Kovačević: Nikšić će opet postati jak i nezaobilazan faktor kada se odlučuje o sudbini Crne Gore

Nikšić se svakim danom mijenja nabolje, kazao je predsjednik lokalnog parlamenta Nemanja Vuković

4882 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nikšić ove godine obilježava 80 godina od oslobođenja, a na svečanoj sjednici povodom Dana opštine čelni ljudi lokalne samouprave sumirali su rezultate od praznika do praznika.

Svečanoj sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozicije.

„Nikšić nije više samo grad heroja iz prošlih vremena. Danas, Nikšić je simbol napretka, sa projektima vrijednim više desetina miliona eura koji transformišu naš grad i grade čvrste temelje za njegovu budućnost. U prethodne tri godine, uložili smo svaki atom snage kako bismo ga transformisali u bolje mjesto za život. I ne zaustavljamo se. Nastavljamo borbu za bolji, ljepši i prosperitetniji Nikšić“, poručio je predsjednik Skupštine opštine (SO), Nemanja Vuković, otvarajući svečanu sjednicu.

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Kako je istakao, Nikšić je danas jedno od najvećih gradilišta u Crnoj Gori, a privredni i ekonomski oporavak se osjećaju na svakom koraku. Urađeni putevi, kvartovi, sanirana deponija Mislov do, rekonstruisani gradski stadion, izgradnja vatrogasnog i Doma digitalne revolucije, rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole, planirana izgradnja sportsko-rekreativnog parka i trim staze pod Trebjesom, karantin za pse, Centar za autizam, novi vrtići, rekonstrukcija Dječijeg dispanzera,...samo su neki od projekata koje je pobrojao predsjednik SO.

„U fokusu naših aktivnosti ostaju mladi, koji su budućnost ovog grada i kojima želimo da pružimo najbolje uslove za odrastanje, ali i oni koji su gradili ovaj grad. Zato ćemo nastaviti da ulažemo u škole, bolnice, vrtiće, da obnavljamo dječija igrališta, sportske terene i parkove“, obećao je Vuković.

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Nikšić se, prema njegovim riječima, svakim danom mijenja nabolje, mada je još mnogo posla pred njima, jer vizija lokalne uprave „nije da budemo samo bolji nego juče, već najbolji – u Crnoj Gori i šire“.

„Samo vodeći računa o bližnjem svom, podstičući izvrsnost, njegujući kreativnost, 'duh junaštva' i 'genij rada', možemo reći da čuvamo 'dobri duh Nikšića' i ostvarujemo težnju da Nikšić ponovo bude avangarda, koilijevka dobrih ljudi, energije i ideja. Čestitam vam 18. septembar – dan kada slavimo i pobjedu i slobodu, ali i stvaranje novog, snažnijeg i prosperitetnijeg Nikšića“, zaključio je predsjednik SO Nikšić.

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine, Marko Kovačević, kazao je da je drevni Onogošt poput savremenog Nikšića imao svoj specifični značaj u svim državama koje su na ovom prostoru obitavale.

„To nam nameće obavezu više da nakon dužeg perioda antinikšićanizma taj specifični značaj Nikšića uspostavimo i u današnjoj Crnoj Gori u kojoj je Nikšić najveća opština“, kazao je Kovačević.

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

I on se u svom govoru osvrnuo na postignute rezultate, a govoreći o asfaltiranju puteva kazao je „da je asfalt kao predizborni adut u ove tri godine otišao u prošlost“.

„Uspostavili smo praksu da se na asfaltiranju ulica i poboljšanju putne infrastrukture u našoj opštini mora raditi u kontinuitetu sve vrijeme trajanja mandata“, kazao je Kovačević i pobrojao koje su to ulice i magistralni putevi asfaltiranii, kvartovi sređeni, dječja igrališta napravljena.

„Ono što sa posebnim zadovoljstvom ističemo svakog 18. septembra jeste da se u kontinuitetu, po zvaničnim podacima, povećava broj zaposlenih u Nikšiću. Sa nešto više od 13 hiljada zaposlenih sredinom 2021. godine do sredine ove godine u Nikšiću je bilo preko 18 hiljada zaposlenih lica. Preko 5.000 naših sugrađana je zaposleno u ovom periodu. Preko 5.000 porodica dobilo je novu snagu i mogućnost da živi bolje. I 2021. i 2022. i 2023. a već je izvjesno i 2024. godinu završićemo sa smanjenjem stope nezaposlenosti što je nezabilježeno u mandatu jedne lokalne samouprave od vremena posleratne industrijske ekspanzije u gradu pod Trebjesom“, kazao je Kovačević.

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Pohvalio se javnom rasvjetom, rekonstruisanom Zapadnom tribinom stadiona Sutjeske, socijalnim klubom „Adapt“ za lica sa invaliditetom, naknadom koju će konačno Opština Nikšić dobijati od korišćenja Bilećkog jezera...kao i nagradamo koje su lokalna uprava i on lično dobili na međunarodnom nivou, i pokretanjem kandidature Nikšića za Evropsku prijestonicu kulture 2030.

„Projekat Sunačni grad je zajednička ideja Opštine Nikšić i EPCG. Na prostoru oko Željezare, neuređena naselja sa nesređenim imovinskim pitanjima planiramo da pretvorimo u moderno naselje u kom će svoj dom naći zaposleni EPCG, Opštine Nikšić i drugih lokalnih i državnih institucija u našem gradu, kao i mladi bračni parovi kroz socijalne programe koje planiramo da sprovedemo“, naglasio je Kovačević.

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Istakao je da je moto Opštine u ovom mandatu „radimo“ i da se trude da taj moto i opravdaju.

„Znajte da motivi mnogih koji kritikuju rad ove lokalne samouprave ne leže samo u političkom neslaganju već i u strahu od toga da će Nikšić opet postati jak i nezaobilazan faktor kada se odlučuje o sudbini Crne Gore. Moraćemo da ih razočaramo tako što ćemo učiniti Nikšić opet velikim. Hvala vam Nikšićanke i Nikšićani – bez vas ovi rezultati ne bi bili mogući“, zaključio je Kovačević.

Sjednici su prisustvovali brojni zvaničnici kako iz Crne Gore, tako i iz regiona, predstavnici vjerskih zajednica, Vojske Crne Gore. Stigli su i brojni telegrami čestitke iz zemlje i regiona, među kojima su praznik čestitali predsjednici države, Skupštine i Vlade, Jakov Milatović, Andrija Mandić i Milojko Spajić.

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

U okviru svečanosti prikazan je video zapis o razvoju grada između dva praznika, a u kulturno-umjetničkom programu su učestvovale Tijana Blečić, sopran, i Gordana Milatović, profesorica klavira.

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Program su vodili Aleksandra Đurović i Andrija Vasiljević.

Bonus video: