Marković: Čovjek se ostvari tek kada to učini u rodnom mjestu

Nagrada oslobođenja Nikšića uručena Nikoli Markoviću i Zoranu Džikniću, na svečanoj sjednici nagrade uručene i najboljim studentima

3986 pregleda 5 komentar(a)
Marković, Foto: Svetlana Mandić
Marković, Foto: Svetlana Mandić

Na svečanoj sjednici upriličenoj povodom Dana opštine Nikšić, najveće opštinsko priznanje, Nagrada Oslobođenja, uručena je generalnom direktoru Radio-televizije Nikšić Nikoli Markoviću i estradnom umjetniku Zoranu Džikniću. Nagradu im je uručio predsjednik Skupštine opštine, Nemanja Vuković.

„Posebnu čast čini što je to nagrada povodom Dana oslobođenja, jer ne samo naziv već i njenu suštinu determinišu dvije riječi – Nikšić i sloboda. Kažu da se čovjek ostvari tek kad to učini u svm rodnom mjestu, kad dobije satisfakciju u kraju iz kojeg je potekao, kad ti rodni grad potvrdi da si ostavio trag. I zaista je tako“, kazao je Marković i dodao da nagradu dijeli sa zaposlenima u toj medijskoj kući.

Dobitnici Nagrade oslobođenja
Dobitnici Nagrade oslobođenjafoto: Svetlana Mandić

Istakao je da se trude da budu na ponos gradu i da RTNK svi građani Nikšića, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost, dožive kao svoj.

„Da stignemo u svaki dom naše opštine, da otvorimo vrata svim mladim ljudima, umjetnicima, privrednicima, naučnicima, sportistima. Da pohvalimo što je dobro, da pokudimo ono što nije. Vjerujem da se i danas ovim činom potvrđuje da smo na dobrom putu. A biće još bolje i kvalitetnije kada za koji dan završimo višemilionski projekat izgradnje nove zgrade televizije. To će nam omogućiti da još predanije služimo našim građanima u skladu sa našim novim sloganom 'Naš grad, naša Televizija'. Ova nagrada je veliki podstrek za ono što planiramo da uradimo. Siguran sam da nećemo iznevjeriti čast koja nam je danas pokazana“, poručio je Marković.

Džiknić je istakao da Nagrada oslobođenja nosi poseban značaj za njega jer je to ne samo nagrada za njegov rad, i već i za njegovu ljubav prema Nikšiću, njegovim ljudima, kulturi i tradiciji.

Džiknić
Džiknićfoto: Svetlana Mandić

„Tokom proteklih skoro 30 godina imao sam privilegiju da kroz muzičko stvaralaštvo, kulturne projekte u sferi civilnog sektora i aktivizma, kao i humanitarni rad doprinesem očuvanju i promociji kako našeg grada, tako i Crne Gore. Svaka nota, svaki tekst, svaki kulturno-umjetnički projekat bio je posvećen upravo našoj zajednici koja me je oblikovala i inspirisala“, kazao je Džiknić.

Nagrade su uručene i najboljim studentima.

Nagrada Oslobođenja
foto: Svetlana Mandić

Ove godine to su: Nikola Milić (diplomirani student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, studijski program — automatika i industrijska elektrotehnika, sa srednjom ocjenom položenih ispita 10), Danilo Roćenović (diplomirani student Univerziteta Saint Peter’s – Koledž umjetnosti i nauka, u Nju DŽersiju, Sjedinjene Američke Države, studijski program – biologija, sa srednjom ocjenom 10), Lela Stanković (diplomirana studentkinja Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, studijski program — Prevodilaštvo engleski jezik, sa srednjom ocjenom 9,77), Marija Međedović (diplomirana studentkinja Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, studijski program – Medicina, sa srednjom ocjenom 9,59) i Momčilo Mitrić (diplomirani student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, studijski program — Studije primijenjenog računarstva 9,57).

Njima je nagrade uručio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

U ime nagrađenin zahvalila se Marija Međedović.

Nagrada Oslobođenja
foto: Svetlana Mandić

„Nagrada koju smo danas dobili je vrhunac našeg obraovanja. Iako nije jedina sigurna, sam da je svakome od nas najdraža jer dolazi od našeg rodnog grada. Ujedno želim da čestitam praznik našoj Opštini i da joj se zahvalim za svu podršku koju nam je pružila u prethodnim godinama našeg školovanja, tako da je ova Nagrada samo još jedan dokaz da Nikšić afirmiše obrazovanje mladih ljudi. Želim da se ova divna tradicija nastavi još dugo i da se rad, trud i obrazovanje mladih Nikšićana prepoznaju i nagrađuju i u budućim generacijama. Duboko vjerujem i iskreno se nadam da ćemo opravdati povjerenje Nikšića, da ćemo i dalje biti našim roditeljima na radost, a da ćemo služiti našoj otadžbini na korist“, kazala je Međedović u ime nagrađenih studenata.

Zahvalila se i porodicama i prijateljima koji su vjerovali u njih i podržavali ih tokom školovanja.

Bonus video: