Mugoša: Pokrenućemo s mrtve tačke izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda

Iz Stranke evropskog progresa su upozorili na neodgovoran odnos odlazeće vlast koja, kako kažu, drži blokiranim ovaj projekat vrijedan više desetina miliona eura i tako se poigrava sa zdravljem građana

3223 pregleda 1 komentar(a)
Ilija Mugoša, Foto: Stranka evropskog progresa
Ilija Mugoša, Foto: Stranka evropskog progresa

Stranka evropskog progresa (SEP) danas, na Svjetski dan rijeka, najavlila je projekat kojim će, kako kažu, Podgoričanima učiniti dostupnim obale Morače, Ribnice, Zete i Sitnice, te hitno pokretanje s mrtve tačke izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bismo otklonili sada postojeće ozbiljne opasnosti i rizike po zdravlje građana.

"Izgradićemo šetalište od Skalina pa sve do Sastavaka gdje se Morača uliva u Zetu ili Zeta u Moraču kako to neki vole da kažu. Izgradićemo takođe šetalište, odnosno pješačku zonu od Skalina pa sve do Kapadžića mosta", obećao je je Ilija Mugoša, nosilac Izborne liste "Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković".

On je kazao da će otvaranjem izletišta na obalama rijeka u centru grada uz pripadajući mobilijar za odmor i rekreaciju povećati kvalitet života građana Podgorice i obogatiti turističku ponudu grada. Osim toga, u SEP-u planiraju da edukativnim kampanjama podižu mladima, od najmlađeg uzrasta, svijest o neophodnosti zaštite životne sredine i pogotovo očuvanja čistoće rijeka. Zdrava i očuvana životna sredina i čiste rijeke najveće su bogatstvo, ističu iz ove partije.

"Na Svjetski dan rijeka, kada se širom svijeta ističe važnost života na riječnim obalama i održavanja voda čistim i zdravim, upozoravamo na enormnu neodgovornost odlazeće vlasti koja drži blokiranim više desetina miliona eura vrijedan projekat sistema za prečišćavanje otpadnih voda Podgorice", ukazuju iz SEP-a.

Dodaju da se time odlazeća vlast poigrava zdravljem građana i dovodi direktno u opasnost njihove živote.

Kažu da je Morača je danas zagađena, među ostalim, i ekstremno visokom koncentracijom fekalnih voda, za što isključivu odgovornost, kako ističu, snosi odlazeća vlast.

"Prva stvar koju ćemo uraditi nakon 29. septembra je pokretanje s mrtve tačke izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda", poručio je Mugoša, dodajući da nefunkcionalnost ovog projekta ne dovodi u opasnost samo zdravlje građana Podgorice već i prijeti povlačenjem novca koji smo za projekat dobili od međunarodnih partnera.

"Rijeke ćemo čuvati i sačuvati, a ono što je oštećeno ćemo obnoviti. Krajnje je vrijeme za čiste rijeke i za zdravu životu sredinu. Vrijeme je za red!", zaključuju iz SEP-a.

Bonus video: