Iftar i pokoji ručak - Gradska uprava Podgorice za osam mjeseci na ime reprezentacije potrošila 7.144 eura

Za vjersku svečanost tokom ramazana potrošeno 4.200 eura, a ručak za učesnice Regionalne konferencije “Ženske kvote - put ka jedinstvu”, 10. juna ove godine, je koštao 888,5 eura

33491 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gradska uprava Podgorice, u prvih osam mjeseci 2024. godine, od 1. januara do 12. septembra, na ime reprezentacije potrošila je 7.144, 84 eura.

Među 14 računa, dobijenih uz pomoć MANS-ove aplikacije “Pitajte institucije”, pažnju svakako privlači iznos od 4.200 eura plaćen 6. aprila jednom uglednom podgoričkom restoranu. Specifikacija računa je prilično oskudna i samo je navedeno da je isporučeno 120 “komplet menija 35” po cijeni od 35 eura po komadu. U tom restoranu nam je rečeno da ne mogu reći šta tačno sadrži ova poružbina jer se ovakvi meniji neposredno dogovaraju.

Šućo Orahovac, sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i investicije koji je potpisao ovaj račun, nije želio da odgovara na pitanja već nas je uputio na kabinet gradonačelnice Olivere Injac iz kojeg su, kako kažu u ovom Sekretarijatu, odobrili pomenuti račun.

Iz PR službe Glavnog grada je objašnjeno da je, njegujući multietnički i multikonfesionalni karakter, organizovan iftar tokom mjeseca ramazana što predstavlja dugogodišnju tradiciju, koju je prihvatila aktuelna vlast, a njeguju je i druge lokalne samouprave i državni organi.

“Pomenutom događaju, osim reisa islamske zajednice Crne Gore, Rifata ef. Fejzića, prisustvovali su državni i lokalni funkcioneri i zaposleni u sistemu Glavnog grada, kao i predstavnici u Skupštini Glavnog grada, među kojima su bili i odbornici opozicije”, navodi se u odgovoru uz napomenu da se “ova vlast tokom cijelog mandata zalagala za vrijednosti koje su utemeljene u zajedništvu, što je dokazano i kroz snažno zalaganje za poštovanje tradicionalnih vrijednosti multikulturalizma u Podgorici, učešćem i organizacijom aktivnosti ove vrste”.

Tabelarni prikaz troškova za reprezentaciju gradske uprave Podgorica za period 1. januar - 12. avgust. 2024. godine
Tabelarni prikaz troškova za reprezentaciju gradske uprave Podgorica za period 1. januar - 12. avgust. 2024. godinefoto: Screenshot

Od 14 dostavljenih računa samo je na jednom navedena svrha doznake - vrsta plaćanja. Prilikom organizacije Regionalne konferencije “Ženske kvote - put ka jedinstvu”, 10. juna ove godine organizovan je ručak za učesnice. Nije navedeno koliko je osoba bilo za stolom, ali račun je iznosio 888,5 eura. Od pića služeni su gazirani i prirodni sokovi, loza Institut, ali su gosti očigledno preferilali vina. Na računu su navedeni Plantažin “šardone”, “vranac”, “malvazija”, “pro corde” i bijelo vino “keković”. Od hrane služen je marinirani krap, morska riba II klasa i teleći kotleti. Uz salate i kafe gozba je koštala 885,5 eura. Račun, bar ovaj koji su dobile “Vijesti”, niko nije potpisao.

Račun za ručak učesnika konferencije “Ženske kvote - put ka jedinstvu”
Račun za ručak učesnika konferencije “Ženske kvote - put ka jedinstvu”foto: Screenshot

Među reprezentacijom Glavnog grada našla su se i još tri računa iz ovdašnjih restorana sa iznosima od 173 i dva po 175 eura.

Čelnici Glavnog grada i njihovi gosti od aperitiva preferiraju, ako je suditi po ovim računima, rakiju “arambaša”, vino “malvaziju”, a od hrane naručivani su popeci, “šefov specijalitet dana”, bifteci, brancin, losos...

Ostatak reprezentacije Glavnog grada u iznosu od 1.536,34 eura je potrošen u marketima, na kupovinu raznih potrepština za kancelarijske gozbe ili eventualno goste.

Raznovrsna nabavka iz marketa
Raznovrsna nabavka iz marketafoto: Screenshot

Svega i svačega se može naći u ovim računima. Ima tu bageta, krastavaca, tunjevine, kajmaka, kačkavalja, sira, raznih vrsta pršute, namaza, bureka, pita, pečenice...

Po kancelarijama gradske uprave, reklo bi se, dobro i kvalitetno se objedovalo.

Čelnici Glavnog grada i njihovi gosti od aperitiva preferiraju, ako je suditi po ovim računima, rakiju "arambaša", vino "malvaziju", a od hrane naručivani su popeci, "šefov specijalitet dana", bifteci, brancin, losos

Bonus video: