Fiskulturna sala tri podgoričke srednje škole u katastrofalnom stanju: Propala i sala i tenderi za rekonstrukciju

Prostorije pune vlage i buđi, propali parket i bravarija, neuslovni toaleti i svlačionice dočekuju svakodnevno više hiljada djece

9937 pregleda 21 reakcija 14 komentar(a)
Fiskulturna sala u katastrofalnom stanju, Foto: Privatna arhiva
Fiskulturna sala u katastrofalnom stanju, Foto: Privatna arhiva

Vlaga, buđ, propali parket i zidovi, prljavi i nefunkcionalni toaleti i svlačionica, slike su fiskulturne sale u užem gradskom jezgru Podgorice koju koriste tri srednje stručne škole.

Iako je fiskulturna sala predviđena za oko 2.200 djece koja pohađaju Srednju elektrotehničku školu “Vaso Aligrudić”, Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” i Srednja građevinsko geodetska škola “Inž. Marko Radević”, u nju se decenijama nije ulagalo, pa su učenici prinuđeni da borave u neuslovnim i nebezbjednim prostorijama.

“Ovako, vjerovali svojim očima ili ne, izgleda fiskulturna sala jedne javne srednje škole u našem glavnom gradu, u blizini centra Podgorice... Nezavisno od toga koja politička partija ili ideologija je na vlasti, izgleda da se prioriteti ne mijenjaju. Nabavka novih službenih vozila, razna putovanja i reprezentacije, gomilanje relativno nefunkcionalnih javnih institucija na državnom i lokalnom nivou, prekomjerna zapošljavanja u javnoj administraciji, finansiranje rada političkih partija... Sve je to preče i važnije od obezbjeđivanja elementarnih uslova za obrazovanje naše djece”, naveo je jedan od roditelja na društvenim mrežama.

Prema fotografijama, gotovo da ne postoji kutak fiskulturne sale koji nije uništen i pohaban, a dotrajalo je sve - od parketa, preko čučavaca i česmi, do bravarije.

Detalj iz fiskulturne sale
Detalj iz fiskulturne salefoto: Privatna arhiva

U rješavanje ovog problema tek se krenulo nedavno i to na inicijativu nastavnog kadra srednjih škola.

Direktor Elektrotehničke škole Ersan Spahić “Vijestima” je odgovorio da ne zna kada je fiskulturna sala posljednji put renovirana, ali da “zna da dugo nije bilo nikakve rekonstrukcije i da ništa po tom pitanju nije rađeno”. Upitan zašto je fiskulturna sala u jako lošem stanju, rekao je da postoji više razloga.

“Prvenstveno, zbog toga što godinama prije mog mandata nije ulagano u nju, a kiše i vrijeme su učinili da sala izgleda oronulo i neadekvatno. Takođe, krov godinama prokišnjava jer je loše odrađen, a nikada nije potpuno rekonstruisan”, istakao je Spahić.

On je rekao da se sa direktorima drugih škola trudio da dobiju tender za rekonstrukciju, te da su uspjeli u tome. Međutim, na dva javna poziva nije bilo zainteresovanih ponuđača koji bi taj posao obavili za oko 700.000 eura.

Čak i sa najboljom rekonstrukcijom, kapacitet za učenike bi ostao nedovoljan. Mislim da bi trebalo da postoji mnogo veća sala kako bi časovi fizičkog vaspitanja bili održavani na adekvatan način”, poručuje Spahić.

Propao i parket i zidovi u sali
Propao i parket i zidovi u salifoto: Privatna arhiva

Donedavni direktor Srednje građevinsko geodetske škole Miloš Marović pojasnio je da se ovaj problem pokušava riješiti od 2021. godine, te da je rekonstrukcija fiskulturne sale ušla u kapitalni budžet za 2023. godinu. On je istakao da je upravo nastavni kadar tri škole, uz pomoć kolega iz Mašinske škole, radio na projektnom zadatku koji je predat i prihvaćen prije godinu. Kazao je da očekuju i da će se kompanije javiti na treći tender čije se raspisivanje uskoro očekuje od Uprave za kapitalne projekte, pojasnivši da su imali podršku za rješavanje problema od Odjeljenja za kapitalne projekte i Direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

Prema podacima sa sajta crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN), tender za adaptaciju fiskulturne sale za potrebe tri srednje škole poništen je posljednji put krajem jula ove godine.

U odluci piše da se postupak javne nabavke obustavlja jer nije dostavljena nijedna ponuda.

Bonus video: