Opština Danilovgrad: Razmatra se šest lokacija za zakopavanje životinja eutanaziranih zbog obolijevanja od kju groznice

Iz Opštine danilovgrad su rekli da su ponedeljak obrazovali Krizni štab kako bi se osiguralo brzo i koordinisano reagovanje svih relevantnih institucija i stručnog tima, sa ciljem smanjenja rizika od daljeg širenja kju groznice, a prije svega zaštitilo zdravlje građana

6070 pregleda 3 komentar(a)
Danilovgrad, Foto: Shutterstock
Danilovgrad, Foto: Shutterstock

U toku je razmatranje šest lokacija za zakopavanje životinja eutanaziranih zbog obolijevanja od kju (Q) groznice, saopšteno je iz Opštine Danilovgrad.

Ta lokalna uprave danas je saopštila i da je u ponedeljak obrazovala Krizni štab kako bi se osiguralo brzo i koordinisano reagovanje svih relevantnih institucija i stručnog tima, sa ciljem smanjenja rizika od daljeg širenja kju groznice, a prije svega zaštitilo zdravlje građana.

U saopštenju se dodaje da Krizni štab rukovodi cjelokupnim procesom upravljanja, održava sastanke kako bi se analizirala trenutna situacija i utvrdili prioriteti za dalja djelovanja.

"Formiran je i Stručni tim za identifikaciju adekvatnih lokacija za zakopavanje životinja eutanaziranih zbog obolijevanja od Q groznice i on ima zadatak da ispita potencijalne lokacije, uz angažovanje stručnjaka iz oblasti hidrogeologije, pedologije, veterine s obzirom na to da u obzir dolaze lokacije udaljeje od naseljenih mjesta , vodotokova, izvora vodosnadbijevanja i ključnih ekosistema, ali se mora voditi računa i o poštovanju bezbjednosnih standarda prilikom prevoza životinjsih ostataka", ističe se u saopštenju.

Iz Opštine Danilovgrad su rekli da stručni tim aktivno sarađuje i da je u kontinuiranoj komunikaciji sa državnim i lokalnim organima, inspekcijskim službama i relevantnim institucijama kako bi bila osigurana usklađenost sa propisima i procedurama.

"U toku je razmatranje šest lokacija, koje trenutno ispituju nadležne službe i stručni tim. Napominjemo, Opština Danilovgrad apeluje na sve građane da u ovoj situaciji budemo solidarni, empatični i dobronamjerni, jer sve suprotno od toga samo otežava dovoljno izazovnu situaciju. Sem što je prioritet očuvanje zdravlja naših građana, moramo zajedno pomoći stočarima koji su sada u nezavidnoj situaciji. Nadamo se da makar ova situacija neće biti politički ring i diskurs političkog nadmetanja i podmetanja", piše u saopštenju.

Navodi se da zaposleni u Opštini rade, bez obzira na radno vrijeme, neumorno tragajući za adekvatnom lokacijom, a situacija je izazovna i zbog hidrogeološke pozicije opštine.

"Podsjetimo, pokušali smo da uključimo u donošenje odluke i Mjesne zajednice, međutim, sem MZ Vražegrmci niko nije dao predlog lokacije za ukop eutanaziranih životinja, a i pomenuta Mjesna zajednica ponudila je lokaciju za ukop životinja isključivo sa teritorije MZ Vražegrmci", zaključuje se u saopštenju Opštine Danilovgrad.

Bonus video: