Mještani Bogetića odustali od blokade puta, Opština Nikšić im izašla u susret

"Tražimo da dogovor ispoštuju odmah i lokaciju gdje je zakopana stoka oboljela od kju groznice obezbijede. U protivnom građani Bogetića će sjutra prvo izaći pred zgradu Opštine Nikšić, a onda će blokirati magistralni put Nikšić-Podgorica. Nadam se da do toga neće doći", rekao je nakon sastanka predsjednik Savjeta MZ Bogetići Mijajlo Škuletić

7661 pregleda 3 komentar(a)
Savjet MZ Bogetići, Foto: Svetlana Mandić
Savjet MZ Bogetići, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.09.2024. 13:33h

Mještani Mjesne zajednice Bogetići odustali su od blokade magistrale Nikšuć- Podgorica, koju su najavili za sjutra jer im je lokalna uprava izašla u susret.

"Predsjednik Skupštine opštine, Nemanja Vuković, kazao nam je da je u toku nabavka mreže i da moraju ispoštovati proceduru. Tražili smo da, dok mreža ne stigne, postave jednu svjetleću signalizaciju da razgoni divljač. Mi tražili sijalicu, a dobili lajt šou. Vuković nam je rekao da će nam obezbijediti četiri sijalice i već naš član, sa njihovim radnicima, ide da tu signalizaciju postave", kazao je predsjednik MZ Bogetići, Mijajlo Škuletić.

Kako je istakao, očekuju da lokalna uprava ispuni i ostale zahtjeve, ali i da im pošalje pisani odgovor na sve što su se dogovorili jer žele da imaju sve "crno na bijelom".

Savjet te MZ na jutros odžanoj sjednici odlučio je da ukoliko ih danas ne prime čelnici nikšićke lokalne uprave, sjutra organizuju protest ispred zgrade Opštine, a zatim i blokadu magistralnog puta Nikšić - Podgorica, u mjestu Bogetići.

Razlog je što Opština Nikšić, kako su kazali, nije ispoštovala dogovor da lokaciju gdje su zakopana eutanazirana grla stoke oboljela od kju groznice u mjestu Ljeskovi doli, obezbijedi na adekvatan način.

"Tražimo da dogovor ispoštuju odmah i lokaciju gdje je zakopana stoka oboljela od kju groznice obezbijede. U protivnom građani Bogetića će sjutra prvo izaći pred zgradu Opštine Nikšić, a onda će blokirati magistralni put Nikšić-Podgorica. Nadam se da do toga neće doći", rekao je nakon sastanka predsjednik Savjeta MZ Bogetići Mijajlo Škuletić.

Škuletić
Škuletićfoto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da je 45 grla zaražene eutanazirane stoke u Ljeskovim dolima zakopano u noći između 5. i 6. septembra, da su sjutradan obišli teren i utvrdili da mjesto nije na adekvatan način sanirano, da se vidjela čak i noga od krave.

Škuletić je podsjetio da su imali sastanak sa predsjednikom Opštine, Markom Kovačevićem, i da im je tada obećano da će mjesto gdje je zakopana eutanazirana zaražena stoka biti sanirano na zakonom propisan način, kao i prekriveno žicom.

"Tamo je najljepša oaza na teritoriji Nikšića - nalazi se više od 20 jedinki medvjeda i krdo divljih svinja. Sezona lova počinje za nedjelju dana. Svi znamo da medvjedima nije problem da isprškaju tu zemlju i izvade zakopana grla, da su divlje svinje svaštojedi i ako one pojedu to meso, eto zaraze neviđenih razmjera", kazao je Škuletić.

Kako je rekao, iz Opštine su mu rekli da treba da raspišu tender za nabavku žice i da moraju poštovati zakonsku proceduru.

"Mi smo za poštovanje zakona, ali gdje su bili kad su pod okriljem noći zakopali krave. Što tada nijesu poštovali zakon. Ovo je zadnji momenat, zadnji apel, da ispoštuju riječ koju su dali. Kažu nam da neko izlazi i obilazi teren. Šta im to znači - ako nađe da su se divlje svinje nahranile zaraženim mesom to je početak epidemije neviđenih razmjera. Sad će lov i 700 lovaca biće ugroženo", istakao je predsjednik MZ Bogetići.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine koji je održan 9. septembra, Savjet MZ Bogetići je iznio više problema koje treba riješiti, ali prema riječima Škuletića, sve se može prolongirati, samo saniranje terena ne može.

"Tražimo u roku odmah da to prekriju mrežom, a mrežu da prekriju zemljom, da možemo spokojno spavati. Sve ostale tačke mogu pričekati", poručio je Škuletić.

Tada su im iz lokalne uprave obećali da se slična intrvenicija u njihovoj mjesnoj zajednici neće ponoviti bez znanja i saglasnosti Savjeta MZ.

"Tražili smo da nam poprave put do pomenute lokacije, da naspu 500 metara puta do kuće Banjevića koja je najviše pogođena jer je udaljena manje od 500 metara vazdušne linije od mjesta gdje su krave zakopane. Tražili smo i da, kad se ukaže prva prilika, obezbijede kilometar asfalta i saniraju najkritičnije tačke na putu od Ljeskovih dola do vikendica, da zakrpe udarne rupe, što su uradili, kao i da nam poprave 28 sijalica u selu Drenoštica koje ne rade već pet godina. Sve su to obećali, ali sve to može pričekati, samo saniranje lokacije ne može da čeka", poručio je Škuletić.

Sa mještanima Bogetića, ukoliko dođe do blokade magistrale, biće i mještani MZ Poljica i MZ Ubli, Bijele poljane.

"Nama je to u neposrednoj blizini i najviše smo ugroženi. Bojimo se da ne dođe do zaraze. To nije urađeno u skladu sa propisima koje struka nalaže, a to znaju i oni. Tražimo odgovornost svih koji su ovo na ovaj način uradili. Došli smo ovdje da kažemo da Bigetići neće biti sami u svakoj narednoj akciji i da ćemo mi biti uz njih", poručili su Milan Vujović iz Bijelih poljana i Periša Nikolić iz Broćanca.

Nikolić i Vujović
Nikolić i Vujovićfoto: Svetlana Mandić

Bonus video: