Roditelji djece korisnika bazena nikšićkog Sportskog centra najkasnije 24. septembra donijeće odluku o protestu

Kako stoji u saopštenju medijima, koje je ispred roditelja potpisao Boško Milović, 13. septembra su se roditelji i treneri plivanja obratili predsjedniku Opštine Nikšić, Marku Kovačeviću, sekretaru Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Dejanu Ivanoviću i direktoru SC, Bošku Draškoviću, da im odgovore šta je do sada urađeno po pitanju bazena i kada će isti biti stavljen u funkciju, ali im niko nije odgovorio

6660 pregleda 0 komentar(a)
Bazen u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Bazen u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Grupa od 140 roditelja djece korisnika bazena nikšićkog Sportskog centra (SC) najkasnije u utorak, 24. septembra, donijeće odluku o organizaciji protesta u Nikšiću istog dana u 18 časova, ispred glavnog ulaza u Sportski centar, jer od nadležnih u Opštini nijesu dobili odgovor na zvaničan upit zbog čega bazen nije u funkciji od 3. aprila.

Nikšić bazen, Bazen Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Kako stoji u saopštenju medijima, koje je ispred roditelja potpisao Boško Milović, 13. septembra su se roditelji i treneri plivanja obratili predsjedniku Opštine Nikšić, Marku Kovačeviću, sekretaru Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Dejanu Ivanoviću i direktoru SC, Bošku Draškoviću, da im odgovore šta je do sada urađeno po pitanju bazena i kada će isti biti stavljen u funkciju, ali im niko nije odgovorio.

"Informisali bismo Vas i o srazmjerama problema naše djece. Među njima su i neki od najvećih sportskih talenata u gradu u svojim generacijama, sa već brojnim osvojenim medaljama na takmičenjima u svojim uzrastima. Neki od njih već su i reprezentativci. Roditelji dijela te djece bili su prinuđeni da ih, u mjesecima za nama, prepišu na treninge u klubovima u Glavnom gradu ili drugdje, kako bi im obezbijedili dalji sportski razvoj – van rodnog grada. To podrazumijeva i značajno finansijsko opterećenje za njihove porodice, a djecu opterećuje dugim putovanjima van svog grada skoro svake sedmice. Ta djeca makar imaju priliku da nastave svoje sportsko usavršavanje u ključnim fazama fizičkog i mentalnog razvoja za svoje karijere – a veliki broj talenata, nažalost, već pet i po mjeseci tu priliku nemaju – jer roditelji nijesu u prilici da im obezbijede članarine i prevoz za treninge u klubovima van Nikšića", piše, između ostalog, u obraćanju roditelja Kovačeviću, Ivanoviću i Draškoviću.

Drašković
Draškovićfoto: Svetlana Mandić

Posebno su skrenuli pažnju na djecu kojoj je bazen neophodan u sklopu programa rehabilitacije ili ozdravljenja.

Tražili su da im nadležni odgovore da li su i koga angažovali u vezi popravke kvara.

"Ako jeste, molimo da nam dostavite informacije o aktivnostima, koje proističu iz odgovarajuće procedure, koje sprovodite u ovakvim situacijama. Pretpostavljamo da je u pitanju proces javnih nabavki, tender, odabir firme, cijena i tako dalje. U ovom momentu nemamo namjeru da preispitujemo Vaše postupanje u procesima koje ste u obavezi da sprovedete, da biste radili u službi građana, samo želimo da, vjerujući u dobre namjere odgovornih lica, dobijemo informacije šta ste preduzeli i kada će bazen biti u funkciji", stoji u zahtjevu koji su roditelji 13. septembra uputili predsjedniku Opštine.

Kako su naveli u saopštenju poslatom medijima tražili su da im tražene informacije dostave do danas, kao i da su, ukoliko se to ne desi, spremni da se drugačije organizuju, koristeći sva Ustavom zagarantovana prava.

Direktor SC, Boško Drašković, i rukovodilteljka sektora za marketing i javne nabavke u tom preduzeću, Sanja Lješković, kazali su prošle sedmice "Vijestima" da očekuju da problem sa toplotnim pumpama bude riješen uskoro i da bazen bude otvoren krajem oktobra.

Lješković
Lješkovićfoto: Svetlana Mandić

"U toku je nabavka i ugradnja kompresora i elektronike za mikročiler sa montažom i prepravkom elektroormara za toplotnu pumpu grijanja bazena. Radi se o pregovaračkom postupku bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje, jer se radi o hitnom postupku. Postupak je bio raspisan čim nam je Opština obezbijedila sredstva od 35 hiljada eura za nabavku. Mogli smo u tom momentu da uđemo u proceduru. Prvi pregovarački postupak je poništen jer nije bila kompletna dokumentacija. Nakon toga smo ponovo raspisali pregovarački postupak, da bi 2. septembra bilo otvaranja ponuda. Bile su dvije ponude i ponuda 'Frigo sistem'-a bila bolja od 'Frigo lina' i u toku je procedura pregovora. Sjutra (16. septembra) bi trebalo da bude konačna ponuda gdje bi mi znali tačnu cijenu i rok isporuke, a zatim slijedi potpisivanje ugovora. Po onome što smo sada dobili, rok isporuke je do devet nedjelja i računamo, ako sve bude u redu, da bi bazen krajem oktobra bio pušten u rad", kazala je tada Lješković.

"Vidim da postoje inicijative roditelja i maksimalno ih razumijem. Mislim da su inicijative na mjestu, ali ne mislim da su to inicijative samo građana koji su ih potpisali, već da svaki građanin Nikšića želi da bazen stalno bude u funkciji, a ja kao direktor ću se maksimalno potruditi da taj segment, koliko god bio skup za održavanje, opstane. Ovo je za dobro djece, građana i svih budućih generacija", kazao je Drašković prošle sedmice.

Gradnja jedinog olimpijskog bazena u Crnoj Gori počela je 1972. godine, a pušten je u rad 18. septembra 2000. Radio je svega nekoliko mjeseci, do 22. decembra 2000. godine, da bi ponovo bio aktiviran naredne godine i to opet na nekoliko mjeseci - od maja do oktobra. Zatvoren je zbog velikih troškova održavanja i nekoliko godina je bio pretvoren u dvoranu malih sportova. Rekonstruisani olimpijski bazen otvoren je 20. maja 2016. godine, a vrijednost radova bila je oko 1,4 miliona eura.

Bonus video: