Budvanska SMŠ "Danilo Kiš" primjer uspješnog kolektiva: Zadovoljni i đaci i profesori

Za oko 1.000 učenika SMŠ “Danilo Kiš” obezbijeđeni svi uslovi, od nastavnog kadra, novih smjerova do rekonstruisanog amfiteatra

6648 pregleda 2 komentar(a)
Sve po planu: Krsto Vuković, Foto: Vuk Lajović
Sve po planu: Krsto Vuković, Foto: Vuk Lajović

Školsku 2024/25. godinu u Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” pohađa 940 učenika što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 11 odsto, a u odnosu na 2022/23. kada se pokrenuo sveobuhvatan proces unapređenja uslova rada, kadrovske strukture, programske i upisne politike, predstavlja povećanje od 30 odsto.

To je "Vijestima" saopštio direktor Srednje mješovite škole (SMŠ) "Danilo Kiš”, Krsto Vuković.

Prema njegovim riječima učenici su raspoređeni u 40 odjeljenja različitih profilacija (14 gimnazije) među kojima su tri nova smjera - Sportska gimnazija, Carina, špedicija i organizacija transporta i Zdravstveni tehničar.

“Uz prošlogodišnje povećanje upisa HTT, ove godine je prvi put, proširen upis i za smjer Ekonomski tehničar. Posebno važan podatak je da su svi kapaciteti Stručne škole popunjeni i da prvi put imamo i kompletna odjeljenja III stepena (Poslastičar, Konobar, Kuvar). U prethodne dvije i po godine, u školi je u potpunosti zamijenjen sistem grijanja, cijeli objekat je pokriven internetom, ugrađen je lift, otvoreno 10 novih kabineta sa kompletnom opremom, u značajnom dijelu obnovljen osnovni inventar, nastavna sredstva modernizovana (pametne table, projektori, oko 100 novih računara...), bitno promijenjen inventar u zbornici, zajedničkim prostorijama i kancelarijama, obezbijeđen prostor za prijem roditelja. Sve problematične pozicije u školi su sanirane (elektro i druge instalacije, plafoni) uz očekivanje završnih radova i kompletne rekonstrukcije učionica, fasade i krovne konstrukcije, naglasio je Vuković.

Nova školska godina je, kako je dodao, počela 2. septembra svečanim prijemom učenika prvog razreda u rekonstruisanom amfiteatru (investicija Opštine Budva u vrijednosti oko 350 000 eura i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija 20.000 eura).

Drugi dom za 1.000 đaka: SMŠ 'Danilo Kiš'
Drugi dom za 1.000 đaka: SMŠ "Danilo Kiš"foto: Vuk Lajović

“Nakon toga održana je onlajn komunikacija, od 6. do 13. septembra maturanti su bili na ekskurziji u Italiji, a intenzivan svakodnevni rad krenuo je 9. septembra. U tom kontekstu, ističemo da je na nivou podviga činjenica da je za samo 25 dana (od 15. avgusta) okončana prva faza rekonstrukcije (promijenjena kompletna podna obloga i spoljnja bravarija) i da sa optimizmom čekamo drugu fazu (od 1. jula do 1. septembra sljedeće godine, kada će se rekonstruisati sve učionice i instalacije i obnoviti oprema uz kontinuiranu i sveobuhvatnu logističku podršku i investiciju Ministarstva prosvjete od 800.000 eura). Takođe, uz već dostavljenu opremu (računari, projektori, televizori, štampači...) nastavlja se i RCF projekat pomoću kojeg će škola dobiti najmodernije uslove za HTT, ET i učenike ugostiteljskih smjerova”, istakao je Vuković i dodao:

“Sve navedeno jasno pokazuje intenzivnu razvojnu dinamiku i sjajnu perspektivu što se tiče infrastrukture i uslova rada. Međutim, to ništa ne bi značilo da u kolektivu sa oko 100 zaposlenih nema ozbiljnog i stručnog usmjerenja prema kvalitetu vaspitno - obrazovnog procesa. U školi se realizuju brojni programi, projekti, radionice, predavanja, imamo razmjenu sa više škola iz drugih država, učestvujemo na mnogim takmičenjima. Posebno je važna činjenica da smo u prethodnoj godini postigli najbolji uspjeh otkako škola postoji. Na državnom takmičenju u znanju u organizaciji IC učenici su osvojili šest medalja (uz plasman na svjetsko takmičenje iz geografije) što je najbolji rezultat u konkurenciji srednjih mješovitih škola, a u ukupnoj konkurenciji 50-ak škola u Crnoj Gori, osvojeno je drugo mjesto odmah iza Gimnazije “Slobodan Škerović” koja ima preko 2000 gimnazijalaca. Osim tog takmičenja, samo u prethodnoj godini, naši učenici i profesori su na državnom i međunarodnom nivou osvojili još dvadesetak odličja u raznim oblastima (izdvajamo plasman u top 10 na svjetskoj olimpijadi iz ekonomije, 1. mjesto na državnom takmičenju i plasman odbojkašica na svjetsko prvenstvo, titulu apsolutnog pobjednika na međunarodnom Gastro kupu u Budvi, 1. mjesto na takmičenju u besjedništvu - UDG)”, kazao je Vuković.

“Škola je među rijetkima u Crnoj Gori koja je pred početak školske godine u skladu sa potrebama 11 smjerova i specifičnog odnosa teorijske i praktične nastave obezbijedila kompletan stručni kadar, a vjerovatno je jedina koja je u istom periodu obezbijedila i realizovala kompletan sistematski pregled za sve zaposlene. Stoga, možemo konstatovati da sve zahtjeve obrazovnog sistema Crne Gore ispunjavamo u potpunosti i još jednom potvrđujemo spremnost istrajavanja na kursu intenzivnog razvoja škole i pospješivanja saradnje sa svim institucijama, organizacijama, udruženjima i građanima u svim oblastima djelovanja i osnaživanja javnog interesa. Hvala svima na razumijevanju i podršci”, zaključio je Vuković.

Bez problema u nastavi sa strancima

SMŠ “Danilo Kiš”, kako je ocijenio Vuković, uprkos velikom broju učenika među kojima je kao i svih prethodnih godina u prosjeku oko 11 odsto stranaca (sada je 56 Rusa, 24 Ukrajinaca, 8 učenika iz Bjelorusije i 8 iz Turske) i radu u dvije smjene nema problem sa stručnom zastupljenošću predmetnih programa

Bonus video: