Injac: Nadam se da je prošlo vrijeme školovanja djece čija su "preporuka" moćni roditelji

Bivša ministarka odbrane o epilogu prijave koju je podnijela ASK-u prije tri godine

9733 pregleda 16 komentar(a)
Injac, Foto: podgorica.me
Injac, Foto: podgorica.me

Gradonačelnica Podgorice i bivša ministarka odbrane Olivera Injac saopštila je da su, u periodu kad je na čelu Ministarstva odbrane bio Predrag Bošković, na školovanje upućivani pojedini kadeti koji nisu ispunjavali uslove već su im glavna "preporuka" bili roditelji, koji su pokrivali visoke rukovodne pozicije u periodu vladavine Demokratske partije socijalista (DPS), ĉak i u sistemu odbrane.

"Nadam se da je prošlo vrijeme privilegovanih i devijantnog sistema vladavine, u kojem su se djeca nekih visokih državnih funkcionera i pojedinaca bliskih prethodnom režimu, mimo pravila i kriterijuma, slala na školovanje u inostranstvo, a sve o trošku građana Crne Gore", navodi se u saopštenju koje je dostavio Pokret Evropa sad (PES).

Ona je kazala da su državu ta školovanja dodatno koštala.

"Slanjem kadeta koji nisu imali izvrsne rezultate tokom školovanja, odnosno nisu ispunjavali uslov u pogledu zdravstvenih kriterijuma, u jednom broju slučajeva je dolazilo do toga da budu vraćeni sa školovanja, jer ne mogu da ispunjavaju zahtjevne programe studiranja, a sve te troškove je plaćala je država. Tako je trošen novac građana Crne Gore, privilegovane nagrađujući, a najbolje derogirajući", kazala je Injac.

"Vijesti" su ranije danas objavile da je epilog prijave koju je ASK-u prije tri godine uputila Injac da je Ministarstvo odbrane Crne Gore godinama ugrožavalo javni interes u postupcima odabira kadeta za školovanje na vojnim akademijama u inostranstvu, a dok je Predrag Bošković rukovodio tim resorom, država je iškolovala na desetine onih koji je trebalo da budu diskvalifikovani sa konkursa.

Navela je da činjenica da se po prijavama koje je predala 2021. godine postupilo nakon tri godine i nakon smjene direktorice Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, govori koliko su institucije bile zarobljene i naklonjene podobnim pojedincima.

"Najviše žalim zbog svih mladih ljudi koji, uprkos svojim referencama, nisu dobili priliku koju su zasluživali i nisu upućeni na školovanje na vojne akademije, te su im uskraćene mogućnosti za školovanje i razvoj karijere, a na na kraju krajeva, taj devijantni sistem vrijednosti im je osujetio ostvarenje ličnih ciljeva i snova. Ipak, ovakva odluka je pokazatelj da moramo da istrajemo u borbi za pravednu državu, državu jednakih šansi za sve", zaključila je Injac.

Bonus video: