Milatović: Amfilohiјe zaslužuje spomenik

"Smatram da je mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije važna ličnost naše skorije istorije. To je čovjek koji ima moje poštovanje", kazao je predsjednik Crne Gore

19440 pregleda 84 reakcija 76 komentar(a)
Milatović, Foto: Vijesti
Milatović, Foto: Vijesti

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je večeras da nekadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohiјe zaslužuje spomenik.

"Smatram da je mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije važna ličnost naše skorije istorije. To je čovjek koji ima moje poštovanje. Smatram svakako da kao takav zaslužuje spomenik ali ne bih ulazio u detalje koji se tiču tehničkih stvari. Mislim da je apsolutno prirodno da taj spomenik bude kao i svaki drugi u Crnoj Gori, napravljen u skladu sa zakonom. Ja sam siguran da će se nadležni organi postarati da to tako i bude ali mislim da brojni građani dijele moje mišljenje", rekao je Milatović u emisiji "Iz(Nova)" na televiziji Nova M.

Ministarstvo kulture i medija (MKM) obratiće se Vladi Crne Gore sa predlogom za davanje saglasnosti Opštini Berane za postavljanje spomen-obilježja nekadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiјu.

To je Vijestima kazala ministarka Tamara Vujović, ističući da MKM ne može dati saglasnost za podizanje spomenika ličnosti od čije smrti nije prošlo 20 godina, na osnovu Zakona o spomen-obilježjima.

Prethodno je odbijen zahtјev za podizanje spomenika Amfilohiju koji je Ministarstvu uputila Opština Berane.

Tim povodom reagovala je Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC), ističući da je "Rјešenje broj 13-082/24-276/6 koјim se odbiјa Zahtјev i Dopuna prethodne saglasnosti Vlade nezakonito, јer ne sadrži dovoljne razloge, a dati razlozi su proizvoljni i kontradiktorni, nažalost, јednim diјelom i maliciozni".

Vujović je to Rješenje stavila van snage, kazala je Vijestima, usljed propusta tog resora, zaključuje se u odgovoru...

Bonus video: