione kolege, a niste ispunili, pa nas sada pokušavate vrijeđanjem intiligencije ubijediti da je crno bijelo.

"Poštovani predstavnici Vlade, imate veoma kratak period da ispravite sve nepravde koje ste uradili zaposlenima javne uprave i pravosuđa, međutim, to u odnosu na vaš senzibilitet, nedostatak empatije i transparentosti ni ne očekujemo".

Bonus video: