Pljevaljska "Čistoća" traži više para za troškove rada

Predsjednik Opštine Dario Vraneš rekao da “neće dozvoliti neracionalno trošenje nijednog jedinog centa”

3398 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Pljevaljsko opštinsko preduzeće Čistoća podnijelo predsjedniku Opštine i Sekretarijatu za komunalno stambene poslove zahtjev za davanje saglasnosti na novi cjenovnik za usluge zajedničke potrošnje, angažovanje mehanizacije za potrebe osnivača i usluga obezbjeđenja i održavanja lokalnih objekata.

Za poslove koje Čistoća odrađuje za opštinu Pljevlja novim cjenovnikom predviđeno je povećanje cijena oko 20 odsto.

“Odbor direktora je 3. 9. 2024. razmatrao i pristupio usvajanju cjenovnika usluga zajedničke komunalne potrošnje, angažovanja mehanizacije za potrebe osnivača i usluga obezbjeđenja i održavanja lokalnih objekata, te vam istu dostavljamo na dalje postupanje, odnosno davanje saglasnosti”, navodi se u zahtjevu.

“Opštinska kasa je na sigurnom. Neću dozvoliti neracionalno trošenje nijednog jedinog centa”, kratko je prokomentarisao zahtjev Čistoće predsjednik Opštine Dario Vraneš.

Sekretar Sekretarijata za komunalno stambene poslove, saobraćaj i vode Vule Macanović kazao je “Vijestima” da su primili zahtjev Čistoće i da će ga razmotriti.

Nije mogao da kaže da li će ili ne prihvatiti njihov zahtjev.

“Sastaćemo se sa rukovodstvom Čistoće i analiziraćemo njihov zahtjev”, rekao je Macanović.

Za usluge koje radi za opštinu Pljevlja kao što su čišćenje javnih površina, odvoz smeća iz prigradskih naselja, pranje ulica, ručno čišćenje ulica i trotoara opština je tom preduzeću mjesečno plaćala oko 80.000 eura.

Ukoliko opština prihvati povećanje, mjesečno bi se iz opštinskog budžeta Čistoći za te usluge izdvajalo dodatnih 16.000 eura, što je godišnje skoro 200.000 eura.

Iz opštine su kazali da su u junu Čistoći odobrili povećanje po ovom osnovu za 8,6 odsto koliko je iznosila inflacija u tom mjesecu.

Za uslugu odvoza komunalnog otpada za potrebe stanovništva seoskih mjesenih zajednica koje su bliže gradu, Borovica, Židovići, Deveta Borići, Srdanov grob, Kalušići, Vijenca, Rudnice, Milunića, Hoćevine i Gotovuše iznosio bi 105, 82 eura bez PDV-a. Boljanići, Vrulja i Kruševo 122,5 eura, a iz Vraca 203 eura.

Najviše novca opština bi morala da izdvoji za odvoz smeća iz rudarskog naselja Gradac i Šula i Đurđevića Tare 437,43 eura po turi odnosno 526 eura sa uračunatim PDV-om.

Ručno čišćenje ulica, trgova i trotoara prema važećem cjenovniku Čistoća bi od opštine naplaćivala 1,7 centi po metru kvadratnom. Pranje ulica trgova i trotoara fakturisano bi bilo po cijeni od 4,7 centi po metru kvadratnom, a odvoz smeća sa divljih deponija mašinskim utovarom 24,63 eura po metru kubnom, a ručnim utovarom 30,63 eura po metru kvadratnom.

Čistoća je sredinom godine usvojila i novi cjenovnik parking usluga, uvećan 40 do 60 odsto.

Umjesto ranijih cijena parkiranja u podzemnoj garaži na Trgu 13. jul od 50 centi po započetom satu, građani sada plaćaju 80 centi, što je povećanje od 60 odsto.

Mjesečna karta za parkiranje u ovoj garaži je 60 eura, a za zaposlene u prvoj zani 35. Dnevna karta osam, nedjeljna 18, i mjesečna karta za rezervisano parking mjesto za pravna lica i preduzetnike sto eura.

Fizička i pravana lica imaju pravo na popust za kupljenu polugodišnju ili godišnju kartu u iznosu od deset odnosno 20 odsto.

Za pedeset odsto povećane su i cijene parkiranja za opšta (posebno obilježene površine na kolovozu ili trotoraru) i posebna parkirališta koja su uređena za parkiranje motornih vozila.

Novim cjenovnikom koji je predložio menadžment Čistoće cijena parkinga u prvoj zoni u Pljevljima u vremenu od 6 do 22 sata naplaćuje se 60 centi, umjesto 40 koliko je bilo ranije, a u drugoj 40 centi po započetom satu.

Bonus video: