"Šest profesora UCG među dva odsto najcitiranijih naučnika u svijetu, prema Stanford listi"

"Ovi rezultati potvrđuju značajan naučni doprinos i kontinuiranu aktivnost naših profesora na međunarodnoj sceni. Stanford lista predstavlja globalnu ocjenu naučnika u svim oblastima istraživanja, sa akcentom na naučnu produktivnost i uticaj kroz citiranost", piše u saopštenju UCG

6539 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada Rektorata UCG, Foto: UCG
Zgrada Rektorata UCG, Foto: UCG

Šest istaknutih profesora Univerziteta Crne Gore (UCG) našlo se među dva odsto najcitiranijih naučnika u svijetu, prema prestižnoj Stanford listi koju objavljuje Elsevier, jedan od najvažnijih svjetskih izdavača naučnih informacija, saopšteno je iz UCG.

U saopštenju UCG objavljenom na sajtu te institucije se dodaje da ova međunarodno priznata rang lista ističe njihovu izuzetnu naučnu produktivnost i doprinos globalnoj naučnoj zajednici.

Iz UCG su rekli da se Stanfordova lista objavljuje u dvije kategorije: za kompletnu karijeru naučnika i godišnju listu.

"Na rang-listi koja obuhvata karijerne doprinose naučnika, nalaze se profesor Elektrotehničkog fakulteta i predsjednik Crnogorske akademije nauka prof. dr Ljubiša Stanković, čiji dugogodišnji doprinos u oblasti tehničkih nauka potvrđuje njegovu visoku poziciju na listi. zatim, akademik i profesor Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Igor Đurović, prepoznat po svom istraživačkom radu, dok je prof. dr Srđan Stanković dao značajan doprinos obrazovanju i istraživanjima na Elektrotehničkom fakultetu. Prof. dr Gojko Joksimović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu, takođe je priznat za svoj naučni rad, kao i prof. dr Vladimir Pešić sa Prirodno-matematičkog fakulteta, čiji su doprinosi u oblasti ekologije prepoznati na globalnoj sceni. Na listi je takođe i bivši profesor Univerziteta Crne Gore i akademik CANU, Vlado Lubarda, čiji kontinuirani doprinos u oblasti materijalnih nauka dodatno potvrđuje njegovu međunarodnu relevantnost", piše u saopštenju.

Iz UCG su rekli da se na godišnjoj listi pored Stankovića, Đurovića, Lubarde i Pešića, nalaze i prof. dr Martin Ćalasan sa Elektrotehničkog fakulteta, te prof. dr Aleksandra Klisić sa Medicinskog fakulteta.

"Ovi rezultati potvrđuju značajan naučni doprinos i kontinuiranu aktivnost naših profesora na međunarodnoj sceni. Stanford lista predstavlja globalnu ocjenu naučnika u svim oblastima istraživanja, sa akcentom na naučnu produktivnost i uticaj kroz citiranost. U konkurenciji stotina hiljada istraživača širom svijeta, profesori sa Univerziteta Crne Gore uspješno se pozicioniraju u prestižnom krugu najuticajnijih naučnika. Ovo izuzetno priznanje svjedoči o visokom nivou naučnog rada koji se realizuje Univerzitetu Crne Gore, a prisustvo naših naučnika na ovoj listi dodatno potvrđuje njihov međunarodni uticaj i značaj. Univerzitet Crne Gore nastavlja da doprinosi razvoju nauke i inovacija na globalnom nivou", poručili su iz UCG.

Naveli su da se više informacija o rangiranju može pronaći na zvaničnoj stranici Elsevier-a (Elsevier: Updated science-wide author databases).

Bonus video: