CGO pisao Sudskom i Tužilačkom savjetu: Izbjeći zastaru u predmetu protiv Lakićević Đuranović

"Nastupanje zastare rezultiralo bi vraćanjem Lakićević Đuranović na radno mjesto, čime bi se nanijela nemjerljiva šteta obrazovnom sistemu, kao i obrazovanju svih budućih pravnika"

2890 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovane (CGO) saopštio je da je danas uputio dopise Sudskom i Tužilačkom savjetu da, u okviru svojih nadležnosti, preispitaju rad postupajućih sudija Osnovnog i Višeg suda u Podgorici, ali i ODT u Podgorici u predmetu protiv Bojane Lakićević Đuranović, te usmjerili njihov rad u cilju izbjegavanja zastare i pravosnažnog okončanja ovog postupka.

"Postupak protiv Lakićević Đuranović, vanredne prof. Pravnog fakulteta UCG, ODT u Podgorici pokrenulo je 2019, nakon što je CGO uputio krivičnu prijavu i ukazao da je ona integralno prenijela dijelove specijalističkog rada studenta kojem je bila mentorka i objavila ih kao svoj naučni rad. Nakon dvije godine Osnovni sud utvrdio je njenu krivicu i kaznio je sa 2.500 eura. Tu presudu poništio je Viši sud, i u ponovljenom postupku Osnovni sud je oslobodio krivice. Viši sud sada ponovo odlučuje u žalbenom postupku", ističe se u saopštenju CGO.

Iz te nevladine organitacije (NVO) su dodali da apsolutna zastara u ovom predmetu nastupa u decembru 2024. kada se navršava šest godina od izvršenja krivičnog djela za koje se vodi postupak.

"Nastupanje zastare rezultiralo bi vraćanjem Lakićević Đuranović na radno mjesto, čime bi se nanijela nemjerljiva šteta obrazovnom sistemu, kao i obrazovanju svih budućih pravnika. CGO izražava očekivanje da će Sudski i Tužilački savjet obezbijediti da se ovaj postupak pravosnažno okonča prije zastare. U protivnom, ovaj primjer služiće kao dekret nemoći CG pravosuđa i obrazovnog sistema da stane na put neetičkom akademskom ponašanju pojedinaca", piše u saopštenju CGO.

Bonus video: