Prvi festival "Porodični Bar Fest": Vikend u znaku djece i porodice

U programu festivala će učestvovati i vrtići i škole iz Bara, a đaci će napraviti suvenire koje će prodavati. Sav prihod od prodaje biće usmjeren za liječenje dječaka Feđe Alkovića koji se trenutno liječi u Turskoj

2665 pregleda 1 komentar(a)
Bogat program: Sanja Smolović, Foto: Marija Pešić
Bogat program: Sanja Smolović, Foto: Marija Pešić

Prvi festival pod nazivom “Porodični Bar fest” održaće se ove subote ispred Sportskog centra Topolica u Baru, a djeca i mladi će sa roditeljima imati priliku da se upoznaju sa svim aktivnostima za njih u Baru, učestvuju na radionicama i osvoje nagrade.

Festival organizuje barsko nevladino udruženje “Roditeljska snaga” u saradnji sa Opštinom Bar, Turističkom organizacijom Bar i Sportsko-rekreativnim centrom.

Predsjednica tog udruženja, Sanja Smolović, “Vijestima” je kazala da je ideja koja stoji iza ovog festivala ista ona koja je stajala iza formiranja njihove organizacije - podsticajno i podržavajuće društvo za svu djecu i roditelje u Baru.

“Željeli smo da skrenemo pažnju na sve lijepe i pozitivne stvari sve ono što naš grad pruža djeci i roditeljima. Pored revijalnog dijela, na festivalu ćemo imati i kulturno-zabavni dio, program je bogat ali će takođe sve ustanove i školice koje nude vannastavne aktivnosti zauzeti mjesto na štandu i prezentovati čime se oni bave”, ispričala je Smolović.

Roditelji i djeca će moći da se upoznaju sa radom raznih organizacija koje pružaju aktivnosti za djecu i mlade. U programu festivala će učestvovati i vrtići i škole iz Bara, a đaci će napraviti suvenire koje će prodavati. Sav prihod od prodaje biće usmjeren za liječenje dječaka Feđe Alkovića koji se trenutno liječi u Turskoj.

“Pored toga, na zelenim površinama će se predstaviti udruženja koja organizuju kampove za djecu i imaćemo “zonu šampiona” gdje će se predstaviti sve školice sporta koje imamo u našem gradu”, naglasila je Smolović.

Sve školice i organizacije će osmisliti nagradne igre za djecu i roditelje a nagrade će biti u vidu usluga koje oni pružaju kao što su recimo besplatne radionice, članarina u nekom sportskom klubu, besplatne projekcije u bioskopu Kulturnog centra…

Kako je istakla Smolović, željeli su da roditeljima olakšaju makar neke potrebe njihove djece i poklone im nešto što će im zaista biti značajno dok sa druge strane žele da ohrabre djecu da se uključe u vannastavne i sportske aktivnosti koje su za njih korisne.

Pored toga, na festivalu će učestvovati i sponzori koji će prodavati proizvode a prihod će takođe biti usmjeren za liječenje Feđe Alkovića.

Ekološka organizacija “Zeleni talas” će takođe učestvovati pa će djeca imati priliku da nauče o važnosti recikliranja kao i NVU “Žene Bara velikog srca” koje rukovode narodnom kuhinjom koje će pripremiti zakusku i poslati humanu poruku.

“Porodični festival, prije svega, je osmišljen tako da im humanitarni karakter, da pokažemo kako zajedno možemo da djelamo i pošaljemo Feđi poruku da mislimo na njega”, poručila je Smolović.

Po njenim riječima, jedan od glavnih ciljeva je da festival postane tradicionalan, te da se svakog septembra okupljaju ovako lijepim povodom. Iako je ovo prva manifestacija ovog karaktera u Baru, interesovanje je veliko, primijetila je ona, i to im daje dodatnu potvrdu da je baš ovaj festival trebao Baru.

Tokom drugog dana Festivala biće organizovana tribina na temu,,Savremeno roditeljstvo’’ na kojoj će panelisti podijeliti svoja iskustva i savjete i na kojoj će se predstaviti aktivnosti nevladinog udruženja “Roditeljska snaga Bar”. Tribina će se održati u hotelu “Princess” u nedelju, sa početkom u 12h.

Bonus video: