Problem pasa lutalica iz Nikšića može stići do Strazbura

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda podsjetili na dužnost poštovanja zakona

6933 pregleda 3 komentar(a)
Za četiri godine isplaćeno oko 300.000 eura za ujede pasa, Foto: BORIS PEJOVIC
Za četiri godine isplaćeno oko 300.000 eura za ujede pasa, Foto: BORIS PEJOVIC

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda upozorio je Opštinu Nikšić da nerješavanje problema pasa lutalica može za posljedicu imati vođenje postupka i utvrđivanje odgovornosti države ne samo na nacionalnom nivou, već i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ombudsman je toj lokalnoj samoupravi ukazao da se problemu pasa lutalaca mora pristupiti pažljivo i odgovorno, podsjetivši ih na dužnost iz zakonskih odredbi koje propisuju način postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinja, obezbjeđivanje uslova za njihovo zbrinjavanje i sprovođenje mjera kontrole njihovog razmnožavanja.

Institucija Zaštitnika reagovala je povodom obraćanja građanke Nikšića, u vezi sa problemom pasa lutalica koji se kreću gradskom zonom, prigradskim naseljima, a u posljednje vrijeme se mogu sresti na gotovo svim lokacijama, čak i na Novom groblju.

Opština Nikšić u izjašnjenju zaštitniku navela je, između ostalog, da su za ujede pasa lutalica u posljednje četiri godine izdvojili oko 300.000 eura i da imaju i problem sa dovođenjem pasa sa teritorija drugih opština. Kazali su da je u prethodnom periodu izgrađen karantin kao sastavni dio objekta Azila, a za potrebe šinterske službe nabavljeno je vozilo, kao i oprema za humano hvatanje pasa (puška i prateća oprema), izvršena je obuka radnika, te su se na taj način stvorili uslovi za funkcionisanje šinterske službe. Pojasnili su da obezbjeđuju sredstva za veterinarske usluge, hranu za pse, te da su razmatrali mogućnosti proširenja kapaciteta tog objekta, pa je u toku izgradnja novog karantina. Iz Opštine su pojasnili da bi u taj karantin dolazili psi koji su prošli klinički pregled u veterinarskoj ambulanti, te da bi tu boravili psi do udomljenja ili uginuća zbog bolesti i starosti.

“Za potrebe izgradnje karantinskog prostora, DOO Komunalno Nikšić, je raspisalo tender i sklopilo ugovor sa ponuđačem za izvođenje radova, koji su u toku, na površini od oko 20.000 metara kvadratnih”, navodi se u izjašnjenju.

Iz Opštine Nikšić su između ostalog kazali da je prošle godine izvršen popis kućnih ljubimaca-pasa i da je čipovano oko 1.500 životinja, vakcinisano protiv bjesnila oko 1.200, a popisano 5.858 vlasničkih pasa.

“U opštini Nikšić su u 2024. godini nastavljene aktivnosti na popisu vlasničkih i brojanju uličnih pasa, kroz projekte u saradnji sa nevladinim sektorom. U periodu od prethodne dvije i po godine sterilisano je oko 1.000 uličnih pasa, kao dio aktivnosti na rješavanju kontrole populacije pasa i za tu uslugu Opština Nikšić je angažovala veterinarsku ambulantu”, piše u izjašnjenju.

Zaštitnik je ukazao da je potreba za kontrolom broja pasa lutalica motivisana upravo zabrinutošću o javnoj bezbjednosti i javnom zdravlju.

“Sve veći broj pasa lutalica predstavlja značajan problem za javno zdravlje i dobrobit ljudi i životinja. Opasnost od pasa lutalica, koja prijeti građanima, je stvarna i ozbiljna opasnost, sa kojom sve institucije moraju pažljivo da se bave. Ovaj rizik krši njihova prava i slobode, u rasponu od sigurnosti, tjelesnog integriteta do zdravlja. Prava i slobode građana, zaštićena su Ustavom i pomenutim zakonodavstvom. Shodno tome, centralne i lokalne institucije su odgovorne da djeluju u okviru svojih nadležnosti za rješavanje ovog problema. U svrhu smanjenja ovog rizika i potpunog eliminisanja istog, institucije moraju preduzeti efikasne, brze i humane mjere za upravljanje psima lutalicama”, navodi se u izjašnjenju.

Bonus video: