Dan evropske saradnje obilježen u Nikšiću

Nikšić bio jedan od gradova širom Evrope koji su obilježili datum koji slavi važnost i dostignuća teritorijalne saradnje

1723 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je u okviru projekta „Doprinos procesu pristupanja EU kroz prizmu Poglavlja 27“ organizovalo kreativnu radiocu za djecu i kampanju sa građanima i time obilježili Dan evropske saradnje. Na taj način je Nikšić bio jedan od gradova širom Evrope koji su obilježili taj datum, koji slavi važnost i dostignuća teritorijalne saradnje.

"Datum simbolično skreće pažnju na izdvajanje sredstava EU za mnogobrojne projekte koji omogućavaju da se evropski model razvoja prilagodi novoj globalnoj realnosti, da se prevazilaze zajednički izazovi kao što su klimatske promene i socijalna inkluzija, da se unaprjeđuje turizam, kulturna razmjena i sve ono što doprinosi boljem životu građana bez obzira gdje žive", naveli su iz DMEN-a.

Tokom kreativne radionice djeca su uz pomoć animatora: Nataše Karadžić, Ivane Vemić i Vesne Jokić, crtali radove na temu ekologije i povezanosti Crne Gore sa EU integracijama, a na kraju radionice je realizovana izložba radova na terasi kafe bara Propaganda.

Učesnici radionice su bila djeca iz JPU „Dragan Kovačević“, vaspitna jedinica "Lastavica" i osnovnih škola "Luka Simonović" i "Olga Golović".

"Tokom kampanje smo sa građanima razgovarali o EU integracijama, sa fokusom na temu životne sredine i klimatskih promjena i podsjetili na 20. septembar kao važan datum, kada je Crna Gora 1991. godine proglašena za ekološku državu", navodi se u saopštenju za javnost.

Kampanju su pratili promotivni materijali sa natpisom „Putujmo u EU“ koji su dijeljeni djeci i građanima.

Projekat „Doprinos procesu pristupanja EU kroz prizmu Poglavlja 27“ je finansisjki podržan od Ministarstva evropskih poslova u sklopu konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2024. godini pod nazivom „Na evropskom putu“.

Bonus video: