Potpisan ugovor kojim se uvećavaju zarade prosvjetnim radnicima

Usvojenim izmjenama ugovora uvećavaju se zarade za više od 15.000 zaposlenih u prosvjeti, ističu iz ministarstva

10104 pregleda 98 reakcija 20 komentar(a)
Foto: MPNI
Foto: MPNI

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović danas je, na osnovu Zaključaka Vlade, sa predsjednikom Sindikata prosvjete Radomirom Božovićem potpisala Granski kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete.

Ministarstvo je saopštilo da će se, usvojenim izmjenama ugovora, zarade za više od 15.000 zaposlenih u prosvjeti uvećati u rasponu od kumulativno 17,4 do 18,6 odsto u odnosu na junske zarade, kao što je i predviđeno sporazumom koju su u martu potpisali Vlada i sindikat.

"Navedeno je ekvivalentno uvećanju u iznosu od oko 100 do 180 eura, a za nastavno osoblje od 115 do 165 eura, u zavisnosti od dužine radnog staža. Ističemo da će uvećanje zarade za određeni broj zaposlenih iznositi 33 odsto zbog uvećanja minimalne zarade za zaposlene sa nižim nivoom kvalifikacija sa sa 450 eura na 600 eura", piše u saopštenju.

Kazali su da MPNI i Vlada, realizujući dogovoreno, pokazuju ozbiljnost i odlučnost da, kroz poboljšanje statusa zaposlenih u prosvjeti, ispune preduslove za ostvarivanje ciljeva planiranih u budućem periodu.

Vlada je danas saopštila da su 21. septembra, na telefonskoj sjednici, a na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, prihvatila Granski kolektivni ugovor o izmjenama dopunama Granskog kolektivnog ugovora u oblast prosvjete.

Bonus video: