Ibrahimović: Ne odustajemo od borbe za ravnopravno društvo

"Reafirmacija našeg nacionalnog imena otvorila je vrata reafirmaciji naše kulture i tradicije, ali i naše nacionalne samosvijesti, kao još uvijek trajućeg procesa koji svi zajedno moramo dovršiti, kao dug prema prošlosti i obaveza prema budućnosti”, naveo je Ibrahimović u čestitki povodom Međunarodnog dana Bošnjačka

2328 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjaci su platili ogromnu cijenu slobode, ali su i savladali mnoge izazove i danas su nezaobilazan politički faktor, kako u Crnoj Gori, tako i na širem prostoru, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović.

On je uputio čestitku povodom 28. septembra - Međunarodnog dana Bošnjaka.

“Danas se sjećamo 28. septembra 1993. godine, kada su Bošnjaci na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu potvrdili i glasno poručili da ne pristaju na oduzimanje nacionalnog imena i imena jezika kojim govore. Tako je ispravljen tek dio nepravde koja je Bošnjacima učinjena nametanjem raznih nacionalnih imena i odvajanjem bošnjačkog nacionalnog bića od svoje istorije i kulture. Reafirmacija našeg nacionalnog imena otvorila je vrata reafirmaciji naše kulture i tradicije, ali i naše nacionalne samosvijesti, kao još uvijek trajućeg procesa koji svi zajedno moramo dovršiti, kao dug prema prošlosti i obaveza prema budućnosti”, saopštio je je Ibrahimović.

Poručuje da je "naša obaveza da čuvamo jedinstvo i unapređujemo svoj bošnjački identitet i čuvamo naše tradicionalne vrijednosti".

"Istorija nas podsjeća da nije bilo lako opstati i sačuvati svoj nacionalni, vjerski, jezički i književni identitet, ali da smo uspjeli i da ne odustajemo od borbe za ravnopravno društvo”, naveo je Ibrahimović u čestitki.

Bonus video: