Dukaj zasnovao radni odnos u Prosvjetnoj inspekciji

Duže od godinu od konkursa i poništavanja izbora, nekadašnji direktor škole u avgustu ipak postavljen za prosvjetnog inspektora

5791 pregleda 4 komentar(a)
Dukaj, Foto: Arhiva Vijesti
Dukaj, Foto: Arhiva Vijesti

Duže od godinu od raspisanog konkursa, Prosvjetna inspekcija je dobila pojačanje - nekadašnjeg direktora škole u Tuzima Nikolu Dukaja, koji je svojevremeno smijenjen zbog zloupotrebe službenog položaja, upravo na predlog prosvjetnih inspektora.

On je, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove, u avgustu zasnovao radni odnos u Prosvjetnoj inspekciji, na radnom mjestu prosvjetni inspektor III.

“Imenovani je nakon, zakonom propisanog postupka provjere znanja i sposobnosti u Upravi za ljudske resurse po javnom oglasu od 17. 5. 2023. godine, a po konačnosti rješenja (nije bilo žalbi na konačnu odluku o izboru kandidata od strane ostala dva kandidata sa liste za izbor) dana 9. 8. 2024. godine zasnovao radni odnos u ovom organu”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprava ze inspekcijske poslove.

Vujošević je 11. septembra prošle izabrala Dukaja za prosvjetnog inspektora. Ona je to učinila i pored upozorenja Sindikata prosvjete, koji joj je ukazao na to da je Dukaj smijenjen sa pozicije direktora škole u Tuzima na predlog Prosvjetne inspekcije i da je i pravosnažnom sudskom presudom dokazano da je zloupotrijebio službeni položaj.

“Smatramo da bi njegov izbor doprinio negativnom rejtingu Uprave za inspekcijske poslove”, poručuje Sindikat prosvjete u informaciji dostavljenoj Vujošević.

U tom dopisu, iz Sindikata prosvjete su ukazali na to da je Dukaj u vrijeme direktorskog mandata u OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima “bio prepoznat po nepravilnostima u svom radu, kao i po lošoj atmosferi i međuljudskim odnosima”.

“Nakon imenovanja za direktora u drugoj ustanovi, OŠ ‘Đerđ Kastrioti Skenderbeg’, na predlog Uprave za inspekcijske poslove, odnosno prosvjetnog inspektora (aktom broj 0601-741/20-6418/20 od 17. februara 2021), a po rješenju Minsitarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (broj 10101-741/21-59/5 od 30. marta 2021.) Dukaj je razriješen zbog zloupotrebe položaja direktora, što će potvrđeno i presudom Osnovnog suda u Podgorici P.br. 2641/21 od 7. aprila 2023”, navodi se u dopisu Sindikata.

Tada su iz Uprave odgovorili da “...strogo poštuju jednaku dostupnost radnih mjesta i vode se načelom da su radna mjesta državnih službenika, odnosno namještenika dostupna svima, pod jednakim uslovima bez povlašćivanja ili uskraćivanja bilo kojeg kandidata za oglašeno mjesto”.

Vladina Komisija za žalbe je krajem prošle godine poništila rješenje direktorice Uprave Ane Vujošević, prema kojem je Dukaj bio najbolji kandidat za tu poziciju na konkursu iz maja 2023. Komisija je Upravi za inspekcijske poslove naložila da ponovo odlučuje u ovom slučaju.

Gotovo devet mjeseci kasnije, Dukaj zasniva radni odnos u Prosvjetnoj inspekciji, a prema informacijama “Vijesti”, prethodno je bio angažovan po ugovoru o djelu u Odsjeku za inspekciju za prosvjetu.

Bonus video: