Mustafić: Bošnjaci opredijeljeni za suživot i poštovanje različitosti, prosperitet i demokratski razvoj

Čestitka povodom Međunarodnog dana Bošnjaka

2328 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Bošnjaci u Crnoj Gori i državama regiona su opredijeljeni za suživot i poštovanje različitosti, prosperitet i demokratski razvoj, i podupiru stabilnost, povezivanje i saradnju u regionu, kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić, u čestitki sunarodnicima povodom 28. septembra - Međunarodnog dana Bošnjaka.

"Zajednički se prisjećamo datuma kada je na Prvom bošnjačkom saboru, donijeta odluka o reafirmaciji povijesnog i tradicionalnog imena Bošnjak i ime maternjeg bosanskog jezika. Tog dana, 28. septembra 1993. godine, u okupiranom Sarajevu, sastali su se najugledniji i najznačajniji bošnjački autoriteti, dajući historijski odgovor u odbrani prava na vlastito postojanje. Bošnjački narod je utemeljen i autohton na svojim povijesnim prostorima, koji danas pripadaju različitim državama - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji. Naše iseljeništvo u Turskoj, Zapadnoj Evropi i Americi, dio je jedinstvenog naroda čije kulturno i duhovno bogatstvo premašuje i brojnost i granice", navodi se u saopštenju.

"Nažalost, ti povijesni prostori bili su i poprište velikih pogroma i stratišta bošnjačkog naroda, pa se ovom obljetnicom prisjećamo mnogih tragičnih događaja i genocida -od Šahovića do Srebrenice. Ali, isto tako, prisjećamo se i velikih nacionalnih uzleta - hrabrih i mudrih ljudi, stvaralaca, pregalaca, dobrotvora i vakifa, koji su svojim radom i stvaralaštvom, trajno zadužili bošnjački narod. Bošnjaci u Crnoj Gori i državama regiona su opredijeljeni za suživot i poštivanje različitosti, prosperitet i demokratski razvoj, i podupiru stabilnost, povezivanje i saradnju u regionu. Uz našu opredijeljenost za euro-atlansku integraciju, stojimo svim svojim nacionalnim bićem", dodaje Mustafić.

Poručio je da odlučno odbacuju svaku mogućnost prekrajanja granica, dezintegracije i da će se suprotstaviti svakoj reviziji istorije.

"Granice naših država nisu prepreka u bliskosti i osjećanju pripadnosti istom narodu. Želimo održavati naše veze koje su duboke: u istom jeziku, kulturi i vjeri, i one su historijske, regionalne, ali i porodične i rodbinske. Želimo izgraditi i zajedničku institucije, koje će u kulturološkom i identitetskom smislu biti naše matično društvo, i objediniti sve naše duhovne i stvaralačke potencijale, u društvenom angažmanu i posebno na polju istraživanja, čuvanja I prezentacije naše nacionalne baštine. Duboko ubijeđeni u viziju izgrađivanja jedinstva bošnjačkog naroda oko ovih velikih civilizacijskih ciljeva, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima, čestitamo 28. septembar, Dan Bošnjaka", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: