SUBNOR: Amfilohije je na najgrublji način negirao crnogorsku nacionalnost i državu, sijao mržnju, veličao ratne zločince

Iz SUBNOR-a su kazali da je podizanje spomenika, prije zakonom utvrđenog roka, grubo kršenje legislative od izvršne vlasti, kao i da to predstavlja direktno podrivanje temelja na kojima država počiva

2542 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
SUBNOR
SUBNOR

Ishitrena odluka Vlade da izda saglasnost za podizanje spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju najdrastičniji je primjer nepoštovanja Ustava, zakona i propisa Crne Gore, ocijenili su iz Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore (SUBNOR).

Iz SUBNOR-a su kazali da je podizanje spomenika, prije zakonom utvrđenog roka, grubo kršenje legislative od izvršne vlasti, kao i da to predstavlja direktno podrivanje temelja na kojima država počiva.

„Uz to, zavređuje li obilježje osoba koja je konstantno, na najgrublji način i u svakoj prilici, negirala crnogorsku nacionalnost i državu, sijala mržnju, favorizujući jednu naciju i jednu vjeru, veličajući ratne zločince, i narušavala sekularni karakter države“, navodi se u reagovanju.

Tim postupkom nosilaca vlasti, kako su ocijenili iz SUBNOR-a, ugrožava se građanski karakter društva.

„Ako se tome doda namjera izglasavanja zakona o dvojnom državljanstvu, nesporno je da se interesi države urušavaju“, kaže se u reagovanju.

U SUBNOR-u smatraju da takvi postupci ne doprinose multikulturalnosti građanske i evropske Crne Gore.

„SUBNOR i antifašisti Crne Gore najoštrije osuđuju sve što je usmjereno protiv suvereniteta, ravnopravnosti, razumijevanja i tolerancije među građanima i sekularnosti Crne Gore, a planirano podizanje spomenika je upravo takav čin“, navodi se u reagovanju.

Bonus video: