Porfirije posjetio Herceg Novi, najavljena gradnja hrama u Bijeloj

Patrijarh SPC osveštao krst "na mjestu gdje će se graditi saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem"

8427 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Sa događaja u Bijeloj, Foto: mitropolija.com
Sa događaja u Bijeloj, Foto: mitropolija.com

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Opštine Herceg Novi najavili su gradnju hrama u tom gradu.

Kako prenosi Media Biro, patrijarh SPC Porfirije je u Bijeloj osveštao krst "na mjestu gdje će se graditi saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem".

Svečana akademija "posvećena jubileju 1.000 godina oltara i 200 godina od izgradnje crkve Polaganja Rize Presvete Bogorodice" održana je u Domu kulture u Bijeloj, nakon dočeka Porfirija i osveštenja krsta.

“Bog je ustrojio da nam baš na ovaj jubilej dođete i da ga svečano proslavimo, ali isto tako da osveštate ovo krsno znamenje oko koga ćemo ako Bog da sa Vašim blagoslovom podići novi saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem. Vaša Svetosti, uvjereni smo da će Vaš blagoslov vrlo brzo da se ostvari jer nam Vi dajete snagu, Vi nas nadahnjujete, ohrabrujete i okrepljujete Vašom svetom službom i apostolskom riječju i blagoslovima koje nam donosite,” kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Porfirije je prilikom osveštavanja krsta istakao da "nema te manjine gdje je pravoslavni Srbin većina, da nema i ne uživa ista prava kao većina".

“Ovdje zagrlivši se sa Gospodom, grlićemo se međusobno. Mi pravoslavni Srbi osposobljeni blagodati Božjom da primimo Božji zagrljaj darivaćemo ga međusobno da bismo bili sposobni da ga darujemo svima, ne gledajući ko je ko, kojem narodu i kojoj vjeri pripada. Ovo mjesto treba da bude saborište i mjesto zagrljaja nas sa svim ljudima. Ako želimo mir, radost, slogu između sebe, kako ćemo moći da imamo mir ako ga nema onaj pored nas? Kako god on sebe zvao i kako god se Bogu molio,” kazao je patrijarh SPC.

akademija u Bijeloj
foto: Media Biro

Predsjednik Opštine Stevan Katić je kazao da je Herceg Novi "imao čast koja se malo kojem gradu pružila dva puta, da opet dočeka i bude u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija".

"Uz blagost da časni krst za gradnju novog, bijeljanskog sabornog hrama u slavu Sretenja Gospodnjeg, osveštaju njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit, Joanikije, dajemo novi zavjet Gospodu i amanet onima koji dolaze poslije nas. Bijela je od davnina davala i daje sveštenička imena koja su na ponos svom narodu, od Popovića, Šerovića, Zlokovića, Ercegovića i mnogih drugih, do današnjih sveštenika. Iz Bijele potiču svjetski priznati pomorci i kapetani – Petar Želalić pravoslavac koji ima čin malteškog viteza, knez Marko Zloković nosilac velike zlatne medalje za bitku u Atini. Ona je mjesto zadužbinara koji su svoje dobro ostavili svom narodu. Zato znajte da Bijela zna svoje korijene, zna svoju tradiciju, čuvaju je i štite," kazao je Katić.

Kako prenosi Media Biro, istoriju crkve Polaganja Rize Presvete Bogorodice prisutnima na svečanoj akademiji su približili potpredsjednik Organizacionog odbora za doček patrijarha SPC Drago Šerović, profesor Nenad Šerović i Goran Komar. U programu akademije učestvovali su hor Karlovačke bogoslovije i KUD „Ilija Kišić“.

Bonus video: