Ivanović: Mandić da ne manipuliše ubijenim i ranjenim novinarima

"Neka njegova stranka, propaganda, koalicioni partneri, nastave da me targetiraju kao jednog od najvećih neprijatelja njihovog foteljaškog sveta, koji pokušavaju neupućenima da prodaju kao nekakv nacionalni, čak reformatorski, srpski svet"

19033 pregleda 172 reakcija 65 komentar(a)
Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ivanović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik borda direktora Vijesti Željko Ivanović reagovao je na jučerašnju najavu predsjednika Skupštine Andrije Mandića da će poslanički klubovi Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije pokrenuti parlamentarnu istragu o slučaju prebijanja nekadašnjeg urednika "Dana" Duška Jovanovića 2000. godine, kao i o slučajevima prebijanja Voja Lalovića, Željka Ivanovića, Gojka Mitrovića... "od strane grupa u javnosti poznatih kao "crne trojke'".

Tekst prenosimo u cjelosti:

"Inspirisan pravovremenom i nadahnutom reakcijom Mandićevog i Kneževićevog koalicionog partnera Nika Ðeljošaja želim da poručim predsjedniku Skupštine Crne Gore da nije trebao ubijene i ranjene novinare iz vremena zla u Crnoj Gori, da koristi za predizborni marketing. Nadam se, kao i Nik, da je ovo posljednji put da me Mandić pominje u 'pozitivnom' kontekstu.

Neka njegova stranka, propaganda, koalicioni partneri, nastave da me targetiraju kao jednog od najvećih neprijatelja njihovog foteljaškog sveta, koji pokušavaju neupućenima da prodaju kao nekakv nacionalni, čak reformatorski, srpski svet.

Kako sam i ja kao i Nik protiv svih nacionalnih i nacionalistickih svetova, do juče Milovog crnogroskog a već danas Vulinovog srpskog, poručujem Mandiću da u takvim bolesnim projektima, koje gledamo i živimo već tri i po decenije, nezavisni novinari i slobodni ljudi nemaju šta da traže. Ili šta od njih da očekuju osim progon i odstrel.

To je pokazao Miloševićev svet od koga je sve počelo, koji je ubio mog prijatelja i kolegu Slavka Ćuruviju, našta su Mandić i Knežević ćutali. I danas ćute. Onda je sa likvidacijom Ane Politkovskaje krenuo Putinov svet, a Mandić i Knežević su opet ćutali i bili pri ruci nekom Železnjaku, čovjeku za vezu ruskog diktatora.

Sasvim slučajno u vrijeme Ðukanovićevog sveta, kada je ubijen Duško, a ranjeni Olivera, Tufik, Mladen, Mihailo, ja, sasvim slučajno Mandić i Knežević su bili u opoziciji, pa nisu ćutali! Po službenoj dužnosti. Da su bili kao danas dio vlasti, naravno, ćutali bi. Dakle, oko Duška i ostalih nisu ćutali i danas nas koriste, ne zbog saosjećanja sa žrtvama ili zbog brige nad slobodom medija i govora već što im je za osvajanje ili zadržavanje fotelja i vlasti to bilo i jeste kurentno.

Kao što Nik, i to brat njihov i koalicioni partner, može da traži od Mandića da više ne pravi ovce od Albanaca, pokrivajući svoj šovinistički projekat albanskim narodom, tako valjda i ja imam pravo da tražim od šefa Skupštine da ne zlupotrebljava više moje ime za svoju nacionalisticku i šovinsitičku poltiku jednonacinalnih, jednovjerskih i jednobojnih rezervata u kojima nema mjesta za slobodu govora i nezavisnost medija, jer u takvim projektima nema ni slobodnih ljudi.

Kao što Nik odbija navodno Mandićevo dušebrižništvo nad manjinskim narodima, tako i ja ne vidim kakve veze lider Nove i šef parlamenta ima sa slobodnim medijima i novinarima!?

Jer da ima ne bi propagandne batine režima u Podgorici i Beogradu nazivao medijima, i to uglednim. Kada Andrija Mandić odbije gostovanje na Pinku ili Prvoj, Rtcg ili Hepiju, zato što se radi o emiterima neslobode i neistina, onda će moći da pomene i neke ljude koji su potrošili krv, znoj i suze, a neki i život, za odbranu profesije i vrijednosti.

Tada će moći i da traži formiranje anketnog odbora za istragu zločina jer će se znati da to ne čini zbog fotelja i lokalnih izbora. Ovako, sve djeluje kao nekusna i licemjerna manipulacija sa temeljnim vrijednostima evropskog sveta koji ja promovisem tri i po decenije i zbog čega sam u čitavom tom periodu na dijametralno različitim pozicijama u odnosu na aktuelnog šefa Skupštine, Nikovog i Ervinovog saborca Andriju Mandića", navodi se u reagovanju.

Bonus video: