Kotorskom Komunalnom i direktorici preduzeća prijeti veća kazna

Osnovni sud u Kotoru zaprijetio Komunalnom da će donijeti novu odluku ukoliko u roku od osam dana sugrađaninu G. P. ne vrate u posjed grobno mjesto i uklone postojeći mermerni spomenik

4095 pregleda 1 komentar(a)
Osnovni sud u Kotoru, Foto: Jelena Jovanović
Osnovni sud u Kotoru, Foto: Jelena Jovanović

Kotorskom Komunalnom i direktorki tog opštinskog preduzeća zaprijećeno je novom, većom novčanom kaznom, ukoliko ne budu ispoštovali odluku Osnovnog suda u tom gradu i u roku od osam dana sugrađaninu G. P. vrate u posjed grobno mjesto na pravoslavnom groblju u Dobroti, te uklone postojeći mermerni spomenik.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje je donio je sudija Osnovnog suda u Kotoru Veljko Bulatović, kao novu mjeru da opštinsko preduzeće napokon postupi po presudi iz oktobra prošle godine, kada je direktorka Komunalnog kažnjena je sa 500, a firma 2.000 eura.

“Utvrđuje se da Komunalno Kotor nije postupilo po rješenju o izvršenju od 20. juna ove godine, pa se nalaže tom preduzeću, da u roku od osam dana od dana dostavljanja rješenja preda G. P. u posjed grobno mjesto br.32, Zona 5, na pravoslavnom groblju u Kotoru, Dobrota Vrbice, te ukloni postojeći mermerni spomenik, te da predmetno grobno mjesto vrati u stanje kakvo je bilo prije izvršenih prepravki grobnog mjesta”, piše u rješenju sudije Bulatovića.

Ukoliko se Komunalno i ovog puta ogluši, kako se navodi u rješenju, biće mu izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 eura, a odgovornom licu novčana kazna u iznosu od 1.000 eura, koju će sud sprovesti po službenoj dužnosti pod prijetnjom donošenja novog rješenja o izvršenju i izricanja uvećane novčane kazne.

Ujedno, Sud je naložio Centralnoj banci, Sektoru za platni promet da sa računa Komunalnog preduzeća prenese iznos od dvije hiljade eura na račun Osnovnog suda, jer opštinsko preduzeće nije postupilo po izvršnom rješenju iz juna ove godine, kada im je takođe bio ostavljen rok da grobno mjesto vrate u posjed Kotoraninu, te uklone spomenik.

Takođe, zbog neizvršavanja tog rješenja Osnovni sud je, kako stoji u rješenju sudije Bulatovića, naložio i Komunalnom preduzeću da sprovede rješenje o izvršenju na način što će sa računa izvršne direktorke Milijane Đurišić 500 eura prenijeti na žiro-račun Osnovnog suda u Kotoru.

“Ukoliko poslodavac odgovornog lica Miljane Đurišić u ostavljenom roku dobrovoljno ne postupi u skladu sa stavom izreke ovog rješenja određuje se izvršenje protiv poslodavca DOO Komunalno Kotor, tako što se nalaže Centralnoj banci Crne Gore, da sa računa preduzeća prenese iznos od 500 eura na žiro-račun Osnovnog suda”, piše u rješenju.

Sudija Bulatović odbio je predlog Komunalnog Kotor, kojim je traženo produženje roka za izvršenje.

U obrazloženju rješenja, sudija je Bulatović je naveo da je Kotoranin 11. juna podnio predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave, pravosnažne i izvršne presude Osnovnog suda u Kotoru, od 24. oktobra 2023, kojom je obavezano Komunalno preduzeće da mu preda u posjed grobno mjesto i ukloni spomenik.

Odlučujući o podnijetom prijedlogu, Osnovni sud, kako se podsjeća, je 20. juna donio rješenje o izvršenju kojim je Komunalnom Kotor ostavio tri dana da predaju grobno mjesto u posjed i uklone postojeći mermerni spomenik. Sud je tada donio zaprijetio novčanom kaznom da ukoliko se rješenje u ostavljenom roku ne sprovede, Komunalno preduzeće kazni novčanom kaznom od 2.000 eura, a izvršna direktorka 500 eura.

Kako Komunalno preduzeće nije u junu postupilo po sudskom rješenju, Kotoranin je 29. jula o tome obavijestio Osnovni sud.

“Komunalno Kotor se na pisani podnesak izjasnilo 10. septembra navodeći da služba za izgradnju DOO Komunalno Kotor nema potrebne kapacitete kako bi otklanjanje bilo izvršeno bez štete, i da je u toku pregovor sa specijalizovanom službom. Sud je rješenjem o izvršenju izrekao novčanu kaznu izvršnom dužniku u iznosu od 2.000 eura, a odgovornom licu kod izvršnog dužnika u iznosu od 500 eura, te odbacio kao neosnovan navod Komunalnog Kotor kojim je tražilo produženje roka, kada se uzme u obzir da je presuda pravosnažna 26. marta 2024. godine, a izvršna 10. maja 2024. godine, pa je Komunalno imalo isuviše vremena da ispuni obavezu”, zaključuje se u obrazloženju sudskog rješenja.

Sličan scenario prijeti i Opštini Budva

Sa sličnom kaznom mogla bi se suočiti i Opština Budva, ukoliko ne bude postupila po sudskom rješenju o donošenju privremene mjere, a kojom je lokalnoj upravi naređeno da vrati u posjed kancelarije na šestom spratu TQ Plaze Turističkoj organizaciji Budva. Rješenjem Osnovnog suda u Kotoru, sudije Veljka Bulatovića, Opštini Budva je bio ostavljen rok od 24 časa da vrati ključeve od kancelarija, što Opština nije ispoštovala.

Prekjuče Opština Budva i potpredsjednica Jasna Dokić, kojoj je direktor TO Budva Nemanja Kuljača uputio zahtjev da se postupi po sudskoj rješenju nisu predali ključeve kancelarije, te iselili menadžerku grada Marijanu Božović.

Ni juče se niko nije pojavio na primopredaji ključeva, koja je trebalo da bude u 8 časova.

Ukoliko Opština bude nastavila da se oglušuje o sudsko rješenje, koje je izvršno, TO Budva može da podnese zahtjev za izvršenje, čime bi sud ponovo odlučivao, ujedno ostavljajući novi rok Opštini, ali i zaprijetio novčanim kaznama.

Bonus video: