Počela manifestacija "Dani Novog Sada u Tivtu": Pobratimi o ekonomiji i kulturi

U petak i subotu Novosađani će Tivćanima prezentovati privredne potencijale tog grada, kao i kulturno-umjetničku ponudu, a sve u cilju nastavka plodne saradnje dvaju gradova koji već godinama grade bliske prijateljske i pobratimske odnose

5399 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Tivat
Foto: Opština Tivat

Zvaničnim susretom političko-privrednih delegacija dva grada koje su predvodili predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i pomoćnica gradonačelnika Grada Novog Sada Maja Čeremidžić-Šainović u zgradi tivatske lokalne uprave, počela je dvodnevna manifestacija “Dani Novog Sada u Tivtu”.

U petak i subotu Novosađani će Tivćanima prezentovati privredne potencijale tog grada, kao i kulturno-umjetničku ponudu, a sve u cilju nastavka plodne saradnje dvaju gradova koji već godinama grade bliske prijateljske i pobratimske odnose.

Izrazivši veliko zadovoljstvo dolaskom predstavnika glavnog grada Vojvodine i nastavkom saradnje između dva grada, te pobratimskih odnosa, Komnenović je kazao da se „ta priča tivatska i novosadska na naše obostrano zadovoljstvo nastavlja".

"Tivćani će u ova dva dana imati šta da vide, da čuju i da pogledaju izložbu koju donose naši gosti. Već razgovaramo intenzivno i onome šta će Novosađani da vide u martu sljedeće godine kad bude priređena uzvratna manifestacija dani Tivta u Novom Sadu", kazao je Komnenović dodajući da će tokom posjete biti riječi i o primjeni privatno – javnog partnerstva u raznim oblicima djelovanja gradskih uprava i rješavanju komunalnih problema jer se radi o zajedničkim temama od interesa za lokalne uprave, te o kulturnoj suradnji dva grada.

Tako su Novosađani juče, pored ostaloga posjetili JU Gradska Biblioteka Tivat i toj ustanovi uručili vrijedan poklon u vidu brojnih novosadskih književnih izdanja, a u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat sinoć je na programu bio koncert čuvenog violoniste Stefana Milenkovića.

Pomoćnica gradonačelbnika Novog sada Maja Čeremidžić-Šainović prenijela je Tivćanima pozdrave novosadskog gradonačelnika Milana Đurića i zahvalila domaćinima na toploj dobrodošlici.

“Tivat se na sličnoj manifestaciji predstavio našim građanima u Novom Sadu u martu mjesecu donoseći nam duh Mediterana, a mi sada vama donosimo malo šarma Vojvodine. Novi Sad je omladinska prijestonica Evrope, evropska prijestonica kulture i zbog toga i sa kulturnim događajima poput koncerta i izložbe mi sada gostujemo u vašem gradu i šaljemo Tivćanima poziv da svakako posjete Novi Sad koji je lijep u sva četiri godišnja doba", istakla je Čeremidžić-Šainović.

Predsjednjik Privredne komore Vojvodine Vladimir Gak podvukao je da ta institucija prvi put formalno učestvuje na manifestaciji “Dani Novog Sada u Tivtu” i da njeni predstavnici nastoje da tu priliku iskoriste za dalje unaprjeđenje ekonomske saradnje dvaju regija.

“Privreda i ekonomija su ono što najbrže i najbolje može da poveže ljude, odnosno privredu Tivta i Crne Gore sa privredom Novog Sada i Vojvodine. Novi Sad je najbolji reprezent onoga što jedna multikulturalna sredina može da ponudi, a i naša privreda je naročito u posljednih desetak giodina, veoma narasla i diverzifikovala se", kazao je Gak dodajući da spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore i Srbije iznosi više od 1,4 milijarde eura godišnje što je, kako je kazao, impresivno imajući vidu broj stanovnika dviju država, ali je i naglasio da ima još prostora za njen unaprjeđenje i povećanje u oba smjera.

Privrednici Tivta i Novog Sada u subotu će u prostorijama Biznis-info centra u Tivtu održati poseban sastanak i razmotriti mogućnosti daljeg unaprjeđenja ekonomske saradnje dva grada, odnosno regija Boke Kotorske i Vojvodine, a manifestacija “Dani Novog sada u Tivtu” se završava u subotu veče otvaranjem u JU Muzej i galerija Tiat izložbe umjetničkih fotografija “Moja dva mora”, autora Branislava Mamića.

Bonus video: